Berta Sándor

Felfüggesztett börtön kommentek miatt Thaiföldön

Újabb eset világított rá arra, hogy az ázsiai államban meglehetősen érdekesen értelmezik a véleményszabadságot. Chiranuch Premchaipornt, a népszerű Prachatai (Szabad emberek) nevű oldal üzemeltetőjét ugyanis felfüggesztett börtönre ítélték felhasználók bejegyzései miatt.

A nő működteti a Prachatai nevű ellenzéki honlapot, és nem törölte le az oda látogatók által beírt, a királyi családot sértő mondatokat. A "jutalma" nyolc hónap börtön lett próbaidőre felfüggesztve. Chiranuch még hálás is lehet a helyi bíróknak, ugyanis a 10 vitatott bejegyzés miatt a hatályos törvények miatt elvileg 50 év letöltendő börtönt is kaphatott volna (bár a szakértők "csak" 20 év börtönt valószínűsítettek neki).

Az ügyben eljáró bíró indoklásában közölte, hogy a vitatott mondatok összesen 20 napon át voltak elérhetők a portálon. Chiranuch azért volt bűnös, mert nem tett eleget a törvényi kötelezettségének és ezeket nem törölte le azonnal. Ezért eredetileg 1 év felfüggesztett börtönre akarták ítélni, de végül megúszta nyolc hónappal és átszámítva 500 eurós pénzbüntetéssel. Az utóbbit már a kollégái és a támogatói segítségével sikerült összegyűjtenie és befizetnie. A nő az ítélet után megkönnyebbülten nyilatkozott. Elmondta, hogy ugyan arra számított, hogy felmentik, de az ítélet logikus és ésszerű volt. Ennek ellenére úgy vélte, hogy ez a döntés hatással lesz az emberek öncenzúrázási gyakorlatára.

A Prachatait 2004 júniusában alapították, mint független, nem anyagi haszonszerzést célzó internetes napilapot. A célja, hogy hiteles forrásokból származó hírekkel lássa el a thaiföldi lakosságot. Alig néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy meghalt az a férfi, akit még tavaly novemberben 4 SMS elküldéséért 20 év letöltendő börtönre ítéltek. Az ő bűne is az volt, hogy az üzenetekben sértő megjegyzéseket tett a thaiföldi uralkodó feleségére. A 62 éves nyugdíjas végig tagadta az ellene felhozott vádakat és közölte: még azt sem tudja, hogy kell SMS-t küldeni. Mindez azonban nem hatotta meg a bírákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Persze. En talaltam ki a holo-torvenyt is. :s
 • szombi #6
  A Thai királyi család egy szemét, korrupt, csaló banda!
  A kastély kerítésein belül folyik az ORGIA!!!
 • Ferrer #5
  Tetsuo testvér, még mindig üldözési mániás vagy?
 • duke #4
  Nalunk is mennyivel normalisabban mukodne az internet, ha minimum ilyen szigoru torvenyek lenenek. Nem irogatna a sok hulye ossze vissza minden fele baromsagot. De jo lenne.
 • Zoliz #3
  Csak hazudni szabad ha el akarsz érni valamit és ebben a nők a legjobbak, ezért van magyarországon egyre több sikeresebb női vezető akik semmihez se értenek csak "beszélni". Akarom mondani hazudni. Nem kitarni az igazsagot, illetve eltorzítani szintén hazugság. Igaz néha szükséges a kegyes hazugság, mert a thaiföldi uralkodó felesége tényleg ronda, de sértegetni nem kell.
 • MsUser #2
  Azt mondasz és állítasz amit csak akarsz, aztán megkapod méltó büntetésed még ha igazat is mondtál.
 • Tetsuo #1
  Magyarorszagon es sok mas orszagban sem irogathatsz mindent szabadon. (Pl. a zsidok szent tehenet megkerdojelezed, elvileg borton is lehet.)
  Tenyleges es teljes szolaszabadsagrol a gyakrolatban meg nem hallottam. Allitolag a Hyde parkban egy hordon allva azt mondasz, amit akarsz... de nem hiszem.