Berta Sándor

2013-ig is elhúzódhat a merevlemez hiány

Miközben a helyi lakosok közül sokan még mindig az életükért és a vagyontárgyaik megmentéséért küzdenek, az elemzők azzal foglalkoznak, hogy a jelenlegi thaiföldi helyzet meddig lehet hatással a számítástechnikai beszállítók teljesítményére.

A merevlemez- és a számítógép-gyártók továbbra is komoly gondban vannak, hiszen közel sem zökkenőmentes a HDD-ellátás. Az IDC piackutató cég előrejelzése alapján a winchesterhiány 2013-ig is elhúzódhat. John Rydning, az IDC elemzője a Computerworldnak úgy nyilatkozott, hogy a helyzet csak két év múlva normalizálódhat. A legnehezebb időszak a mostani lehet és ez egészen jövő februárig tarthat, ezután a helyzet fokozatosan javulni fog. Rydning azzal számol, hogy 2012 második felére a merevlemez-gyártók már képesek lesznek teljesíteni a legfontosabb megrendeléseket. Ugyanakkor a kereskedők és a PC-gyártók számára a helyzet csak 2013-ra fog javulni.

A thaiföldi árvíz hatásai a PC-gyártók közül leginkább a Lenovót érintik a legrosszabbul. Egy a Computerworld birtokába jutott e-mail szerint a cég nem tud az ügyfeleinek 7200 RPM-es merevlemezeket szállítani. A megrendelőknek ezért be kell érniük a lassabb HDD-kkel, ráadásul arra is fel kell készülniük, hogy a szállítás akár 1-2 hónapot is csúszhat. A winchestergyártók közül a Western Digital van a legnehezebb helyzetben, mivel le kellett mondania a gyártási kapacitása 75 százalékáról. A Seagate azzal számol, hogy az idei esztendő utolsó negyedévében 10-18 százalékkal kevesebb merevlemezt szállíthat majd ki. Ágazati szinten a megrendelt HDD-k egyharmada nem szállítható ki.


Az Intel is profitfigyelmeztetést adott ki; a tőzsdével közölték, hogy nem sikerül teljesíteniük a korábban jósolt bevételeredményt a negyedik negyedévben a merevlemez-meghajtók ellátásában jelentkező gondok miatt. (Mivel nincs elég merevlemez a piacon, a számítógépgyártók visszavettek a készletekből, és ezért értelemszerűen kevesebb chipet vásárolnak.) A világ vezető chipgyártója most 13,7 milliárd dollár, plusz/mínusz 300 millió dollár bevételre számít a folyó negyedévre a korábban várt 14,2-15,2 milliárd dollár helyett. A szakértők 14,65 milliárd dollár bevételt becsültek az Intel bejelentése előtt. Percekkel a hétfői New York-i kereskedés kezdete után az Intel árfolyama 3,7 százalékos veszteséggel 24,07 dolláron állt.

A thaiföldi áradások miatt rendkívüli módon megdrágultak a merevlemezek és a helyzetet számos kiskereskedő használta ki. Azonban a közeljövőben rosszabbodhat a helyzet, hiszen a winchesterek hiánya hatással lehet az asztali számítógépek és a notebookok árára is. Ráadásul közvetve a PC-ágazatot is megbéníthatja és az online szolgáltatások működésére is hatással lehet. Ugyanakkor jó hír a felhasználók számára, hogy jövőre olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #20
    Nekem az a fura, hogy 1 darab orszagrol van szo, raadasul nem a mindentgyarto Del-Korea vagy Kina es raadasul nem egy komoly minoseget kepviseltrol, mint pl. Japan, Nemetorszag vagy Svajc, hanem egy pedo-nyaraloovezetrol.
    Persze tudtam, hogy vannak komolyabb IT gyartoreszlegek is arra, de hogy bizonyosakbol CSAK ott van es mindegyik uzem arvizveszelyes helyen! Na ezt valahogy nehezen hiszem el, amellett, hogy Kanadatol Japanok vannak kisebb-nagyobb merevlemezgyarto cegek. Anno Magyarorszagon is volt(vagy meg van?)..
  • Jawarider #19
    Egyik barátom egy storage termékeket gyártó cégnél dolgozik, olyan vinyó igénye van annak az egy telephelynek is amit el sem tudok képzelni, vinyóhiányokat nem is említem. Mivel a vinyó gyártókból nincs sok és nem lehet csak úgy átmenni máshoz annyiért adják a cuccot a gyártók amennyiért akarják. Pláne most a válság közepén (elején ?) amikor mindenki még jobban a pénzre hajt.
  • finizlik #18
    Ja van máshol is csak nem 5$ os áron hanem 50$ os áron
  • Thrawn #17
    Dél-Amerikából szerződtettek több sámánt esőt idézni, besegítettek pár robbantással, ne álljon gát a víz útjába, így lehet a felduzzadt raktárkészletet aranyárban eladni.
  • COOLancs #16
    Ökörség az egész, az elázott autógyárak nagyrésze is már újraindult, HDD-ből is max karácsonyig lesz szűkös a kínálat. Az első negyedévben beindult az egész, meg amúgysem csak Thaiföldön gyártanak ilyet, mert mondjuk ha egész Kína eltünt volna egy tér-idő szakadékban, akkor lehetne pánikolni, de így...
  • Tinman #15
    Asztaliban, nettop PC-ben, notiban SSD-t használok már lassan 1 éve.

    Odaülni egy 7200 RPM-es HDD-vel szerelt gép mellé olyan, mint visszautazni középkorba.
  • asgh #14
    Árat sohasem azért csökkentenek, mert nem tudják már mire fogni, hanem azért, mert úgy többet tudnak eladni. Ha viszont nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor magas áron is el tudják adni a készleteiket, ebben az esetben tehát az ár csökkenésével arányosan csökkenne a profit is, ergo nem éri meg csökkenteni.
    Ez a vattacukortól az anyahajóig így van mindennel.
  • NovaTerra #13
    Nem igazán érted szerintem. Nincs ráfogás és hasonló, árverseny van. Amíg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, addig magasak az árak. Ha fordítva lesz, csökkenek. De amíg nem üzemelnek teljes kapacitással a gyárak és nem pótolják a hiányt, addig nincs olyan árverseny, mint amilyen korábban volt. Az más kérdés, hogy a HDD gyártók esetlegesen kartellbe tömörülnek és mesterségesen tartják magasan az árakat. De az törvénytelen, persze ettől még megtehetik, de jelenleg nem kartellezés miatt magasak a HDD árak.
  • torreadorz #12
    Ebből majd pont ugyanaz lesz mint a memóriák esetén volt. Most kb. 5 évig erre fognak mindent hogy miért nem csökkentenek árat.
  • NovaTerra #11
    Nem veszítenek el semmilyen ügyfelet. És nem adják senkinek sem olcsóbban, neked meg drágábban. Egyszerűen hiány van és elsődlegesen a nagy szerver üzemeltetőket és szerver összeszerelőket látják el. Mivel ők szerződéses ügyfelek és nem két darabot vesznek. Jelenleg nem tudnak annyi HDD-t gyártani, amit ne tudnának eladni. Sokkal nagyobb a kereslet, ezért magasak az árak. Jelenleg nincs árverseny a HDD gyártók között emiatt. Ilyen egyszerű.