Berta Sándor

Jövőre olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtók

A Kingston arra számít, hogy a következő hónapokban jelentős mértékben csökkenni fog az SSD-meghajtókhoz használt NAND-flashmemóriák ára és 2012-re egy gigabájt NAND-flashmemória kevesebb, mint egy dollárba kerül majd.

Az elmúlt hetekben a felhasználók azzal szembesültek, hogy a thaiföldi helyzet miatt drasztikusan, a korábbi árak többszörösére emelkedett a merevlemezek ára. Mivel a folyamat várhatóan még több hónapig tart majd, ezért alternatívaként sokakban felmerült az SSD-meghajtók vásárlása. Nos, a számukra és természetesen minden vásárló számára is jó hír, hogy az SSD-meghajtók jóval olcsóbbak lehetnek jövőre, a NAND-flashmemóriák ára ugyanis folyamatosan csökken. A Kingston Technology becslései szerint 2012 második felére akár a gigabájtonkénti egy dollár környékére is eshet.

Nathan Su, a Kingston ázsiai eladásokért felelős vezetője szerint az árzuhanás okai, hogy egyrészt a piac szereplői optimalizálják a gyártási folyamatokat, másrészt átváltanak a 19 nanométeres gyártási eljárásokra. Su úgy vélte, hogy ez a két dolog különösen az SSD-meghajtók miatt lehet majd fontos a felhasználók számára. A vásárlók ugyanis most csak nagyon drágán szerezhetik be a merevlemezeket, jövőre azonban, mire várhatóan helyreáll a HDD-piac, már kaphatók lesznek a jelenleginél olcsóbb SSD-meghajtók.


A legalább 25 százalékos árcsökkenés a jövő esztendő harmadik negyedévére lesz érezhető. Természetesen az szintén az SSD-gyártók malmára hajthatja a vizet, ha a HDD-gyártók jövő tavaszig nem tudják normalizálni a termelésüket. Jelenleg egy SSD-meghajtón egy gigabájt tárolókapacitás 1 és 1,20 euró közötti összegbe kerül.

Mint ismeretes, Thaiföld hetek óta küzd az árvízzel. Az emberek és az állatok mellett az országban lévő üzemeknek is komoly problémákat okoznak az egyre nagyobb áradások. Mindez kihathat a PC-ágazatra is. A kialakult helyzet különösen a merevlemez-gyártókat és azok ügyfeleit sújtja. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #11
    De kivaltja, az ssd ugyanis nem adattarolasra valo (sebessegben pedig oda-vissza 3x alazza porig a notis hdd-det, ami jo esellyel 5400rpm-es lomha dog...)
  • NovaTerra #10
    Pontosan. Adókedvezményt kapnak, jól betanítható olcsó munkaerő van, kiváló a logisztika, pont amiatt is, mert közel vannak egymáshoz az alkatrész gyárak. Természeti katasztrófára meg nem lehet és nem is akarnak túlzottan készülni, mivel emiatt kötnek szép zsíros biztosítást.
  • FoodLFG #9
    Biztos számoltak az ilyen extrém körülményekkel és arra jutottak, hogy még így is megéri nekik ott gyártatni.
  • Szefmester #8
    Én szerintem megmaradok a lomha HDD mellett.. max egy "apró" rendszer alá való SSD-t fogok venni.

    40% ott készül? hurrá.. és most mindenki csodálkozik hogy jött egy természeti "katasztrófa" és minden megpusztul? Lehet több helyen kellene gyártatni, és nézni kéne a környék biztonságosságát is. Mert ahol minden évben van esély a csúf időjárásra, vagy egyéb problémákra mint egy szökőár oda lehet nem nagyon kéne központosított termelőhelyet építeni.
  • mad mind #7
    De ha gigabájtonként egy dollár, akkor egy 100 gigás még mindig 100 dollár, ami ismerve a cégeket 100 euro, ami 30 ezer forint(+adók).
    Ez azért nem sokkal olcsóbb és pláne nem váltja ki még a notimban lévő 250-es hdd-t sem.
  • Jackal #6
    SZép dolog ez a csíkcsökentés, nekik kevesebb alapanyag, viszont már a 25nm is a tartósság rovására megy, ezt elfelejtették a nagybetűs kiírás mellé biggyszteni... :)
    Szóval vehetsz olcsóbban fele olyan tartós cuccot, amit 3 év mulva mujr megvehetsz :) Még mindig aranyáron van. Majd 1 terra 20 ropiért már jó lesz, sokára.
  • gforce9 #5
    Kb vakítás az egész. Azért fogy több SSD mert drága a HDD. Ezért tudják olcsóbban adni, mert az egységre eső költség kisebb. Nem kell a marketing hülyeség meg a rizsa.
  • Vanek úr #4
    Az a baj, hogy itthon sokkal jobban számít a forint esése, mint az SSD-k alapanyagárainak esése. Vagyis ha külföldön olcsóbb is lesz, itthon meg örülhetünk, ha nem fog emelkedni...
  • Tetsuo #3
    Egy jo kis SSD-t en is beterveztem jovore..
  • Tetsuo #2
    Az elelmiszer ara nem csokken es pl. az arany ara sem. ;)