Berta Sándor

Bezárja malajziai merevlemez­gyárát a Western Digital

Az intézkedés hátterében az áll, hogy csökken a forgótányéros adattárolók iránti kereslet.

A Western Digital bejelentette, hogy 2019 végétől bezárja az egyik malajziai merevlemezgyárát és ezzel párhuzamosan bővíti flashmemória-gyártó kapacitását. A tervezett intézkedés körülbelül 13 000 alkalmazottat érint. Az érintett üzem Petaling Jayában található. A társaság indokként a winchesterek iránti csökkenő végfelhasználói keresletet hozta fel, az emberek ugyanis egyre inkább az SSD-meghajtókat vásárolják a merevlemezek helyett.

A Petalin Jayában lévő létesítmény 1973-ban óta működik. 1994 óta körülbelül 13 000 munkás dolgozik ott. 2011-ben a Western Digital helyi kutatási-fejlesztési részleget hozott létre, a projekt 1,2 milliárd dollárt emésztett fel. A gyártó vagy végkielégítéseket fog fizetni vagy továbbképzési lehetőségeket fog kínálni az érintett alkalmazottainak. Emellett Selangor régióban tovább üzemeltet majd egy úgynevezett kiválósági központot, igaz, de ott kizárólag mérnököket és terméktámogatási munkatársakat fog foglalkoztatni.

A Western Digital a jövőben az SSD-meghajtók és a NAND-flashmemóriák gyártására összpontosít majd. A cég a The Register kérdésére válaszul megerősítette az ezzel kapcsolatos terveit. A szükséges infrastruktúrát Penang malajziai szövetségi államban akarja kiépíteni. A Western Digitalnak Penangban már most is van egy flashmemória-gyártó üzeme, a mellett készülhet el hamarosan egy második is. A tartományban ezenkívül van egy kutatási és fejlesztési részleg, valami egy tesztelési létesítmény is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #26
    "Konrkétan 5-10 évet adnak az ssd-nek"

    Hat....anekdota, de 1 500-as Samu 850-es van a laptopomban....2 eves es rendszer es adat egyarant megy rajta, szoval az iras/ujrairas elegge terheli...Az SSDLife alapjan, ha tovabbra is igy hasznalom, meg majd 9 evet kibir......9 -et es mar 2 eves....ha nem terhelem ennyire, akkor ertelemszeruen tobbet.....1 HDD-m sem elt meg 10 evet.....

    Amugy 2016-ban mutattak be a 60Gb-os SSD-t....kisse lemaradtal...Seagate 60Gb
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.07.23. 17:26:54
  • cateran #25
    +1....ruhellek barmit is mobilon csinalni, pedig baszott nagy kijelzoju van (kompenzalom a kis farkamat :P) de egyszeruen millioszor macerasabb, minjtasztalin vagy laptopon
  • cateran #24
    Te...tokre kepben vagy.....ja, nem...
  • Macropus Rufus #23
    "Az SSD jóval olcsóbban gyártható, mint a HDD. Mert miből is áll?"
    tehát akkor ha jól értem a 10000dolláros 15TB SSD árra mesterségesen van itt tartva ui. hasonló kapacításu HDD valamivel 100.000Ft felett van... Gondold újra.

    ". Megbízhatóság: nincsenek még konkrét összehasonlítási adatok,"
    de van. Itt az sg.hu-n is volt erről anno egy cikk. Konrkétan 5-10 évet adnak az ssd-nek. És több mint 15 a hdd-nek és 20 év felet az optikai tárolóknak.

    "Meg nyilván azért ha egy olyan cég, aki HDD-k gyártásával foglalkozik, nyilván nem zárná be a gyárait, és nem állna át SSD-re ha nem bízna bennük megbízhatóság frontján is."
    mert egy cég nyílván nem hozhat hibás döntéseket. A világtörténelem tele van olyan cégekkel amik hibás döntés miatt mentek csődbe vagy csak a profit jó részét bukták.

    "jellegéből adódóan ha meghal, akkor az adataidat buktad, nincs túl nagy esély az adatmentésre. "
    hát ez így nem állja meg a helyét. A Kürt-nek van már réges rég megoldása erre. Csak qurva drága.

    "Az egyik pendive egy Corsair survivor, hőálló plaszitik fóliába csomagolva, az folpakk fóliába csomagolva, az alufoliába csomagolva (EMP kisülés ellen) majd még egy folpakk majd még egy alufúlia, ezt egy tűzálló dobozban, ami egy tűzálló széfben van..."
    ez már paranoiás állapt :)) nem kétlem, hogy vannak fontos adataid, de ez már kicsi mókás.

