Berta Sándor

Az Apple licencfeltételeit bírálják a szerzők

Alig jelentette be néhány nappal ezelőtt a kaliforniai cég a legújabb stratégiáját, amelynek célja az iPad készülékeken használható interaktív tankönyvek készítése, az írók máris bírálták az elképzelést.

Úgy tűnik, koránt sem örül mindenki az Apple legújabb tervének, miszerint az oktatásban is kapjanak egyre nagyobb szerepet az iPad készülékek. Mint ismeretes, a társaság néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy szövetséget kötött a tankönyvkiadókkal és kifejezetten az iPad készülékeken használható interaktív tankönyveket akar készíteni. A szerzők és a fejlesztők egy része az Apple rendkívül szigorú licencfeltételeit támadta, az iBooks Author szoftvert használóknak ugyanis számos követelményt kell elfogadniuk. Ezek egyike, hogy aki a programot használja, az a kész műveket kizárólag az Apple rendszerén keresztül adhatja el, illetve terjesztheti. Vagyis az almás konszern gyakorlatilag exkluzív terjesztői jogot biztosít magának.

Az iBooks Author a laikus és a profi szerzők számára egyaránt megkönnyíti az új interaktív digitális könyvek készítését. Az ingyen hozzáférhető program számos előre elkészített sablont tartalmaz, s a prezentációs, szövegszerkesztő és multimédiás szoftverek jónéhány funkciójával rendelkezik. Mindez persze szép és jó, azonban a részletek - ezúttal is - az apró betűs sorokban bújnak meg, s ez nem csak az írókat, de a fejlesztőket is rendkívüli módon zavarja.


Élet a Földön - Apple tankönyv a táblagépen

Dan Wineman, aki kifejezetten a Mac és az iOS operációs rendszerekre készít alkalmazásokat nem rejtette véka alá a felháborodását és így foglalta össze a véleményét: "Ez az első alkalom, amikor egy szoftver licencfeltételei korlátozzák, hogy mit tehetek a programmal készített termékekkel. Még sosem láttam ennyire kiterjedt licenckövetelményeket." A szakember amiatt is nemtetszését fejezte ki, ahogy az Apple biztosította magának az exkluzív terjesztési jogokat. Az iBooks Author használóit nem figyelmezteti külön felirat az első elindítás során arra, hogy a jogok az Apple birtokában vannak és maradnak. "Én ezeket a feltételeket nem fogadtam el. Az Apple el akarja hitetni velem, hogy ez történik azáltal, hogy használom a szoftvert" - szögezte le Dan Wineman.

Liz Castro szakkönyvíró a licencfeltételeket leereszkedő stílusúnak nevezte: "Harcolok az ellen, hogy valaki nekem előírja azt, hogy hol adhatom el a műveimet. Még akkor is felháborodnék az Apple előírásain, ha ezeket az alkotásokat kizárólag az iBooks Store rendszerén keresztül akarnám eladni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #37
    MINDEN nagy ceg igy viselkedik. Egyszer talan lesz egyetlen ceg, amely mar minden mas ceget felvasarolt es teljes monopoliumot elvez majd az elet minden teruleten...
  • Kurosora #36
    Ez igaz. De ahhoz kell némi tipográfiai érzék is, nemcsak Times New Roman és/vagy az Arial és annak félkövér, dőlt, aláhúzott és ezek kombinációinak esztelen alkalmazása.
  • narumon #35
    Viszont megnéztétek a példaként bemutatott tankönyvet is? Kb így kéne kinéznie minden könyvnek manapság.
  • narumon #34
    Mondok egy egyszerű példát hátha néhányan megvilágosodnak. Telefon szolgáltatók. Megveszed a jó kis Tmobilos telefonodat és aláírod, hogy 2 év hűséggel az ő br**/"-üket szopod. Ha valakinek ez nem tetszik nem fogadja el. Ha elfogadtam utána meg nem állok neki rinyálni, hogy kurvaanyját. Azért fogadom el mert cserében olcsó leves. Itt a szoftvernél ugyanaz; ha használni akarok egy ingyenes szoftvert - amiben ráadásul olyan anyag készül amit utána ingyen adnak tovább (tankönyvről beszélünk ugyebár), akkor elfogadom a feltételeket. Ha zavarnak a feltételek akkor nem fogadom el és csinálom Adobe tördelőszoftverrel amiért fizetni kell cserébe ott adom ki ahol akarom és annyiért amennyiért én akarom. Egyszerű világ ez mégsem értik sokan...
  • narumon #33
    "Én ezeket a feltételeket nem fogadtam el."

    ilyen egyszerű a történet. Csak minek mellé a rinya?
  • Athlon64 #32
    indavideón megnéztem. Nagy volt! :)
    Százlábú ipad :)
  • asgh #31
    Egy könyv megalkotása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az író fog egy akármilyen szövegszerkesztőt és megírja a könyvet, aztán elslattyog a kiadóhoz, ahol lektorálják, tördelik, nyomdai előkészítik, stb. majd megy a nyomdába és az értékesítési hálózatba.
    Az iBook Author kb. a tördelés résznél jön be, azzal a különbséggel, hogy interaktív tartalmat is be lehet építeni az illusztrációk közé.
    Tehát nem a könyv, mint szöveg terjeszthetőségét korlátozzák, hanem az iBook Authorral készített digitális termékekét. Ettől még az író simán elmehet egy kiadóhoz és kinyomtathatják a könyvét a hagyományos módon.
  • Büdös Bohóc #30
    de nem kell használnod, ha nem akarod ezt az egészet
  • skinnyman #29
    Ha ezt az Apple programot használod, akkor pont hogy de, a fejedhez tartják a pisztolyt, hogy csak náluk athasd el. Ez az egész botrány lényege... A személyeskedésbe most nem mennék bele, nem az én színvonalam...
  • Büdös Bohóc #28
    (céges környezetben/munkára használt szoftverekre mindig más feltételek vannak egyébként is freeware esetben is sokszor és elkerülve a problémákat igenis el KELL olvasni azt a KIB*****T licenszet)