Berta Sándor

A riói olimpia kiadásainak ötöde informatikára megy

Ismertté váltak a 2016-os nyári olimpiai és paralimpiai játékok költségadatai. Az információkat Elly Resende, a Brazil Olimpiai Bizottság IT-vezetője osztotta meg a közvéleménnyel.

A riói olimpia és paralimpia teljes költségvetése átszámítva 13,2 milliárd dollár, ebből a telekommunikációs kiadásokra, a helyszíni technikai és az eredményközlő szolgáltatásokra, valamint az üzleti technológiákra összesen 2,6 milliárd dollárt fordítanak. Resende hozzátette: jelenleg 381 IT-projekt kapcsolódik közvetve vagy közvetlenül a nyári olimpiához, melyeket három éven belül, a hivatalos megnyitóig le kell zárni.

A Brazil Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelvét követi, ami kilenc belső érdekcsoportot sorol fel. Ezek között vannak a többi nemzeti olimpiai bizottság, a sajtó, az atléták és a nézők. A szervezők mindent elkövetnek azért, hogy a sportolók, a vezetők, a nézők és az újságírók minden információhoz időben hozzájussanak. Összesen körülbelül 80 rendszert és alkalmazást telepítenek, ezekhez 12 000 számítógépről lehet majd hozzáférni, emellett 3800 nyomtatót és 500 szervert is üzembe állítanak. Azért, hogy a kommunikáció gördülékeny legyen 15 000 új e-mail fiókot hoznak létre, továbbá 16 000 mobil- és 15 000 vezetékes telefont, valamint 16 000 rádiót szereznek be.

A 2012-es londoni olimpián 94 helyszínen összesen 80 000 vonalon és 1800 WLAN-hotspoton keresztül kommunikálhattak az akkreditált személyek, a sportvezetők, a versenyzők, a diplomaták, a televíziós stábok, az újságírók, a szponzorok és az önkéntes segítők. A számítógép-központban és az egyes versenyhelyszíneken összesen 900 szerver, 11 500 asztali számítógép, 1100 notebook, 900 szerver és több száz monitor működött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!