    "Lényegében az SSD-k egyedül ár/kapacitás fronton nem tudnak csak versenyezni a HDD-kel, minden más fronton már rég lehagyták őket. "
    pár sorral feljebb még azt fejtegetted, hogy miért is drágább a hdd gyártása mint az ssd-é. Most meg az ár/kapacítás nem jó az ssd-nél?. Akkor a hdd 1GB-ra bontott adat tárolási kőltsége még mindíg több nagyságrenddel olcsóbb mint az ssd esetében.

    "-Kapacitás. Igen, ebben is az SSD-k nyertek, míg 3,5 colos méretben a HDD-k a 12 TB-os érték körül mozognak, ugyan ebben a méretosztályban az SSD-k, már 60-90 TB-ot tudnak."
    te hol találtál 60TB SSD? A legnagyobb az 2019-ben jön ki és 20TB. Am. teljesen mindegy milyen nagy a kapacítása, ha megfizethetetlen mindenki számára. A cégek sem fogna több milliót kiadni / ssd...

    " a jó öreg kerregős merevlemezeknek az utolsó kaput is beteszik. PÁPÁ!"
    sztem tényleg cserélj hdd ha még kerreg. Az kerregők legalább 7-10 évesek. Nekem egy 2TB NAS WD van. Kusban van. Maga a gép NAS ventilátora sem hangos, de az elnyomja a hdd-t. KErregni nem kerreg. ;)
  • kvp #22
    "Az SSD jóval olcsóbban gyártható, mint a HDD."

    Potencialisan. Viszont jelenleg a nagy tarmeret meg eppen a HDD eseten erheto el olcsobban. Ezert irtam, hogy ket modon lehet olcsobb az SSD. Vagy mindenki atall ra (es a 3D NAND-ra), amitol a tomegtermeles es a technologia miatt lehet olcso vagy annyira reteg termek lesz a HDD, hogy annak az ara megy fel az SSD fole. De akar mindketto egyszerre is teljesulhet. Persze csak a kozeli vagy tavolabbi jovoben.

    Technologiailag egy ritkan irt, sokat olvasott SSD tobbet bit mint egy merevlemez, mert az elektronika egyforman hasznalodik el mindkettoben, de az SSD-kben nincs mechanika. A merevlemezek viszont tobbszor irhatoak kopas nelkul. Nem veletlen, hogy a google a legtobb tartalomkiszolgao szerveret (pl. youtube) SSD-kkel latta el. (raadasuk WORM mukodesre optimalizaltakkal) Az SSD-knek meg fejlodniuk kell, de erre van tobb mukodo fejlesztesi irany is, mig a merevlemezeknel mar a felhasznalt anyag fizikai meretkorlataiba utkoztek bele. (persze a fizikai meret siman novelheto, de ez csak szerverek eseten lehetne esetleg eletkepes)
  • Andrevv #21
    A legjobb pornóit tárolja rajta, nem figyelsz? :D
  • Andrevv #20
    Backuppolod a pornót? Már ezért megérte elolvasni :))
  • Fefy #19
    Mit tárolsz te azon a pendrive-on? Ilyen csomagolással minimum a piros gombhoz tartozó kódoknak kell rajta lenni...

    Egyébként ha biztosra akarsz menni, akkor csinálj a rajta levő adatokból egy Base64 kódolású szöveget és nyomtasd ki, majd ezt zárd el tűzbiztos helyre. A tűzön/magas hőmérsékleten kívül minden másra immunis megoldás, ha vákuum csomagolással teszed el. Mondjuk több gigabájtos méretben eltart egy ideig, mire begépeled a szöveget, de cserébe nem kell aggódnod az EMP miatt és ez a megoldás garantálja azt is, hogy 1000 év múlva is olvasható lesz, ami egy pendrive esetén közel sem biztos.
  • CairoJack #18
    Atya fasza mennyi hülyeség van ezen a fórumon.

    1. Az SSD jóval olcsóbban gyártható, mint a HDD. Mert miből is áll? Egy kis nyáklap, egy vezérlő, valamilyen csatlakozó, és a nand chipek. Na most a nyáklap, a vezérlő és a csatlakozó, amellett, hogy filléres tétel, a HDD-ben is megtalálható. Ezen felül a HDD-ben van még rettentő sok fém, iszonyat finom csapágyak, villanymotorok, mágneses írófejek, és az egész elképesztően precízen van összerakva, van, amelyiket légmentesen zárják, és héliummal töltik. Hatványozottan több alkatrész, anyag, és összeszerelés kell hozzá, mint egy SSD-hez. Az SSD-ben csak a chip a drága, azt előállítani viszont nem nagy költség, ami drágává teszi, hogy jelenleg kb. 5 gyártó gyárt NAND-ot az egész világon. Majd ha több gyártó is beszáll, mondjuk ilyen WD meg Seagate méretű gyártók, és a sok szutyok HDD helyett SSD-ket fognak ontani, piszok olcsó lesz a NAND chip, ész az SSD összköltsége a tizede se lesz a HDD-nek.

