37
  • Tetsuo
    #37
    MINDEN nagy ceg igy viselkedik. Egyszer talan lesz egyetlen ceg, amely mar minden mas ceget felvasarolt es teljes monopoliumot elvez majd az elet minden teruleten...
  • Kurosora
    #36
    Ez igaz. De ahhoz kell némi tipográfiai érzék is, nemcsak Times New Roman és/vagy az Arial és annak félkövér, dőlt, aláhúzott és ezek kombinációinak esztelen alkalmazása.
  • narumon
    #35
    Viszont megnéztétek a példaként bemutatott tankönyvet is? Kb így kéne kinéznie minden könyvnek manapság.
  • narumon
    #34
    Mondok egy egyszerű példát hátha néhányan megvilágosodnak. Telefon szolgáltatók. Megveszed a jó kis Tmobilos telefonodat és aláírod, hogy 2 év hűséggel az ő br**/"-üket szopod. Ha valakinek ez nem tetszik nem fogadja el. Ha elfogadtam utána meg nem állok neki rinyálni, hogy kurvaanyját. Azért fogadom el mert cserében olcsó leves. Itt a szoftvernél ugyanaz; ha használni akarok egy ingyenes szoftvert - amiben ráadásul olyan anyag készül amit utána ingyen adnak tovább (tankönyvről beszélünk ugyebár), akkor elfogadom a feltételeket. Ha zavarnak a feltételek akkor nem fogadom el és csinálom Adobe tördelőszoftverrel amiért fizetni kell cserébe ott adom ki ahol akarom és annyiért amennyiért én akarom. Egyszerű világ ez mégsem értik sokan...
  • narumon
    #33
    "Én ezeket a feltételeket nem fogadtam el."

    ilyen egyszerű a történet. Csak minek mellé a rinya?
  • Athlon64
    #32
    indavideón megnéztem. Nagy volt! :)
    Százlábú ipad :)
  • asgh
    #31
    Egy könyv megalkotása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az író fog egy akármilyen szövegszerkesztőt és megírja a könyvet, aztán elslattyog a kiadóhoz, ahol lektorálják, tördelik, nyomdai előkészítik, stb. majd megy a nyomdába és az értékesítési hálózatba.
    Az iBook Author kb. a tördelés résznél jön be, azzal a különbséggel, hogy interaktív tartalmat is be lehet építeni az illusztrációk közé.
    Tehát nem a könyv, mint szöveg terjeszthetőségét korlátozzák, hanem az iBook Authorral készített digitális termékekét. Ettől még az író simán elmehet egy kiadóhoz és kinyomtathatják a könyvét a hagyományos módon.
  • Büdös Bohóc
    #30
    de nem kell használnod, ha nem akarod ezt az egészet
  • skinnyman
    #29
    Ha ezt az Apple programot használod, akkor pont hogy de, a fejedhez tartják a pisztolyt, hogy csak náluk athasd el. Ez az egész botrány lényege... A személyeskedésbe most nem mennék bele, nem az én színvonalam...
  • Büdös Bohóc
    #28
    (céges környezetben/munkára használt szoftverekre mindig más feltételek vannak egyébként is freeware esetben is sokszor és elkerülve a problémákat igenis el KELL olvasni azt a KIB*****T licenszet)
  • Büdös Bohóc
    #27
    Tanulság: South Park S15E01
  • mad mind
    #26
    Szerintem meg az a fő baj,hogy nem volt leírva érthetően, mik a feltételei az ingyenes szoftver használatának. Ha egy 100 oldalas licencfeltételben elrejtve van, hogy amit ezzel csinálsz az nem a te tulajdonod, az nem szép. Írja ki induláskor, hogy "Te fasz, ha ezzel dolgozol nekem dolgozol".
  • Büdös Bohóc
    #25
    Jó hát most itt csak arról van szó, hogy mi az üzleti modellje egy-egy cégnek, ennyi. Senki nem tartja a pisztolyt a fejedhez, hogy Apple-könyvet csinálj, erre akartam volna utalni, de ez a sült bolond lejjebb nem volt képes felfogni.
  • mad mind
    #24
    Ez sem teljesen igaz. Ha eladod a jogokat, akkor csinálhatja a kiadó, de ha a jogokat magadnál tartod, akkor nem. Persze a legtöbb zenész eladja a jogokat, mert akkor a csekken nagyobb összeg szerepel, és csak később veszi észre, hogy megszopta.
  • mad mind
    #23
    Mondjuk az ilyen árukapcsolásokat anno tiltották, de ma már ez nem téma.
  • skinnyman
    #22
    Fogalmam nincs miről beszélsz, de hogy ki az ügyeletes Apple buzi troll, azt már látom...
  • skinnyman
    #21
    Itt most nem arról van szó, ahogy a cikkben sem arról van szó. Végigolvastad, van bármi fogalmad hogy miről szól? Nem úgy tűnik.
  • G_ArchAngel #20
    Hagyjatok, az egyik, azota kitiltott Apple-hater troll alreg-je, nem kell vele fogalkozni. Scorpion vagy mi nyavaja volt anno.
    Nem volt akkor sem ertelmes gondolata, most sem lesz - soha nem volt kepes kovetni a tortenetet:)
  • moikboy
    #19
    Vicces, hogy még 2012-ben is van piaca egyesek szerint a zárt formátumoknak : DDD
  • Ability
    #18
    HA sima könyvet írsz, azt csinálsz vele amit akarsz, olyan formátumba mented ki amilyenbe akarod. Akkor is ha az iBooks Authorral csináltad. Bárhol kiadhatod.

