Berta Sándor

Billentyűzetbe épített PC az Asustól

A gyártó ugyan másfél évvel ezelőtt jelentette be, de csak most dobta piacra EeeKeyboard nevű készülékét.

Az ezüst színű média központnak szánt számítógép mérete 145 mm x 425 mm x 10-24.4 mm, súlya 1,1 kilogramm. Különlegessége, hogy a számítógépet magát a korai számítógépekhez hasonlóan (pl. C=64) a billentyűzetben rejtették el. Az Asus integrált érintőképernyővel és SSD-meghajtóval szállítja a terméket, amely az Amazonnál 599 dollárért rendelhető meg.

Az Asus EeeKeyboard PC EK1542 tartalmaz egy teljes értékű QWERTZ-billentyűzetet, a NumPad helyén ugyanakkor egy 5 colos, 480 x 800 képpont maximális felbontású érintőképernyő található. A készülékek "lelke" egy Intel Atom N270 típusú, 1,6 GHz órajelű processzor, amely mellé egy Intel 945GSE/ICH7-M integrált grafikus magot tartalmazó alaplapi chipkészletet építettek be. A miniatűr PC-be összesen 1 gigabájt DDR2-es RAM került és egy 16 vagy egy 32 gigabájtos SSD-meghajtóval rendelhető. Operációs rendszere egy előretelepített Windows XP Home.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az integrált Broadcom BCM70010/70012 típusú HD-video gyorsítóchip támogatja az Ultra-Wideband Wireless Display technológiát, amely lehetővé teszi a HD 720p-s videók akadásmentes lejátszását drótnélküli kapcsolaton át. Ha valamiért mégsem a vezeték nélküli megoldást használnánk, a képét VGA- és HDMI-kimeneten át is megjeleníthetjük TFT-monitoron vagy akár egy LCD-TV-n. Az összképet három USB, egy Bluetooth 2.1-es port, integrált WLAN 802.11b/g/n modul, a gigabites Ethernet-port, illetve a mikrofon- és a fejhallgató-kimenet teszik teljessé. Az üresjáratban mindössze 10 wattot fogyasztó eszköz üzemideje egy feltöltéssel 4 óra.

Az EeeKeyboardot már a 2009-es CES kiállításon bejelentette Jonney Shih, az Asus elnöke és az eredeti tervek szerint a gyártó már tavaly piacra is akarta dobni, de ez végül meghiúsult. A kínai Great Wall Computer, amelyhez az AOC monitorgyártó cég is tartozik, már elkészítette az EeeKeyboard konkurensét, amelynek neve Cross PC 0510.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhkmn #32
    Lehet, hogy jó, de cd/dvd olvasó hiánya néha kellemetlen lehet. A külső egységgel meg az a baj, hogy borul a kevés drót elképzelés.
    Mellesleg szerintem legjobb megoldás egy nappaliba egy sima laptop. Nem kell csúcskategóriás, még akár használt is kehet.
    Nekem is vezeték nélküli a bill+egerem, de ha a szoba másik végéből netezek akkor nem látok semmi... igaz, hogy normál 19"-os monitoron nézem, nem egy csúcsHD x milliós pixeles valamin.
    Ami jó ezekben a notebook alkatrészes kütyükben, hogy keveset fogyasztank.
  • AgentKis #31
    Ne vedd ölbe a mediaPCt, távirányítsd! 3300 Ft-ért.
  • djw #30
    mer' az ofisz ezen is elfut, jucikának a titkárságon meg marhára nem kell kétmagos atom... jucika csak egymagos user :)
  • AgentKis #29
    Erről jutott eszembe, hogy egy vezeték nélküli tapipados billentyűzet kellett volna inkább, akár 1-2 nap üzemidővel. Meglévő gépeket is lehetne messziről vezérelni vele...
  • AgentKis #28
    "Vállalati környezetbe, vékonykliens gépnek miért kellene 2 mag, 3 gb ram és több gigányi vinyo?"

    erre csak 2 okot tudok:
    1. Mert ugyanannyiba kerül, illetve ugyanaz a tudás feleannyiba
    2. Ha egy ilyenbe önti bele Gizike a tejeskávéját akkor nem 1200 Ft a kár a vállalatnál.

    Szóval otthonra ölbe majdnem olyan jó, mint egy vezeték nélküli billentyűzet. de még akkor sem értem, hogy miért ilyen drága. Illetve értem a tök felesleges érintős kijelző miatt ami benne van.
  • Griphons #27
    És ismét feltalálták a spanyolviaszt...
    Elképzelem a beszélgetést, ami során a nagy ötlet jött:
    "
    - Te! Az almások piacra dobták a tablet felső részét!
    - Bakker, akkor mi adjuk el az alját!
    "
    Gratula...
  • Gabo #26
    Vékonykliens esetében a lokális gépen alig fut valami. Az XP pedig bőven elég ahhoz, hogy a virtuális géphez szükséges kliens alkalmazást kiszolgálja. (De XP helyett akár Linux is lehetne.) S mivel virtuális gépen dolgozik az adott user, bármelyik gépről ugyan abba a saját környezetbe tud belépni, anélkül, hogy a gépet magával kellene hurcolnia a cégen belül. Ha pedig megnő a hardver igénye, a rendszergazda két kattintással képes megemelni a rendelkezésre álló erőforrásokat a vas bővítése nélkül is.
    De ha nem virtuális gépet használ, hanem csak web alapú alkalmazásokat, az XP akkor is elég ebben az esetben. A műveletek jó része ott is a háttérben lévő szervereken fut.
    És hogy hol van ilyen? Nálunk Magyarországon, a cég pedig a GE egyik leányvállalata.
  • pixx #25
    Feleennyiért már venném is meg, a rádobom a tv-re aztán lehet netezi, meg levelezni...
    Ha lesz belőle, jobb, vagy olcsóbb szerintem egyre érdemes beruházni...
  • bnfront #24
    Az ok hogy menő a kijelző de használhatatlan(kicsi) és DRÁGA(tácspad, tácspöcs a helyére hogy azért valami egér legyen).
    Az aksi is ok csak az is DRÁGA és az aksi leváltása csak 1 kábel :) Mondjuk az igaz hogy faja lehet a hasadra kapni a nappaliban és tolni szóval az aksi még belefér, de ha ezeket kivennék min a felébe kerülne\kerülhetne.
  • bakagaijin #23
    According to a report by Gartner, hosted services accounted for more than 500,000 desktop units as of March 2009.

    Ok, zsír :). Ehhez képest hány Win7-et adtak el eddig? 90 millió felett (vigyázat, ez kicsit csusza, egy év eltérés van, de nem találtam 2010-es virtualizációs piaci adatot), és az a piac hány százaléka? :).