Berta Sándor

Módosítja gyakorlatát vagy EU-büntetést fizet a Google

Az Európai Bizottság azt követeli a keresőcégtől, hogy változtassa meg a piaci versennyel ellentétes gyakorlatát és tegyen javaslatokat arra vonatkozóan, hogy miként akar a jövőben módosítani a több cég által támadott stratégiáján.

Az Európai Bizottság kétéves vizsgálódás után megalapozottnak tartotta a Google ellen versenyhatósági eljárást indító cégek panaszait − miszerint a cég visszaél az internetes keresők piacán elért óriási fölényével −, de adott néhány hetet a vállalatnak arra, hogy magyarázatot adjon a vádakra. Az óriáscégnek gyakorlatilag nincs választása, ugyanis, ha nem tesz eleget a kérésnek, úgy a forgalmának akár tíz százalékát is be kell fizetnie büntetésként. Mindez Joaquín Almunia európai uniós versenyügyi biztos szavaiból derült ki. Almunia már el is küldte az ezzel kapcsolatos feljegyzést a társaság vezetőinek. Tavaly a társaság éves forgalma 37,9 milliárd dollár volt. "Remélem, hogy a Google meg fogja ragadni ezt a lehetőséget azért, hogy eloszlassa az aggályainkat" - közölte a politikus. Az európai uniós biztos egyúttal azt tanácsolta a vállalatnak, hogy már a következő hetekben válaszoljon a felsorolt pontokra és tegyen ígéretet a vitatott gyakorlat megszüntetésére, illetve stratégiája megváltoztatására.

Almunia négy aggályos dolgot sorolt fel. Az első az, hogy a kereséseknél a Google a saját specializált szolgáltatásaira hivatkozik, ennek köszönhetően hátrányos helyzetbe hozza a vetélytársait. A második pont, hogy a konszern képes lemásolni a konkurensei oldalain elhelyezett beszámolókat − főként vendéglők és utazási irodák tájékoztatóit − , így ellehetetleníti ezeket a portálokat. A harmadik pont, hogy a vállalat exkluzív szerződést köt azokkal a cégekkel, amelyek termékeit reklámozza a keresési találatok között, miután megköveteli partnereitől, hogy más keresők üzemeltetőivel ne álljanak szóba. Online áruházak és magazinok a fő áldozatai ennek az eljárásnak. A negyedik aggályos megoldás pedig az AdWords, amely lehetővé teszi a szoftverfejlesztők munkájának korlátozását, hiszen megtiltja az oldalain futó reklámkampányok szoftvereinek felhasználását más keresőknél.

A brit Foundem ár-összehasonlító oldal, a francia ejustice.fr jogsegély platform, valamint a Microsoft Ciao! vásárlási portálja 2010 februárjában nyújtotta be panaszát az Európai Bizottsághoz. A cégek azt kifogásolták, hogy a Google keresőmotorja szándékosan alacsonyan rangsorolja őket keresési eredményeiben. A konszern tagadta, hogy visszaélt volna a piaci helyzetével, ugyanakkor közölte, hogy együttműködik az Európai Bizottsággal és hajlandó egyeztetéseket folytatni e probléma megoldására, de nem ismeri el a jogsértést. A cél a jogi vita lerövidítése, de ezt veszélyezteti, hogy tavaly februárban az 1plusV nevű francia vállalkozás a piaci versenyre vonatkozó szabályok megsértésével és tisztességtelen üzleti gyakorlat alkalmazásával vádolta meg a Google-t. Az 1plusV álláspontja szerint a tengerentúli társaság visszaélt a piaci pozíciójával azért, hogy ezáltal tisztességtelen előnyhöz jusson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #4
    a MS esetében azért büntették őket, mert az IE be volt építve a windowsba, nem azért mert nem tudsz más rendszerre váltani :)

    a Googlet meg azért fogják büntetni valószínűleg - mert még nem büntették meg -, mert kell egy kis pénz a kasszába :) Ami ráadásul az MS esetében is igen jól jött, csak most nagyobb a szükség :) És az lehet, hogy egy mozdulat keresőt váltani, de ha hirdetőként szerepelsz a kereső rendszerében, akkor az eset már más megvilágításba kerül, mert ott _kell_ hirdetned, ha eredményt akarsz, ahol az emberek nagy százaléka keres. Ez nem opció, hanem racionális döntés kérdése. Így pedig egyébiránt érthető, hogy a Googlet le akarják húzni a helyzet vesztesei.
  • mousee #3
    Na várj, ez most nem tiszta.
    MS-t büntetik azért, mert óriási piaci fölénye van, és csak az ő oprendszerén futnak a szoftverek nagy százaléka, kb az összes játék, sötöbö, így nem tudsz váltani róla, ha szeretnél használni x szoftvert ami csak MS alá van.

    Nade a google-t? Miből állna az, hogy nem azt írod be a böngésződben, hogy google, hanem azt hogy bing vagy yahoo? Ki kényszerít téged a gugli használatára? Egy mozdulat keresőt váltani.
  • kvp #2
    Az europai unio a sajat alapito tagallamainak a cegeit segiti. Mivel a francia cegek nincsennek olyan helyzetben mint a google, ezert az eu a google-t bunteti. Ha a google mondjuk lengyel ceg lenne, akkor is buntetne, viszont ha francia vagy nemet, akkor semmilyen kifogassal nem elne. Ez az eu belso mukodesebol adodo dontesi folyamatok resze.

    Hozzatennem, hogy a microsoft eseten is erheto volt hogy az ie es a beleepitett msn search (bing) miatt buntettek, de a bongeszovalaszto kepernyo szerintem folosleges es ertelmetlen feltetel volt. Most a google van olyan helyzetben mint anno a microsoft, ezert ot buntetik. Az, hogy az apple ugyanazt csinalja mint a microsoft es a google egyuttveve, nem zavarja oket, mert europaban jelentektelen a piaci reszesedesuk. Ellenben a google-nak van penze. Jelen esetben a google valaszreakcioja idealis esetben lehet az erintett regiokban (franciaorszagban) a celzott keresesi talalatok megszuntetese, amit leginkabb az osszes francia weboldal egyenlo mereteku tejes blokkolasaval tud elerni. Szerintem viszonylag hamar meggondolna magat a francia allam es ezaltal az eu bizottsaga is. Esetleg a bekes kiegyezes erdekeben csak a panaszos oldalakat blokkolhatnak, akkor nem vadolna oket senki tartalomlopassal, es az erintett oldalak fele sem menne szinte semmilyen forgalom. Barmilyen mas strategia a google fo beveteleit szuntetne meg, aminel meg az is jobb anyagilag szamukra ha kivonulnak az erintett piacrol. (kina eseten is ez volt vegul a megoldas)
  • jeti00 #1
    őőő nem ez lenne a piaci verseny? tartsd magadnál az előfizetőt meg a célközönséget is. minek kéne erőltetni a bing-et ha nem olyan jó mint a google?