    HA interaktív könyvet készítesz, akkor csak iBooks Store-ban adhatod el. De mivel más eszköz még nem kezeli ezt a formátumot, így ez alapból nem szempont.

    Itt nem arról van szó, hogy magukhoz láncolják a szerzőket és olvasókat, itt arról van szó hogy más ne nyúlhassa le az Apple találmányát, ami maga a könyvformátum. Mert eltelik pár hónap és valami jöttment Android fejlesztő visszafejti a formátumot és csinál hozzá kompatibilis olvasóprogramot akkor az Apple baszhatja azt ami az ővé.

    Szóval igen, ez valamilyen formában magukhoz láncolja a fogyasztókat, de itt elsősorban nem a profitról van szó, hanem a magántulajdon védelméről.
  • Büdös Bohóc
    #17
    Úristen neked tényleg nehéz a felfogó képességed: miért kéne neked használni azt a szart? Itt most szimpla könyvírásról van szó, eddig is tudtak apple nélkül írni nem? Sőt, eddig is tudtak másféle módon interaktív könyveket is készíteni...
  • skinnyman
    #16
    Szó nincs erről... A lényeget nem fogod... Ha az Apple által készített szoftverrel készítetted el a könyvet, nincs választásod, és csak náluk adhatod ki a munkádat, semmi másra nem használhatod fel... Tehát a 2-es pont után lényegében már nincsenek is opcióid.
  • Büdös Bohóc
    #15
    ha pedig apple, akkor azt a könyvet máshol nem adod ki, ennyi

    a te döntésed
  • Büdös Bohóc
    #14
    ISTENEM TE ÉRTESZ MAGYARUL? VÁGOD MIRŐL BESZÉLEK?

