Berta Sándor

Távozott az Európai Parlament ACTA-jelentésért felelős küldötte

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (ACTA) aláírása elleni tiltakozásul lemondott posztjáról az Európai Parlament egyik magas rangú képviselője, a vitatott megállapodás megfigyelője.

Kader Arif munkája azzal, hogy az Európai Bizottság és az európai uniós tagállamok többségének képviselői aláírták Japánban az ACTA-t, gyakorlatilag véget ért. Azonban a politikus saját honlapján kifejtette a valódi indokait. Arif hivatalos közleményében az Európai Uniót bírálta és kijelentette: mélységesen és élesen elítéli azt a folyamatot, ami a szerződés aláírásához vezetett, és nem akart tovább részese lenni ennek a színjátéknak. Az európai parlamenti képviselő leginkább azt kifogásolta, hogy az ACTA-val kapcsolatos egyeztetésekbe nem vonták be a társadalom legfontosabb képviselőit, a civil szervezeteket. Szerinte a résztvevők a kezdetektől titkolóztak. A szerződés kidolgozásában részt vevő országok az elmúlt években folyamatosan zárt ajtók mögött tárgyaltak a dokumentumról és annak részleteiről. Még a nemzeti parlamentek sem kaptak gyakorlatilag semmilyen információt az ACTA-ról és így rejtve maradt előttük, hogy pontosan mit is terveznek az összefogó kormányok.

A politikus emellett hiányolta, hogy miközben az Európai Bizottság gondolkodás nélkül aláírta az ACTA-t nem tartotta fontosnak, hogy arról tájékoztassa az európai közvéleményt. Kiemelte, hogy az Európai Parlament többször is aggályosnak nevezte a folyamatot és felhívta a figyelmet a szerinte problémás részekre, ezeket a figyelmeztetéseket azonban az Európai Bizottság teljesen figyelmen kívül hagyta. "Mindenki tudja, hogy az ACTA problémás és hogy nagyon komolyan beavatkozik az emberek jogaiba" - szögezte le az EP-képviselő.

Mint ismeretes, az Európai Unió és 22 tagállam, köztük Magyarország képviselői Tokióban írták alá a sokat támadott Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezményt. Az ügyben a végső döntést a nemzeti országgyűlések és az Európai Parlament hozzák majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zord01 #6
    Ha ennek a törvénynek lesz itthon érezhető hatása, mondom vissza a netet alapcsomagra. Mailezni, fórumozni az is elég...
  • mrzed001 #5
    Az eu parlamenti ratifikáció lesz az utolsó lépés, ahol neki kellene ugyebár előterjeszteni és "megvédeni" ezt a shart ... na ezért mondott le butus.
  • szombi #4
    A fószer naplopó, ingyenélő, léhűtő munkája megszűnt az egyezmény miatt, mi ezen a kommentálnivaló? Nem ő távozott hanem a munkahelye szűnt meg!

    Ti mit szólnátok ha a román segédmunkások átvennék a helyeteket? Persze hogy "önként távoztatok, tiltakozásul a román segédmunkások felvétele miatt".
  • RiSeForMuSiC #3
    Pontosan. Ezen kívül minden tiszteletem Kader Arif-é. A magyar képviselőtől és 'álamférfiaktól' eltérően nem sunnyog, nem kibúvókat keres, nem másra mutogat, nem a PÁRT mögé bújik, nem félti a zsíros állami zsebpénzt és a kényelmes szolgálati kocsit, hanem LEMOND.
  • tomonor #2
    Az internet szórakoztató részének hamarosan vége.
  • mrzed001 #1
    Nagyon egyszerű, a nemzeti országgyűléseknek szépen NEM KELL ratifikálni.
    Na persze, ehhez az kellene, hogy a Parlamentben is magyarok üljenek 2/3-ba, és nem bekiabálás alapján gombot nyomogató 2 bites BIOROBOTOK.