20
  • Tetsuo
    #20
    Nekem az a fura, hogy 1 darab orszagrol van szo, raadasul nem a mindentgyarto Del-Korea vagy Kina es raadasul nem egy komoly minoseget kepviseltrol, mint pl. Japan, Nemetorszag vagy Svajc, hanem egy pedo-nyaraloovezetrol.
    Persze tudtam, hogy vannak komolyabb IT gyartoreszlegek is arra, de hogy bizonyosakbol CSAK ott van es mindegyik uzem arvizveszelyes helyen! Na ezt valahogy nehezen hiszem el, amellett, hogy Kanadatol Japanok vannak kisebb-nagyobb merevlemezgyarto cegek. Anno Magyarorszagon is volt(vagy meg van?)..
  • Jawarider
    #19
    Egyik barátom egy storage termékeket gyártó cégnél dolgozik, olyan vinyó igénye van annak az egy telephelynek is amit el sem tudok képzelni, vinyóhiányokat nem is említem. Mivel a vinyó gyártókból nincs sok és nem lehet csak úgy átmenni máshoz annyiért adják a cuccot a gyártók amennyiért akarják. Pláne most a válság közepén (elején ?) amikor mindenki még jobban a pénzre hajt.
  • finizlik
    #18
    Ja van máshol is csak nem 5$ os áron hanem 50$ os áron
  • Thrawn
    #17
    Dél-Amerikából szerződtettek több sámánt esőt idézni, besegítettek pár robbantással, ne álljon gát a víz útjába, így lehet a felduzzadt raktárkészletet aranyárban eladni.
  • COOLancs
    #16
    Ökörség az egész, az elázott autógyárak nagyrésze is már újraindult, HDD-ből is max karácsonyig lesz szűkös a kínálat. Az első negyedévben beindult az egész, meg amúgysem csak Thaiföldön gyártanak ilyet, mert mondjuk ha egész Kína eltünt volna egy tér-idő szakadékban, akkor lehetne pánikolni, de így...
  • Tinman #15
    Asztaliban, nettop PC-ben, notiban SSD-t használok már lassan 1 éve.

    Odaülni egy 7200 RPM-es HDD-vel szerelt gép mellé olyan, mint visszautazni középkorba.
  • asgh
    #14
    Árat sohasem azért csökkentenek, mert nem tudják már mire fogni, hanem azért, mert úgy többet tudnak eladni. Ha viszont nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor magas áron is el tudják adni a készleteiket, ebben az esetben tehát az ár csökkenésével arányosan csökkenne a profit is, ergo nem éri meg csökkenteni.
    Ez a vattacukortól az anyahajóig így van mindennel.
  • NovaTerra
    #13
    Nem igazán érted szerintem. Nincs ráfogás és hasonló, árverseny van. Amíg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, addig magasak az árak. Ha fordítva lesz, csökkenek. De amíg nem üzemelnek teljes kapacitással a gyárak és nem pótolják a hiányt, addig nincs olyan árverseny, mint amilyen korábban volt. Az más kérdés, hogy a HDD gyártók esetlegesen kartellbe tömörülnek és mesterségesen tartják magasan az árakat. De az törvénytelen, persze ettől még megtehetik, de jelenleg nem kartellezés miatt magasak a HDD árak.
  • torreadorz
    #12
    Ebből majd pont ugyanaz lesz mint a memóriák esetén volt. Most kb. 5 évig erre fognak mindent hogy miért nem csökkentenek árat.
  • NovaTerra
    #11
    Nem veszítenek el semmilyen ügyfelet. És nem adják senkinek sem olcsóbban, neked meg drágábban. Egyszerűen hiány van és elsődlegesen a nagy szerver üzemeltetőket és szerver összeszerelőket látják el. Mivel ők szerződéses ügyfelek és nem két darabot vesznek. Jelenleg nem tudnak annyi HDD-t gyártani, amit ne tudnának eladni. Sokkal nagyobb a kereslet, ezért magasak az árak. Jelenleg nincs árverseny a HDD gyártók között emiatt. Ilyen egyszerű.
  • Old PS Fanboy
    #10
    Én a következő gépemben csak SSD-t akarok látni, ha kell lemondok a több 100 GB-ról, de én már nem fogok visszalépni.
  • mcganyol
    #9
    viasz: igen a felesleges azért volt nálam is idézőjelben, úgy értettem, hogy könnyen nélkülözhető, egy pár ezresért hajlandó lemondani róla az ember.