    1. FÚ KÖNYVET AKAROK ÍRNI
    2. OK MEGÍRTAM
    3. NA HOL ADJAM KI: ABC KÖNYVKIADÓ, DEF KÖNYVKIADÓ, AMAZON, APPLE

    A VÁLASZTÁS LEHETŐSÉGE ELŐTTED
  • skinnyman
    #13
    Pont ez a hír lényege, hogy nem lehet... Gyakorlatilag vállalnod kell, hogy exkluzív módon, kizárólag az Apple rendszerén értékesítheted...
  • Büdös Bohóc
    #12
    Mondta valaki, hogy kötelező ott kiadni könyvet?... Lehet ám papíron is vagy más elektronikus formában.
  • lenox01
    #11
    Az Apple-nek ez a reklám videója jutott eszembe. Milyen irónikus hogy ma a reklám fordítottja igaz. Ma már nem a kalapácsot elhajító nő szimbolizálja az apple-t, hanem épp ellenkezőleg. A kalapácsot az apple-re vetik.
  • skinnyman
    #10
    Ja, csak éppen sehol máshol nem árulhatod, ez az egész botrány lényege... Ez az előtted szólónak is szól...
  • Büdös Bohóc
    #9
    Miről beszélsz? Felrakod majd a tankönyvedet annyiért, amennyiért akarod és abból x százalék az appleé, ennyi!
  • asgh
    #8
    Magát a könyvet meg lehet írni akár notepadban is, azzal azt csinálsz, amit akarsz. Ha viszont iBooks Authorban interaktív tartalmat pakolsz bele, akkor kell csak az apple rendszerén belül értékesítened.
    Adott tehát egy ingyenes szoftver és egy értékesítési hálózat, ami 30% jutalékért eladja a könyvedet. Ha nem megfelelőek számodra a feltételek, akkor nem használod. Ennyi.
  • Papichulo
    #7
    En ugy tudom, hogy lehet HTML-be is exportalni es akkor azt csinalsz vele amit akarsz. Ha az Apple rendszeren keresztul akarod forgalmazni, akkor kernek belole jutalekot, feltetelezem, hogy itt is 30%-rol van szo.
    Amugy a vegtermeket barmilyen eszkozon meg lehet tekinteni, tulajdonkeppen egy epub-rol van szo, tehat itt sincs olyan megkotes, hogy csak iPad-en elvezheto.
  • skinnyman
    #6
    Csakhogy a cég megfizet érte ha alkotsz valamit, az Apple nem... Ez, hogy ennyire korlátozzák, hogy mit csinálhatsz egy programmal alkotott munkáddal (ami a tiéd), abszolút példátlan. Remélem megbukik ez az egész...
  • Büdös Bohóc
    #5
    ... ha már maga a fejlesztő szoftver elérhető ingyen...
    zeneiparból nem ismerős a dolog? Ott is exkluzív az, hogy kin keresztül veszik meg a zenéidet, ha te UMG-s arc vagy, akkor az vagy , abba nincs beleszólásod, hogy ők kiknek adják át a zenék jogait. Továbbá, ha te egy cégnél dolgozva alkotsz valamit, az amúgy is a cég tulajdona. Álszenteskedő idióta banda komolyan, a kákán keresik a csomót, csak hogy basztassák az applet. Nem teljesen erkölcsös a dolog náluk, de így megy ez.
  • Büdös Bohóc
    #4
    Nem kell Applere csinálni és független lesz a könyv. ENNYI! NEM TUDOM MIT KELL RINYÁLNI, VALAHOGY PÉNZT KELL CSIHOLNIUK EBBŐL IS...
  • maggi
    #3
    alig varom hogy az apple belefulladjon a sajat kapzsisagaba, evek ota magukhoz kotik a felhasznalokat az eszkozeikkel, olyan mint egy borton. apple borton.
  • G_ArchAngel #2
    Regota nem erdekel a tema, de anno az iroknak - hacsak nem maradtak fuggetlenek - kizarolagos szerzodeseket kellett kotni kiadokkal, konyvhazakkal is, akik mediaesemenyeket szerveztek korejuk, olvasotalalkozokat, felfuttatak a konyvet kulonbozo reklamokkal. Amikor az adott kiadvany koruli erdeklodes lecsengett, akkor vezethettek be mas konyvhazak is a kinalatukba.

    Amugy az Apple hozzaallasa egyreszt szemet, de az Amazon is igy nyomja a Fire-t, teljesen ertheto az arukapcsolas ebben a kapitalista vilagban.

  • stockhouse
    #1
    Ehhez már pofa kell.