Berta Sándor

Árháborút indíthat el a Google tábla PC-je

Akár fordulópontot is jelenthet a táblagépek piacán az idei nyár, hiszen ekkor jelenik meg a Google terméke, amely főként az árával fog hódítani. Az Apple piacát hidegen hagyja a dolog.

A keresőcég májusban vagy legkésőbb júniusban mutatja be az Asustek Computerrel közösen fejlesztett tábla PC-jét, amelynek bevezető ára várhatóan 199 dollár lesz. Az új eszköz 7 collos kijelzővel rendelkezik majd és a Kindle Fire közvetlen vetélytársa lesz. Az új olcsó táblagép azonban várhatóan nem csak az Amazonnak okoz majd kellemetlen pillanatokat, hanem az Acernek, a Lenovónak és a Samsungnak is, hiszen árháborút indíthat el. Az árak akár a lélektaninak számító 199 dollár alá is csökkenhetnek. A kérdés az lesz, hogy ki bírja jobban a versenyt, így a Google mindenképpen előnybe kerülhet, hiszen nyereségét nem erről a területről szerzi.


Leopold Salcher, a Raiffeisen elemzője szerint ugyanakkor nincs ésszerű magyarázat arra, hogy az óriáscég miért akar a hardverpiac szereplője lenni. "Ezen a területen nehéz az üzlet. A 200 dolláros címke azt jelenti, hogy a táblagépet jóval a gyártási költségek alatt kínálják eladásra, vagyis a Google a termékén nem fog semmit keresni. Az is elmondható, hogy árháború legfeljebb az alsó kategóriában törhet ki, és az Apple nyugodtan hátradőlhet, mivel teljesen más felhasználói csoportoknak kínálja a készülékeit" - hangsúlyozta Salcher.

Az már idén januárban ismertté vált, hogy a webes cég táblagépe várhatóan 7 collos lesz és 199 dollárért lehet majd megvásárolni. Az eszközre az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) fog kerülni. Piaci elemzők akkor úgy vélték, hogy a Google a Nexus okostelefonoknál alkalmazott stratégiáját ülteti át a tábla PC-kre is. Az Android így elvileg komoly sikereket könyvelhet majd el a táblagépeken is. Eric Schmidt, a Google elnöke és felügyelőtanácsának vezetője egy tavaly decemberi interjúban elismerte, hogy egy olyan terméken dolgoznak, ami méltó ellenfele lehet az Apple iPad készülékének. Lehetséges gyártóként felmerült a Motorola és a Samsung neve is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #23
    Tuti nem fog megjelenni 6 héten belül a táblagép és még annyira sem lesz $200 :D
  • narumon #22
    No akkor adj nekem egy linket a nagy tájékozottságban, ami egy ilyen kínai tabletet ábrázol 10" IPS panellel, legalább fullHD felbontással, minimum 6-7 óra akkumulátor üzemidővel, normális 3D GPU-val, normális CPU-val és 40.000 forint körül van az ára! Kíváncsian várom!
  • sanyicks #21
    kicsit tájékozódhatnál a sznobkodás előtt. A mai kínai cuccokban már azok a SOC-ok figyelnek mint az 1-2 éve csúcsmárkákban, gyakorlatilag már mindegyik új, ips panellal szerelve...
  • narumon #20
    Itt most kivételesen appla, samsung, egyéb márkás tablet kontra kínai olcsó van. Ugye te nem állítod azt, hogy a kínai noname termékben ugyanaz a cucc van mint a drágákban? Kezdve a legszarabb TN Film panel kontra IPS panel témától egészen a GPU-ig bezárólag.
  • lordsithlord #19
    Hm, látom megint elindult az Apple kontra más típusok viadal...

    Bár már sok helyen leírtam, de akkor ide is leírnám: az Apple 2 dologban valóban piacvezető: teljesítményben és aksiüzemidőben. Ez tagadhatatlan tény.

    Azonban sok olyan hátránya is van az Apple tabletjeinek a többiekével szemben, legfőképpen itt a bővíthetőséget említeném. Nincs beépített USB, se kártyafoglalat (tagadhatatlan, hogy lehet külön külső eszközt kapni, hogy ezek is legyenek, de véleményem szerint ez egy elég erőltetett és nem igazán életszerű megoldás), emellett én elég aggályosnak tartom, hogy míg más gyártók a jelentősen olcsóbb árú készülékeikre 2-3 év garit adnak, addig az Apple nálunk csak 1 évet vállal bővítési lehetőség nélkül, külföldön pár országban is csak felárért hajlandó garanciabővítési lehetőséget adni.
  • narumon #18
    Párszor már megbeszéltük a tied MÁS. Nem mondanám, hogy jobb azt sem, hogy jobban használható (és jé csak elkaptunk, hogy kínai gyerekmunkát támogatsz :P), sőt a benne lévő hardverek olcsóbbak mint az ipadban lévők, tehát nem csoda, hogy olcsóbban adják.
  • morden #17
    Megmutassam az én kínai tabletemet :P? erősebb mint az ipad, jobban használható , programokat szerezni rá tökéletesen egyszerű (lévén win7 van rajta ) nem is értem ki az az ember aki minden logikával szembe menve megveszi a szarabbat drágábban :D
  • AgentKis #16
    Ugyanazt, csak kevesebb rajta a gyerekvér!
  • narumon #15
    Ráérek, néha unatkozom :D
  • hurkaur #14
    En nem tudom hogy vagy kepes ilyen infantilis marhasagokra komolyan valaszolni, eskuszom :D