Berta Sándor

Komoly tényezővé válna a tábla PC piacon a Google

Jelenleg egyértelműen az Apple uralja a táblagépek piacát, a keresőcég azonban változtatna ezen. Többek között új online boltjában árulná a saját készülékét és más Androidot futtató eszközöket.

A The Wall Street Journal szellőztette meg azt az információt, miszerint a Google erőteljes támadásra készül az Apple piaci pozíciói ellen. Jelentős mértékben növelni akarják az Android jelenlegi 17 százalékos táblagép-piaci részesedését. A konszern ezt úgy érné el, hogy egyrészt saját tábla PC-t dob piacra, másrészt a korábbinál szorosabban együttműködik a Samsung és az Asus fejlesztőivel. Olyan új tábla PC-ket alkotnak meg, amelyeken már az Android operációs rendszer 5.0-s (Jelly Bean) verziója fut majd. Ezek egy részét a saját nevén dobná piacra.

A tervek között szerepel egy online bolt létrehozásais, itt értékesítenék nem csak a májusban bemutatandó terméket, hanem a két partnercéggel közösen kifejlesztett eszközöket is. Az óriáscég egyébként komoly összeggel támogatja azokat a gyártókat, akik már csatlakoztak vagy a jövőben csatlakoznak a projekthez, a vállalat így kompenzálja azt, hogy a várt árnál olcsóbban adná el a táblagépeket. Azt ugyanis a Google vezetői is pontosan tudják, hogy az árat tekintve is versenyre kell kelniük például az Amazon Kindle Fire tábla PC-jével. Ezzel a lépéssel a társaság gyakorlatilag az Amazon módszerét másolná le, ugyanakkor a kereskedőcégnek nem jött be ez a stratégia.


A saját online bolt létrehozásának gondolata nem áll távol a cégtől, hiszen két évvel ezelőtt már megpróbálkoztak a közvetlen értékesítéssel. Akkor a Nexus One okostelefonok eladásait akarták segíteni, de az üzletet alig négy hónappal a megnyitása után bezárták. A hivatalos ok az volt, hogy a bevétel nem érte el az elvárt szintet.

Az már korábban ismertté vált, hogy a Google új tábla PC-je várhatóan 199 dollárba kerül majd, így a Kindle Fire közvetlen vetélytársa lesz. Az új olcsó táblagép azonban várhatóan nem csak az Amazonnak okoz majd kellemetlen pillanatokat, hanem az Acernek, a Lenovónak és a Samsungnak is, hiszen árháborút indíthat el. Az árak akár a lélektaninak számító 199 dollár alá is csökkenhetnek. A kérdés az lesz, hogy ki bírja jobban a versenyt, így a Google mindenképpen előnybe kerülhet, hiszen nyereségét nem erről a területről szerzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kindle #11
  Ez mind szép és jó, de ha csak 1-2 év múlva jön ki, akkor még ráérünk találgatni.
 • narumon #10
  Aham, hát úgyis kiderül gyorsan. Biztosabb lennék az elszipkázásban ha lenne 10" változat belőle. Ha kijön és elkezd csökkenni az ipad eladás meredeken akkor igazad volt.
 • lordsithlord #9
  Nem jól gondolkodsz.

  A Google táblagépe valóban komoly veszélyt jelenthet az Apple gépeire. Hogy miért? Nagyon egyszerű: ha megfelelő reklámkampányt folytatnak és tényleg 200 dollár körül tudják adni a gépet, akkor simán elcsábíthatják a vevőket.

  Valóban, lehe, hogy hardveresen nem lesz olyan erős a gép, mint az iPad (bár ezt még várjuk ki). És tény, hogy nem lesz fém háza sem valószínűleg. Sőt, nem lesz 10"-os kijelzője sem, ha igazak a hírek.

  De lesz körülötte hatalmas hírverés, egy komoly amerikai cég, nagy ígéretek. Márpedig a felhasználók nagy része a reklám alapján dönt.

  Mik alapján döntenek a felhasználók?

