HENT hírlevél

Megállapodás a nemzetközi hamisítás elleni egyezményről

Gyakorlatilag minden alapkérdésben megállapodtak a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezményről (ACTA) tárgyaló államok tokiói találkozójuk során. Az ACTA célja, hogy átfogó nemzetközi keretet biztosítson a részt vevő államok szellemi tulajdonjogok megsértése elleni küzdelmének.

A tokiói találkozó végén kiadott sajtóközlemény szerint gyakorlatilag minden fontosabb kérdésben megállapodtak, és a fennmaradó nyitott kérdésekben is igyekeznek mihamarabb megtalálni a megoldást a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezményről (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) tárgyaló államok. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc, Mexikó és Marokkó részvételével készülő egyezmény a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében hatékony polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi jogérvényesítési eszközökről, valamint a részt vevő felek közötti szilárd együttműködési mechanizmusokról rendelkezik.

Jelenleg nem vesz részt a tárgyalásokban Kína, az az ország, amely világviszonylatban a legtöbb hamisítványt állítja elő. Az ACTA tárgyalások résztvevői azonban remélik, hogy bővíteni tudják az aláírók körét, és Kínát, majd más ázsiai országokat és közel-keleti államokat is be tudnak vonni.

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Ron Kirk szerint számos vitás kérdésben tudtak megállapodni a résztvevő felek, és a megoldásokat a nemzeti képviselők többsége is elfogadta. A korábbi egyeztetések során az USA és az Európai Unió között konfliktust okozott, hogy az EU szeretné kiterjeszteni az ACTA hatáskörét a földrajzi árujelzőkre is, ezzel biztosítva nagyobb védelmet az olyan nemzetközi szinten ismert és forgalmazott európai termékeknek, amelyek származási helyük alapján kapták nevüket. Az Egyesült Államok néhány más ország mellett azonban egy szűkebb hatókorú megállapodást kívánna tető alá hozni, amely alapvetően csak a szerzői és a védjegyjogokat fedné le.

A közös nyilatkozat nem tér ki arra, hogy a fenti kérdésben sikerült-e egyezségre jutniuk a tárgyaló feleknek, az Európai Unió képviselője azonban kiemelte, még mindig van néhány nyitott kérdés, amelyek egyetértés hiányában az egyezmény megszületését fenyegetik. Az Európai Bizottság közleménye szerint az ACTA tervezett szövegét hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bren X #3
    Még szép! Megteheti, mert ott gyártanak majdnem mindent. És aki termel annak van pénze is és akkor azt csinál amit akar.

    Mindenesetre nem értem, hogy mit siránkoznak. Aki olcsón vesz pl.: egy Chanel napszemüveget az valószínűleg tudja, hogy nem igazi, max jól áll neki. Az eredetit meg nem is tudná megvenni. Ráadásul a hamisítvány és az eredeti között rendszerint sok különbség van. Így nagyon könnyű kiszúrni.
  • kadar1 #2
    Korrupt politikusok mindenhol vannak,kik a pénzt elfogadva segédkeznek.
  • qwertly #1
    Remélem keresztbe tesz nekik kina