Berta Sándor

Teljes ellenőrzés lesz az orosz téli olimpia alatt

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) külön programot indított azért, hogy minden kommunikációs tevékenységet ellenőrizzenek a Szocsiban rendezendő téli olimpiai játékok alatt. A projekt fedőneve Sorm.

A Szocsiban rendezendő olimpia egy szempontból biztosan különleges lesz: alighanem egyetlen sporteseményt sem ellenőriztek még soha olyan szigorúan, mint az orosz városban szervezett téli olimpiai játékokat. Az FSZB az esemény teljes körű megfigyelésére törekszik. Erről számolt be két helyi újságíró, Andrej Soldatov és Irina Borogan. Soldatov és Borogan kiderítette, hogy minden telefon- és WLAN-hálózatot manipulálni fognak azért, hogy a Sorm keretében az FSZB teljes hozzáférést szerezhessen hozzájuk. A Sorm részeként a titkosszolgálat csomagszinten fogja figyelni a forgalmat, hogy bizonyos címszavakat kiszűrjenek.


Ron Deibert, a Torontói Egyetem professzora és a munkájával segítette a két újságírót. Ő a Sorm kapcsán csak annyit mondott: ez a Prism szteroidokkal növelt változata. Ugyanakkor a Prism projekthez képest számos különbség van. Az egyik legfontosabb eltérés, hogy az orosz program bármikor - az infrastruktúrákat üzemeltetők tudta nélkül - hozzáférhet bármilyen adatforgalomhoz. Éppen ezért az Amerikai Egyesült Államok Diplomáciai Biztonsági Hivatala azt tanácsolta az olimpiai játékokra látogatóknak, hogy Oroszországban rendkívüli óvatossággal használják az okostelefonjaikat, ha tehetik, ne is vigyék magukkal. A javasolt intézkedések között szerepel az akkumulátor eltávolítása, ha a készülék éppen nincs használatban. A céges adatok biztonságára külön figyelmet kell fordítani, ajánlott elkerülni a digitális formában lévő adathordozókat. Kiemelik, hogy a látogatók ne szervezzenek online találkozókat vagy tüntetéseket.

Az FSZB meglehetősen hűvösen reagált a felvetésekre. Szergej Lavriscsov, a titkosszolgálat szóvivője közölte: Londonban az olimpia alatt sokkal rosszabb volt a helyzet, ott ugyanis még az illemhelyekbe is megfigyelőkamerákat szereltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #5
    Ez mitol hir? Miota az eszemet tudom a nemzetkozi versenyek a titkosszolgalatok jatszotere, anno meg pl az miatt, hogy dobbantson/ne dobbanston nyugatra xy sportolo.
  • Ferrer #4
    Ott is végbement a demokratikus átalakulás 91-ben
  • Tetsuo #3
    Nincsen uralom nélkuli társadalom. A demokrácia nevében ugyan azt csinalják, mint a "diktatúra" alatt, csak burkoltan, hazudva. Tehát a diktatúra annyiból jobb, hogy nincs virágnyelv, mellébeszélés, mindenki tudja mihez tartsa magát.
  • Crane #2
    Az USA gyenge visszavágása arra, hogy Oroszország menedékjogot adott az NSA-t lebuktató amerikainak. Csak egy sportesemény megfigyelése, meg a világ lehallgatása között azért árnyalatnyi különbség van.
  • flashpointer #1
    Ezek legalább nem kertelnek mint a tudjukkik, kijelentik hogy mindenkit megfigyelünk és kész, akinem nem tetszik ne jöjjön.