Berta Sándor

A kérdéseket is megválaszolja a jövőben a Google keresője

A vállalat munkatársai azt szeretnék, ha a kereső a jövőben képes lenne megválaszolni akár a bonyolultabb kérdéseket is. A felhasználók csak nyerhetnek a fejlesztéssel.

Az elképzelésről - a cég munkatársaira hivatkozva - a The Wall Street Journal számolt be. A törekvések szerint a szolgáltatás a jövőben válaszolni fog tudni a feltett egyszerűbb és bonyolultabb kérdésekre, s ezeket a válaszokat jól láthatóan meg fogja jeleníteni. Amennyiben valaki azt kérdezi majd meg a keresőtől, hogy: "Ki az Egyesült Államok elnöke?", akkor a program közölni fogja, hogy: "Barack Hussein Obama". Ugyan a Google már most is képes válaszolni az egyszerűbb kérdésekre, azonban közel sem pontosan. A cél egyrészt az internetezők hatékonyabb segítése, másrészt a reklámok célzottabb elhelyezése. A társaság megerősítheti majd a reklámpiaci pozícióit a Facebookkal és a Microsofttal szemben.


Amit Singhal, a Google keresőért felelős vezetője

Az úgynevezett szemantikus keresés lényege, hogy a felhasználó pontos választ kap a feltett kérdésére, mert a rendszer "kitalálja", hogy mire is gondol. Például ha valaki a jaguar szót adja meg, akkor a korábbi keresésekből, illetve a mellette lévő egyéb szavakból a Google tudni fogja, hogy az illető autómárkára vagy az állatra gondolt. Ezzel a lépéssel a vállalat egy olyan területre merészkedik, ahol már jelen van az Apple és a Microsoft is, méghozzá előbbi a Sirivel, utóbbi pedig a Binggel. Amennyiben a Google sikeresen megvalósítja a terveit, akkor teljesen új szintre emelheti az online keresést.

Az első szemantikus keresőfunkciókat már a következő hónapokban integrálhatják a szolgáltatásba. Amennyiben valaki a Balatonra fog rákeresni, akkor megtudhatja a tó földrajzi helyzetét, mélységét, átlaghőmérsékletét és más jellemzőit. De ha valaki Kalifornia tíz legnagyobb tavára lesz kíváncsi, akkor szintén nem csupán linkeket fog kapni, hanem teljes és részletes válaszokat. Egy íróra való keresés esetén megjelenik majd az összes általa készített mű címe. Amit Singhal, a Google keresőért felelős vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy címszavas keresésről a szemantikus keresésre való teljes átállás több évig fog tartani. A változások a keresések 10-20 százalékát érinthetik majd, ez több millió lekérdezést jelent naponta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #19
    Valóban, mehet egyazon kutatás más-más helyeken. Azonban elég érdekesnek találom, hogy míg az említett magyar ötlet szépen eltűnt a süllyesztőben, pedig az akkori riport szerint már csak az adatbázis egyes problémáit kellett volna csak megoldani, a keresőmotor jó volt, addig hirtelen felbukkan egy keresőóriás, aki ugyanezen dolgozik, és ha külföldi helyeken keresgél az ember, mit ad isten egy az egyben ugyanott akadtak el, mint az a magyar egyetemista anno.
    Az meg csak a hab a tortára, hogy pár helyen kint van a magyar kereső néhány forrásfájl részlete és sikerült 1 helyen a "Google által programozott" keresőmotor pár forráskódrészletét is megtalálnom. Érdekes módon több helyen kísérteties a hasonlóság, márpedig a programozásban minden programozónak megvan a maga egyéni stílusa.
  • eelkekleijn #18
    Amennyiben valaki azt kérdezi majd meg a keresőtől, hogy: "Ki az Egyesült Államok elnöke?", akkor a program közölni fogja, hogy: "Barack Hussein Obama".
    Ezt mondjuk minimum két éve tudja a WolframAlpha is, csak kevéssé ismert.
    Íme a bizonyíték, sajnos nem tudom beszúrni csak így.

    http://www.wolframalpha.com/input/?i=Who+is+the+President+of+the+United+States%3F

    Lehet próbálgatni bátran, működik, és nem csak erre a kérdésre ad konkrét választ.

  • Tetsuo #17
    Mi az a konteo? Konspiracios teoria? Marpedig osszeeskuvok vannak, voltak es lesznek is, pl. haborukban.
    Hogy rengeteg, valosagtol elrugaszkodott elmelet van es abban az igazat nehez vagy majdnem lehetetlen megtalalni, az is erdeke valakinek ill. igy mukodik az informacios tarsadalom, az informacios oceanban felhigul a valodi info.

    Szalmabab ervelesed pedig gyerekes.
    Ki mondta, hogy "a technikai civilizációhoz értő emberek kihalnak"?
    Masreszt, ha mar igy felvetetted, az egesz populacionak erdeke, hogy kevesebb ember eljen egyszerre, az eroforrasok kesobbi hianya miatt.
  • RelakS][ #16
    vicc új köntösben? :)

    Gyerek: Hol van az apukám?
    Google: Az apukád a tavon horgászik.
    Gyerek: Téves, az apukám három éve meghalt.
    Google: Téves, anyád férje halt meg három éve.
  • Molnibalage #15
    Jaj, jaj és jaj. És ezek az összeeskövők annyira hülyék, hogy nem jönnek rá, hogyha a technikai civilizációhoz értő emberek kihalnak, akkor ők is megszívják?

    Nekem valahogy faszom teli van a konteózgatással...
  • Namelesske #14
    Skynet mind meghalunk.
  • Tetsuo #13
    Galamb Jozsef, Farkas Jeno, Nador Imre... akik NELKUL a Ford nem ment volna sokra. ;)
    De ne terjunk el a targytol. Az USA-ban, egy komoly egyetemen tanito magyar professzor mondta nemreg egy interjuban a Kossuth Radion, hogy CSAK olyan feladatok lehettek a vizsgakon, amit mar elotte egy az egyben feladott, kulonben nem ment volna at a diakok nagyresze.

    Vilagszinten tudatos nepbutitas folyik, ami a liberalizmus eszme mogott mukodik, a kozvetitett "magas kultura" terjedeset hivhatjuk amerikanizacionak is, mert ott elobbre tart a folyamat, mint barhol mashol.

  • finizlik #12
    Pl mint a Ford vagy az Infinity? Vagy Ford nem játszik mert Hitler párti volt és elég szépen támogatta a náci pártot?

    Hidd el többet kaptunk mi az USA-tól mint az USA tőlünk
  • caius marius #11
    Na ezt azèrt nem hinnèm. Nèzzük csak eddig mit kaptunk tölük. Abbòl azèrt kivilàglik, h milyen "okosak"....
  • finizlik #10
    Nem lepődnék meg ha butábbak lennénk.. Ők elgalább tudják hogy ki a saját országuk elnöke stb.. Mi nagyrészt azt sem tudjuk