  1. elterjedtség alapján (erre mondom, hogy divat termék)
  2. reklám alapján
  3. ár alapján
  4. kinézet alapján
  5. csatlakozók alapján
  6. méretek alapján
  7. hardverek alapján
  8. üzemidő alapján

  Ezt a listát nemrég tette közzé egy amerikai informatikai lap (nem emlékszem, melyikben láttam, jópárat nézegettem mostanában), akik csináltak egy felmérést arról, hogy ki mit tart fontosnak egy tablet vásárlásánál. Sokakat meglepett a végeredmény, de a szavazatok alapján ez a sorrend jött ki egy átlagos felhasználó igényeiről.
 • narumon #8
  "Azért igencsak furcsa érvelés, hogy egyik topicban azt mondod: az emberek többségének fullelég a tablet, mert az asztalit be sem kapcsolják, a mindennapi élethez nem kell a teljesítménye, meg kényelmetlen az asztali gép. A tablet netezni, hétköznapi felhasználásra, stb. teljesen elég, másik oldalon meg azt mondod, hogy az apple ellenfele nem lehet az olcsó tablet, mert nem tud annyit."

  Nem furcsa ez az érvelés, tökéletesen jól látod, mert a másik topicban tabletről beszéltünk úgy általában. Azaz a tablet piacon mindenki megtalálja a magának tetsző és a pénztárcához igazodó változatot. Én az "igazi" tabletnek továbbra is az ipadot tartom azonban, mert láttam, fogtam, teszteltem, ismerősöknek vannak olcsóbb tabletjei, de azok az ipadhoz képest mind erős "megalkuvással" használhatóak, pont az ára miatt ami magával vonja a belső tartalom és a minőség kurtítását.

  "Most akkor kell a teljesítmény, a csúcstechnológia a jónépnek vagy nem?"

  A csúcstechnológia szerintem nem, már ha ez alatt az asztali PC-t értjük. Pont ezt mondtam még a másik topicban, hogy a tablet azért már nem annyira gyenge, hogy semmit ne lehessen csinálni rajta. Mindenféle problémához van rajta szoftver, akár videót is tud vágni a gépén ha szeretne, de nyilván nem ez a célcsoport. Ipad1-el ipad2-vel is vígan elvannak az emberek, pedig az a hardver már több éves (mellesleg egy ipad 1 még mindig sokkal gyorsabb meg minőségibb mint egy mai kínai tablet), itt a 3 ami meg a technika mániásoknak is ad egyfajta választ. A másik forumban és itt is ugyanazt képviselem, a tablet egy nagyon jól használható eszköz. Nem ultramindenre jó, de egy átlag embernek símán megérheti megvenni, és ha már megvette akkor biztos vagyok benne, hogy az asztali gépe sokkal kevesebbet lesz bekapcsolva. Ez nálam is így történt. Ahhoz hogy reggel megnézzem a maileket, híreket, nem kapcsolom be az asztali gépet, stb, stb.

  "Szóval nem tudom, ha mindenre elég a tablet (az általad korábban felsorolt felhasználási módokra aztán tökmindegy melyiket választja az ember, mind tudja), csak azért mert kicsit jobb cpu szebb kijelző, majd ésszerűvé válik ettől egy csúcskategóriás készülék?"

  Ez már igény kérdése. Pont a fentiekből (próba) mondom, hogy sajnos nem mindegyik tudja. Minap járt nálam egy 7" Huwei (vagy hogy írják) kínai. Barátom vette, áthozta kipróbáltam. Valami 35.000 forint körül vette kintről. Ezért cserébe 7" létére nehezebb mint az ipad és kurva vastag - biztos van akinek ez nem számít de engem már kézbe vételkor a frász kerülgetett - a 7" kijelző túl kicsi ahhoz, hogy normálisan lássak egy weboldalt vagy egy újságot, könyvet, ehhez hozzájött még, hogy a kijelző minősége, hááát finom szólva sem dobogtatta meg a szívem. A weboldalak lassan jöttek be és egy nagyobb weboldal görgetése nonstop akadozott. Ehhez hozzávehetjük még, hogy barátom szerint a nagy súly és a kicsi képernyő ellenére wifivel, intenzíven használva kb 3-4 óra alatt lemerül.
  Tehát igen, "tudja" azt mint a nagyok csak hogy? Ennek ellenére ha valaki hajlandó ezekre a kompromisszumokra akkor egy olcsó táblával is meg tudja ezt oldani, akinek meg kell ennél jobb az megy feljebb akár ipadik. És akkor elérkeztünk a mostani cikkhez; mint lentebb is írtam a google féle tábla sokkal jobbnak tűnik első blikkre mint ezek a kínai vackok, az ára viszont ugye elvileg 50-60e forint körül lesz ami azt mondatja velem, hogy ezeket kínaiakat szorítani fogja erősen, viszont még mindig van egy csomó dolog ami miatt akinek eddig is az ipad kellett (lásd fent) az ezután is azt veszi, mert a google tabletje sem abban a ligában indul.
  Érted? Nem kell mindenkinek ipad, de akinek kell az amit az tud, az továbbra sem tud mást venni helyette.

