Berta Sándor

Egyre többször kérik a Google tartalmainak törlését

Egyre gyakrabban fordulnak a keresőcéghez a világ kormányai és hivatalai azzal a kéréssel, hogy töröljön bizonyos anyagokat, a társaság azonban nem minden esetben működik együtt. Magyarország nincs a jelentésben.

A Google érdekes módon nem csak Kínából vagy Oroszországból kap olyan kereseteket, amelyek a tartalmak törlésére vonatkoznak. A társaság nem örül ezeknek a megkereséseknek, de általában teljesíti őket. Persze vannak kivételek, hiszen a vállalat munkatársai gyakran érzik úgy, hogy némelyik beadványnak a valódi célja nem a vélt vagy valós jogsértések elleni fellépés, hanem a cenzúra kiépítése vagy erősítése. A tavalyi év második felében összesen 467 tartalomtörlési kérés érkezett a keresőcéghez, százzal több, mint az év első felében. A beadványok többsége keresési eredményekre, videókra és blogbejegyzésekre vonatkozott. Dorothy Chou, a konszern politikai tanácsadója közölte, hogy volt olyan eset, amikor politikai bejegyzések eltávolítását kérték tőlük.

2011 második felében amerikai hivatalok 6192 tartalom (blogbejegyzés vagy online videó) eltávolítását kérték, ami 718 százalékos növekedés az előző hat hónap 757 folyamodványához képest. A bűnüldöző szervektől és a bíróságoktól a Google 2011 júliusa és decembere között 187 ilyen kérést kapott, ami 103 százalékos növekedést jelentett az előző fél év 92 ilyen kérésével szemben. A Google az amerikai törlési igények 42 százalékát elégítette ki részben vagy teljes egészében az elmúlt év második felében, ami az arányát tekintve jelentős csökkenést jelent 2010 azonos időszakához képest, amikor a kérések 87 százalékának adtak helyt.


2011 második felében amerikai kormányzati szervek 6321 alkalommal fordultak a Google-hoz felhasználói adatokért és a cég az esetek 93 százaléka esetében legalább részlegesen együttműködött. A kérések nagy része bűnügyek felderítésével kapcsolatban fogalmazódott meg. A Google a legnagyobb arányban az amerikai hatóságok kérését teljesítette, Nagy-Britannia esetében ez az arány 64, Franciaországéban 64, Kanadáéban pedig csak 44 százalék volt. Összességében a kérések 65 százalékát teljesítették és az esetek körülbelül 60 országban 7000 tartalmat érintettek. A bírósági keresetek mellett voltak rendőrségi levelek is, az ezekben szereplő kívánságok 47 százalékának tett eleget a vállalat.

A szakember hangsúlyozta, hogy különösen az a jelenség aggasztó, hogy néhány levél olyan nyugati államokból érkezett, ahonnan nem számítottak ilyen jellegű küldeményekre és amelyeket általában nem hoznak kapcsolatba a cenzúrával. A spanyol hatóságok például 270 olyan keresési eredményt akartak töröltetni, amelyek politikusokkal kapcsolatos blogokhoz és újságcikkekhez kapcsolódtak. Lengyelországban pedig egy közintézmény azt kérte, hogy távolítsák el az őt bíráló honlapra mutató linkeket. "Nem teljesítettük ezeket a kéréseket" - szögezte le Chou.

A Google természetesen nem a tartalmakat, hanem az azokhoz kapcsolódó vagy azokra mutató hivatkozásokat törli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #5
    :'DDDD

    és tényleg! ajálnom megtekintetni az eredeti anyagot; van egy csomó ország, ahonnan a beérkezett keresetek száma 0, amit kötőjel jelöl. viszont számos ország neve mégcsak nem is szerepel a listán.
  • okosan gyerekek #4
    "Magyarország nincs a jelentésben."

    Mi innen is töröltettük magunkat! Vagy az SG blogbejegyzését nem lehetett volna úgy nyílvánosságra hozni, hogy benne vagyunk! ;)
  • Cat #3
    "a google miért nem teljesíti egy nemzet kérését"

    1. Nem a nemzet kér, hanem egyes politikusok, szervezetek.
    2. A cégnek is be kell tartania a jogszabályokat, míg kérni bármit lehet.
    3. A törlés egyébként sem vonatkozik tartalomra, tehát pl. a Bing ugyanúgy megtalálja továbbra is.
  • Mardekár #2
    Az is elgondolkodtató, hogy a google miért nem teljesíti egy nemzet kérését. Elvégre a saját ország adataival kapcsolatos információkat akarnak letiltani, legyen az akármilyen szándékú. Mint ahogy Venom T is akár poénból diktatúrát kiált, aztán egyszer csak a google alapít egy diktatúrát, ha már most fittyet hány a nemzetek szuverenitására. Sőt, ennyi erővel akár manipulálhatná is, hogy pl csak troll faszságok jöjjenek ki egy adott politikusra a googleben, mondjuk a wikipédia helyett xD
  • Venom T #1
    Hát...
    Valahogy el kell kezdeni a Diktatúrát kiépíteni.