Berta Sándor

Az Apple fejlesztője lehetett volna Linus Torvalds

Steve Jobs, az Apple nemrég elhunyt első embere tíz évvel ezelőtt megpróbálta a céghez csábítani a Linux atyját. Az együttműködés végül Linus Torvalds miatt nem valósult meg.

A Wired amerikai magazin portrét jelentetett meg a Linux fejlesztésének elindítójáról. Linus Torvalds számos történetet elevenített fel a korábbi esztendőkből, a legérdekesebb rész azonban kétségtelenül az, amelyben az Apple korábbi vezetőjével meghiúsult együttműködéséről beszélt. A szakember tíz évvel ezelőtt még a Transmetánál dolgozott és Steve Jobs meghívta Cupertinóba. Mindez közel sem a véletlen műve volt, Jobs ugyanis azt akarta, hogy a Linux atyja segítsen a Mac OS X fejlesztésében. A cél az volt, hogy az operációs rendszer Unix-magját egy sokkal nagyobb felhasználói táborra optimalizálják.

Azonban fel kellett volna adnia a Linuxszal kapcsolatos munkáit és az Apple központjában olyan dolgokon kellett volna dolgoznia, amelyeknek semmi közük sem volt a Linuxhoz - különösen ez a két utóbbi kitétel zavarta Linust. Volt még egy oka annak, hogy végül visszautasította az ajánlatot: utálja a Mac OS X Mach nevű kerneljét.


A Wired arról nem számolt be, hogy pontosan mikor került sor a Jobs-Torvalds találkozóra. A feltételezett időpont 2000 környéke. A Mac OS X első bétaverziója 2000 szeptemberében, míg az első hivatalos verziója 2001 márciusában jelent meg. Torvalds egyébként már a 2001-ben megjelent, Just for Fun című önéletrajzában kitért a történetre. A Mac OS X kerneljével kapcsolatos aggályait, illetve a véleményét már akkor sem rejtette véka alá és természetesen ezt nem fogadták túl jól az Apple központjában.


Linus Torvalds 2003-ban, hat év után hagyta ott a Transmetát és a Linux Alapítvány munkatársa lett. A most megjelent portréból kiderül, hogy a szakembernek ugyan tulajdonrésze van számos nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő vállalatban, azonban ebből eddig nem igazán profitált, egyedül a Red Hat tőzsdére kerülésekor keresett egymillió dollárt. A mostani fizetését a Linux Alapítvány állja. Az 1990-es évek végén költözött az Egyesült Államokba, jelenleg a feleségével és három gyermekével Portlandben él. A háza és a Mercedese egyaránt sárga színű, a rendszámtábláján a Dad of 3, a Mr. Linux és a King of Geeks feliratok olvashatók. Szabadidejében szenvedélyesen búvárkodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aronvirginas #14
    Tévedés, XNU a kernel neve
  • Namelesske #13
    Egyébként Darwin lett a kernel neve és csak annyi köze van a Mach-hoz hogy abból származik.
  • G_ArchAngel #12
    user error
  • sanyicks #11
    miért? köze nem volt az androidhoz, max annyi hogy néha néha ő is fejleszt az alapjához, a linuxhoz ;)
  • coolbboy83 #10
    Win7 vs OS X ??? na ne már :-)
  • sola #9
    Hát lehet, hogy ma nem lenne Android ha anno elment volna dolgozni az Apple-höz.
  • SudoSu #8
    Hát Bagoly81 te a Windowst szoktad meg, azért jó neked.
    OSX-ben az a jó hogy nem mindegyik operációs rendszer UI-ja változik meg teljesen jó példa erre a Windows 7 és a Windows 8. Így kedvez azoknak a felhasználóknak akik nehézkesen megtanulták a Mac OSX Tiger-nek a felületét, mert ahogy láttam videókról majdnem ugyanaz mint a mostani Lion.
  • aronvirginas #7
    "nekem van egy osx es laptopom de legtöbbször az jut eszembe róla hogy kidobom az ablakon"

    Add el, más akár örülhet is neki. Sosem értettem miért kénszerítenek az emebrek magukra olyan eszközöket, amikkel nem elégedettek.
  • lamer the true #6
    Ez az ember azt csinálja, amit szeret. Pénze van bőven igaz nem milliárdok de mi fenének is kellene valakinek x milliárd dollár?
  • Bagoly81 #5
    nekem van egy osx es laptopom de legtöbbször az jut eszembe róla hogy kidobom az ablakon, szívesebben használom a win7 et :D

    zeneszerkesztésre pont jó többre nemkell.