  "Értem én, hogy neked tetszik az ipad, nincs ezzel gond. De bizonygatni azt, hogy mennyivel jobb, mint a többi, holott mindegyik tabletet az emberek többsége minimális dolgokra használja..... fullmindegy melyik készülékről van szó, kissé fura."

  Ezt számtalanszor leírtam, itt fent is ezt válaszolom meg. Ha nekem elég lenne egy ilyen huwei teljesítménye akkor azt venném, de sajnos NEKEM nem elég (és nem a csúcshardver miatt nem hanem a leírtak miatt nem), és mivel ipadból elég sokat adnak el biztos vannak még így egy páran.

  "Ellentmondásos amiket írsz."

  Én nem látok sehol ellentmondást. Amibe én be szoktam szálni és szólni az a tablet semmire sem jó hülye aki tabletet vesz téma (és figyelem itt összességében tabletről van szó nem ipadról), illetve amikor meg akarják magyarázni, hogy a 40.000 forintos kínai tablet ugyanazt tudja mint az ipad - ilyet csak az ír aki nem fogott még ipadot a kezében 5 percre sem. Persze ez már sok vitánál bebizonyosodott, hogy azok szídják a legjobban az apple termékeket akiknek még a közelében sem volt, ez vita végére mindig kiderül hiszen olyan dolgokkal nincsenek tisztában ami egy apple eszköz használata esetén 5 perc alatt kiderülne.

  "Topicról topicra olvasom a hozzászólásaid, de vitázni csak ritkán szállok be, mert úgy látom túl sok értelme nincs, dűlőre úgysem jutunk."

  Ez azért lehet mert ugye máshogy gondolkodunk a termékekről. Van barátom aki úgy van vele (lásd fent), hogy amire neki kell arra jó lesz egy kínai is neki a kompromisszumok símán beleférnek az árelőnyért cserébe, és vannak barátaim (ahova tartozom én is), hogy símán kifizetek ezeknél lényegesen több pénzt egy lényegesn jobb minőségért és felhasználói élményért, mert nekem megéri, hogy ne kelljen a fenti kompromisszumokat megkötnöm.

  "Nem kell ahhoz olyan felbontást és brutálhardvert nyújtania a googlenak, hogy vetélytársa lehessen az apple-nak."

  Szerintem akkor más ligában fog versenyezni. Autós példa, szuzuki sem nyújt brutál hardvert és olcsóbban adja a kocsit mint a BMW. A BMW pedig pont leszarja hiszen teljesen más ligában versenyeznek.

  "Persze a tech guruk a fórumokon még adomázgatni fognak róla sokáig, de jelenleg nem azt veszik az emberek, ami jó, ami ésszerű, hanem azt, ami a trend."

  Látod ezzel egyet értek de máshogy mint várnád. Mert szerintem ma az ésszerű döntés egy ipad (főleg egy régebbi olcsóbban), mégis sokan az olcsó kínait veszik mert az a trend most. Tudom, hogy te ezt pont fordítva látod de pont ez kettőnk között a különbség.
 • gforce9 #7
  Azért igencsak furcsa érvelés, hogy egyik topicban azt mondod: az emberek többségének fullelég a tablet, mert az asztalit be sem kapcsolják, a mindennapi élethez nem kell a teljesítménye, meg kényelmetlen az asztali gép. A tablet netezni, hétköznapi felhasználásra, stb. teljesen elég, másik oldalon meg azt mondod, hogy az apple ellenfele nem lehet az olcsó tablet, mert nem tud annyit.

