Berta Sándor

Újabb francia cég panaszolta be a Google-t az EU-nál

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az amerikai konszern. Miközben már az Európai Bizottság vizsgálja a cég piaci magatartását, újabb panaszok érkeztek a testülethez.

Az 1plusV nevű francia vállalat a piaci versenyre vonatkozó szabályok megsértésével és tisztességtelen üzleti gyakorlat alkalmazásával vádolta meg a Google-t. Emellett az 1plusV álláspontja szerint a tengerentúli társaság visszaélt a piaci pozíciójával azért, hogy ezáltal tisztességtelen előnyhöz jusson. A cég a webes óriást vádolta meg az Ejustice és az Eguides nevű keresőinek, valamint az E-Musicpro nevű szolgáltatásának a gazdasági tönkretételével és azt követelte, hogy a társaság haladéktalanul vessen véget a jelenlegi magatartásának.

A francia piaci szereplő képviselői azt kifogásolták, hogy ha valaki a Google reklámrendszerét akarta használni, akkor arra kényszerítették, hogy kizárólag a társaság szoftvereit használja. Ezenkívül azt állították, hogy a Google keresőalgoritmusa olyan oldalakat is átkutat, amelyek elvileg hivatalosan el vannak zárva a keresők elől. Azt 1plusV azt is felrótta a konkurensének, hogy az bizonyos portálokat egyszerűen indoklás nélkül kizár a keresési indexéből, majd csak hónapok múlva vesz vissza.

"Az Ejustice oldalait az amerikai konszern 2007-ben kezdte feketelistára tenni. Akkor 48 órán belül összesen 16 000 portál tűnt el a keresőindexből" - nyilatkozta Jacques Lafitte lobbista, aki próbál az 1plusV vezetőinek segíteni ebben az ügyben. 2010-ben további 1plusV-ajánlatok is eltűntek a Google keresőindexéből - az persze szigorúan a véletlen műve, hogy a franciák éppen akkoriban tettek panaszt az amerikai riválisuk ellen.

A Google nemrég leminősítette az Eguides keresőt, amely emiatt elveszítette az egyik legfontosabb partnerét, a Francia Nemzeti Könyvtárat. Az intézmény így a Microsofthoz fordult. Érdekes módon az Eguides oldalai tavaly decemberben ismét felbukkantak a Google keresőindexében, pont azután, hogy az európai uniós vizsgálat hivatalosan is elindult.

Lafitte elmondta, hogy a tengerentúli cég jelenleg megpróbálja az 1plusV-t, mint "illegitim szolgáltatót" beállítani. A valóság azonban az, hogy a vállalat szeretné eltüntetni a piacról a kicsi, különböző témákra specializálódott konkurenseit. Nem az 1plusV az egyetlen, amely szálkát jelent a Google szemében. A lényeg: az amerikai cég megpróbálja - a független konkurensei kárára - minél előnyösebb helyzetbe hozni a saját szolgáltatásait.

A Google válaszul a következő nyilatkozatot tette közzé: "A jövőben továbbra is együtt fogunk működni az Európai Bizottsággal és megvilágítjuk tevékenységünk különböző szempontjait. Biztosan lesznek lehetőségek a helyzet javítására és éppen ezért foglalkozunk az esetleges aggodalmakkal." Joaquin Almunia illetékes európai uniós biztos irodája azt közölte: várják, hogy a Google hivatalosan is állást foglaljon az új vádakkal kapcsolatban. Az előzetes vizsgálat már folyamatban van. Amennyiben a Google-t bűnösnek találják, úgy akár az idei forgalmának tíz százalékát elérő pénzbírságot is kiszabhatnak rá. Az óriáscég idei tervezett forgalma 26 milliárd dollár körül várható.

A brit Foundem árösszehasonlító portál, az Ejustice és a Microsoft Ciao! vásárlási honlapja tavaly februárban emeltek panaszt a Google ellen Brüsszelben. Az Európai Bizottság 2010. decemberében indította el a vizsgálatát, amelynek keretében azt akarja kideríteni, hogy a Google visszaélt-e a piaci pozíciójával és szándékosan háttérbe szorította-e egyes partnereit vagy konkurenseit. Előfordulhatott például, hogy a cég egy szponzorált eredményt hátrébb sorolt csak azért, hogy a számára konkurenciát jelentő ajánlatok a felhasználókhoz ne juthassanak el.

A társaság egyes esetekben együttműködési megállapodásokat kötött a számítógép- és a szoftverkereskedőkkel, így előfordulhatott, hogy ezeket előnyben részesítette, míg konkurenseiket háttérbe szorította. A tengerentúli webes óriás vezetői jelezték: együttműködnek az EU-val, de nem hagyják magukat. Később Eric Schmidt vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy lerövidítenék az EU-val folytatott jogi vitát. Nos, erre az új panaszok tükrében aligha lesz mód.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Megtörhetetlen #2
    Ezzel semmi gond sincs... Meg érthető hogy sok az irigy és az is hogy a google mindent megtesz hogy Ő legyen az egyetlen, de bármennyire is hibáztatni akarom Őket még messze sokkal gerincesebb és igényesebb mint a hasonló bizniszben dolgozó társak.. Ott van pl. a Microsoft, mintha az nem lenne ennél sokkal nagyobb gerinctelen cég... Ettől függetlenül szinte az összes google szolgáltatás ingyenes...
  • netperformer #1
    Akár mennyire is szeretjük a Googlet, az tény, hogy undorítóan üzlet, illetve inkább cég orientált. És valóban erősen kivételez, jó lenne ha odacsapnának nekik. Hogy az olyan gusztustalan dolgokról ne is beszéljünk, amikor az e-mailben megjegyzést tesznek arról, hogy by the way én firefoxot használtam nem Chromot a levelezés során.