Berta Sándor

Kevesebb alaplapot készít az Asus

Az emberek ezreinek életét pokollá változtató thaiföldi árvízhelyzet a merevlemez-piac után egy újabb területre, az alaplap-gyártásra is hatással lehet. Nem vesznek PC-ket az emberek.

Az ASUSTeK Computer a rendkívüli helyzet miatt jelentős mértékben csökkenti a gyártott alaplapok számát. A cég a idei esztendő első negyedévében 5-6 millió alaplap elkészítésével számolt, azonban ezt a becslést most 3-3,5 millióra mérsékelte. Ennek oka, hogy a raktárak tele vannak termékekkel és a merevlemez-ágazatot sújtó thaiföldi áradások kihatnak erre a szektorra is. Az Asus azzal számol, hogy a termelés felfuttatása előtt először a meglévő raktárkészleteket kell felszámolni, a tavalyi esztendő utolsó negyedévében ugyanis összesen egymillió darab alaplap maradt a tajvani gyártók raktáraiban. A HDD-hiány miatt nőtt a PC-k ára, emiatt a kereskedők kevesebb konfigurációt tudtak értékesíteni.

A vállalat szerint ugyanakkor a piac hamarosan stabilizálódni fog, a gyártási mennyiség csökkenésével párhuzamosan a kereslettel kapcsolatos előrejelzéseket ugyanis nem mérsékelték. A kialakult helyzet egyébként nem csak az alaplap-gyártókat érinti, hanem a beszállítóikat, például a chipsetkészítőket is. Az Intel például 2,5-2,8 millióval, míg az AMD 500-700 ezerrel kevesebb chipkészletet szállít az Asusnak.

Mint ismeretes, a thaiföldi áradások miatt az elmúlt hetekben rendkívüli módon megdrágultak a merevlemezek és a helyzetet számos kiskereskedő használta ki. A winchesterek hiánya az asztali számítógépek és a notebookok árára is hatással volt. Ráadásul a kialakult helyzet az online szolgáltatások működésére is kihathat. A HDD-hiány egyébként akár 2013-ig is elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #9
  Ugy gondolom, hogy nem tortent semmifele aradas, csak így tartjak mestersegesen magasan az arakat. Hozzak at ide a gyarakat ha ez a kifogasuk oka, itt a Duna nem ont ki, mint a malaria orszagokban szokta.
 • AgentKis #8
  Meg nem viheted magaddal, meg a legtöbben csak "netezni" használják, arra jó már a telefon, tablet, TV stb. A hordozható meg az asztali együttes használata nem nagy "élmény" az állandó szinkronolgatás miatt. Egyszerűen a PC elavult, mint otthoni "szórakoztató" berendezés. Munkahelyeken még dívik, de kiszorul hamar. Zajos és nagy. Ott marad meg, ahol ténylegesen szükséges a nagy számítási kapacitás.
 • AgentKis #7
  Kicsit olyanok mint a bankárok.
 • narumon #6
  Egyébként a PC piac folyamatosan lassul, európában meg drámaian. Ugyanis nincs értelme PC-t fejleszteni. Egy pár éves géppel tökéletesen elvan az ember, mindenre alkalmas ha nem akar rajta Crysis 87-et játszani. A PC fejlesztésre szánt pénzt az emberek inkább mobil telefonra vagy túlélésre költik.
 • narumon #5
  Gondolom életedben nem láttál még kereskedőt / kereskedést közelről.
  Én tavaly év végén felszámoltam minden PC-s bizniszt mert nem éri meg. 5-10%-al lehet gépeket eladni ami egy normális céget nem képes eltartani. Így maradnak a garázs boltok és maradnak azok akik valamelyik nagy céget húzzák le havonta, de piszkosul.
 • narumon #4
  Telefon és kapsz rá új kódot.
 • hunwhite #3
  És? Simán újrahúzod és telcsizel egy új aktiváló kód ügyében...
  Kedves tör magyart beszélő ukrán hölgynek elmondod, hogy előző megsült és csere volt. Ennyi! Rendezd te az életed! :D
 • evetke007 #2
  "A HDD-hiány miatt nőtt a PC-k ára, emiatt a kereskedők kevesebb konfigurációt tudtak értékesíteni."

  Ugyan már, az van hogy a kereskedők egy fillér haszonról sem hajlandóak lemondani a nehéz helyzet ellenére.
  A gyártó küzdhet nehézségekkel, tönkremehetnek, a vásárlók fizethet többszörös árat, nade hogy a kereskedő (elvár)haszna csökkenjen ... naaa olyan nincs.
 • speed2006 #1
  Én már vennék alaplapot, mert kéne fejleszteni, de winfos OEM és ahhoz van licencelve.