  Most akkor kell a teljesítmény, a csúcstechnológia a jónépnek vagy nem? Mert szintén a gondolataid közül idézem "egy tablet ára nem pénz egy nyugatinak" tehát nem az ár a lényeges. Szóval nem tudom, ha mindenre elég a tablet (az általad korábban felsorolt felhasználási módokra aztán tökmindegy melyiket választja az ember, mind tudja), csak azért mert kicsit jobb cpu szebb kijelző, majd ésszerűvé válik ettől egy csúcskategóriás készülék? Körülbelül annyira ésszerű, mint csúcskategóriás pc-t tartani. Semennyire. Értem én, hogy neked tetszik az ipad, nincs ezzel gond. De bizonygatni azt, hogy mennyivel jobb, mint a többi, holott mindegyik tabletet az emberek többsége minimális dolgokra használja..... fullmindegy melyik készülékről van szó, kissé fura.

  Ellentmondásos amiket írsz. Topicról topicra olvasom a hozzászólásaid, de vitázni csak ritkán szállok be, mert úgy látom túl sok értelme nincs, dűlőre úgysem jutunk.

  Nem kell ahhoz olyan felbontást és brutálhardvert nyújtania a googlenak, hogy vetélytársa lehessen az apple-nak. Mert a vásárlók többsége letojja, sőt, azt se tudja mi fán terem a mhz vagy lcd. (apple tab és egyéb tab vásárlók egyaránt fullnemtudják). Egyszerrűen olyan készülékkel kell előállnia a google-nak, amiről el tudja hitetni, hogy többet vagy szebbet vagy "better experiencet" tud, mint az apple ipadja, ráadásul olcsóbban. Persze a tech guruk a fórumokon még adomázgatni fognak róla sokáig, de jelenleg nem azt veszik az emberek, ami jó, ami ésszerű, hanem azt, ami a trend.
 • narumon #6
  "A legújabb ipad: 2 mag, 512 mb ram"

  +4mag GPU ami a leggyorsabb jelenleg a piacon.

  "Ez: 4 mag, 1 gb ram"

  Helyette a cikkből idézve: "including scrapping the quad-core Tegra 3 altogether." AZAZ kihajítják belőle a tegrát az ár miatt, és valószínűsíthető, hogy snapdragon proci kerül bele.

  "Sok szempontból jóval erősebb is."

  Melyik szempontból?

  "Persze a kijelző nem lesz olyan felbontású, de ha harmad annyiba fog kerülni, akkor még így is elég jó vétel lesz :D"

  Persze, ezt állítottam én is, hogy 200 dollárért nagyon jó vétel lesz. Viszont nem a tablet ellenfele lesz mert aki továbbra is 10" tabletet akar, hosszú akkumulátor üzemidővel, gyors GPU-val, fém házzal az továbbra sem tudja emezt választani. Tehát nem alternatíva, hanem inkább házon belüli (android) konkurencia, erre írtam, hogy a galaxy tab 7"-nak igen kemény konkurenciája lesz ezért az árért.
 • skinnyman #5
  "gyengébb hardver"
  wut?

  A legújabb ipad: 2 mag, 512 mb ram
  Ez: 4 mag, 1 gb ram
  Sok szempontból jóval erősebb is. Persze a kijelző nem lesz olyan felbontású, de ha harmad annyiba fog kerülni, akkor még így is elég jó vétel lesz :D
 • narumon #4
  Ha a lentivel jönnek elő akkor azzal megint nem az apple ellen mennek, (kisebb kijelző, gyengébb hardver) viszont felforgatná a tablet piacot még így is, főleg a noname kínai cuccoknak ütne egy szöget a koporsójába (és talán a galaxy tab 7"-nak is).
 • narumon #3
  200-ért ez egész jó lenne :o
 • lordsithlord #2
  Kíváncsi leszek, milyen készülékkel állnak elő. Ha tényleg valami erőgéppel, akkor végre eltüntethetik az Apple kis kedvencét a vezető helyről, hiszen árban mindenképpen verik és gondolom tudásban is előtte lesz...