    molnibalage: nem jó irányból nézed. nem azért veszed meg mert nincs rá igényed de olcsó, hanem azért mert van rá igényed és nem elérhetetlenül drága.
    Azt is mondhattad volna "Nem értem. Ha nekem szükségem van Ferrarira akkor is kipengetem, ha tízszer annyiba kerül".... hát nem. Az élelmen és a meleg ruhán kívűl kb. mindenben ahhoz fogod igazítani a "szükségedet" amit megengedhetsz magadnak :)
  • IMYke2.0.0.0
    #8
    Hát, ha ezt az eseményt 'előre tudom', akkor bizonyosan vettem volna még egy 2 TB-os HDD-t...
    Bár, nem panaszkodom, én még jól állok merevlemezek terén.
  • Deus Ex
    #7
    És az Úr látá, hogy a merevlemez technológia halott vala, az SSD terjedését a merevlemez technológiába milliárdokat invesztált gyártók lassíták, ezért árvizet bocsátá rá, és így mosá el a tisztátalanságot.

    2.3.14 Bill apostol könyve.
  • Tinman #6
    Anno az árvíz előtt passzióból bevásároltam rendesen HDD-ből... nem mondom, hogy nem örülök a helyzetnek :-D
  • Molnibalage
    #5
    Nem értem. Ha nekem szükségem van vinyóra, akkor is kipengetem, ha kétszer annyiba kerül. Nem veszek csak azért valamit, mert olcsó. Minek, ha nincs rá szükségem...?
  • viasz
    #4
    Nem rengeteg felesleges HDD van kint, hanem kicsiben is megindult a spekuláció. Most kell eladni a HDD-t, mert többet kapok érte, majd kicsit kivárok, és mikor lemegy megint az ára, veszek nagyobbat ugyanabból a pénzből.
    Persze mondhatnánk, hogy ha el tudja adni, akkor mégiscsak feleslegesen van nála, de azért ez nem feltétlen igaz. Lehet most tökig tölti a megmaradt HDD-ket, sok mindent kiír DVD-re ideiglenesen, stb.
  • mcganyol
    #3
    on:
    ha a termelt vinyók 1/3-a esett most ki, az nem indokolná a dupla árat (mert az összbevételük így még magasabb lenne az eddiginél). Szerintem a vinyók ára azért szállt így el, mert a nagy megrendelőik igényeit mindenképpen ki akarják szolgálni, közel azonos áron mint eddig (hogy ne veszítsék el őket), így aztán annyira meg kellett emelni a kiskerben forgó darabaok árát, hogy drasztikusan csökkenjen a fogyasztás.
    Mellesleg a piac szépen korrigál, kiderült hogy rengeteg "felesleges" vinyó van kint a népnél, elég csak megnézni a használt hdd hirdetéseket. mindenki eladna.

    off:
    Lack, az a baj, hogy ez relatív. a vinyók árához méred az ssd-t. de mire 25k lesz 500giga, addigra mondjuk lesz 10terrás hdd (3-4év) hasonló áron és ezért továbbra sem lesz számodra vonzó alternatíva. én vettem még 500MEGAbájtos vinyót több mint 25ért (15évvel ezelötti Forint árfolyamon számolva). az akkor jó ajánlatnak számított, tehát minden relatív.
    Különben meg napjainkban minek 500G ssd? az nem háttértárnak való. op rendszert és a leggyakrabban használt programokat érdemes rárakni, semmi mást (arra meg elég a 64-128G).
  • Lack
    #2
    Mostanában (úgy 1-2 évig) remélem nem kell HDD-t vennem. Az SSD még jövőre is elég drága lesz, számomra, meg sokak számára. Majd ha 500GB kapacitásút adnak 25K-ért majd visszatérek az SSD témára, addig nem.
  • hunwhite
    #1
    Én meg harangöntő....sima ügy! Bizniszelni akarnak, nagyon jóljött nekik az árvíz! Ezért most több mint egy évig az egekben tarthatják a vinyók árát! Sima spekuláció! Olcsóbb SSD? Egy 60-ast már akár 25 eft-ért is meg lehet majd szereni! Mennyire elcsó lessz!Szinte ingyen...