    2. Megbízhatóság: nincsenek még konkrét összehasonlítási adatok, és TÉNY, hogy az SSD IS!!! használódik, degradálódik a használat közben, ugyanakkor a HDD-k is. Csak míg az előbbit főleg elektronikai terhelés éri, utóbbit elektronikai és machanikus is.
    Tény és való, hogy a korai SSD-k nagyon kevés írás-olvasás ciklust viseltek el, a mostaniak sokkal jobbak, és ez csak javulni fog a jövőben. Nekem az életem során kb. 15 HDD-m volt, ezek nagy része (KB. 8) archiváló HDD, éves szinten kb. 10-20 órát pörgetek beléjük. A 15 HHD-mből 3 hibásodott meg. 6 darab SSD-ből 0 hiba. Mondjuk a gépemben lévő 512-es SSD kondija 1,5 év alatt 14%-ot romlott. Ez kb. 10 éves életciklust feltételez. Egyetlen vinyóm sincs, ami 10 évet megélt volna, elavulás okán előbb cseréltem őket. Az egyik 360 GB-os vinyó, amit kb. 10-11 éve vettem, még valamelyik fiók alján biztos megvan, kb. 3-4 éve nem volt bekapcsolva, mert minek???

    Meg nyilván azért ha egy olyan cég, aki HDD-k gyártásával foglalkozik, nyilván nem zárná be a gyárait, és nem állna át SSD-re ha nem bízna bennük megbízhatóság frontján is. Ők már évekre előre tudják, hogy mi lesz a jövő, amit mi csak találgatunk.

    Ami a HDD vs SSD megbízhatóság következő körét ismeri, azért azt is látni kell, hogy az SSD mindennapi körülmények között jóval biztonságosabb, mint a HDD. Sokkal nagyobb G terhelést bír le, nem érzékeny a mágnesességre, egy csomó olyan faktor van, amit sokkal jobban viselnek, mint a HDD. Nyilván a jellegéből adódóan ha meghal, akkor az adataidat buktad, nincs túl nagy esély az adatmentésre.
    De azért a HDD-nél sem feltétlenül menthetők az adatok elhalálozás után, ha mégis, kevesen fogják kifizetni egy adatmentő cégnek a sok 10-100 ezer forintot a mentésért.

    Alapszabály: ha valamilyen adat fontos, azt tárolt sok helyen. Nekem az igazán fontos adataim fent vannak felhőben, 3-4 pendriveon, 2 HDD-n (egy ami a gépben van, és egy külső), 1 SSD-n, és évente egyszer DVD-re is kiirók 2 példányt.
    Az egyik pendive egy Corsair survivor, hőálló plaszitik fóliába csomagolva, az folpakk fóliába csomagolva, az alufoliába csomagolva (EMP kisülés ellen) majd még egy folpakk majd még egy alufúlia, ezt egy tűzálló dobozban, ami egy tűzálló széfben van. És a 3-4 pendiver a város 3-4 különféle pontján van. (Iroda. Lakás1. Lakás2. Bank széf.)
    Ez már valamelyes adatbiztonság (a titkosító progit, amivel az adatokat védem, már nem is említem), de ha Bp.-t atomtámadás éri, akkor marad a felhős backup. Már ha azok után még érdekelnének az adataim...

    Ami meg nem fontos, film, zene, pornó, az meg ha veszik, hmm... kit érdekel...
    (Mondjuk a jó pornókat szintén backupolom 2 HDD-re... :) ).

    3. Lényegében az SSD-k egyedül ár/kapacitás fronton nem tudnak csak versenyezni a HDD-kel, minden más fronton már rég lehagyták őket.
    Pl:

    - Sebesség. Nem kérdés, hogy az SSD más ligában játszik, 10-20-szoros sebességkülönbségről beszélünk szekvenciálisan, random olvasásban inkább 3 számjegyű a szorzó.
    - Súly, méret. A legkisebb HDD gyufás skatulyányi, a legkisebb SSD gombostűfejnyi. Nyilván nem kell ecsetelni ennek előnyeit.
    - Teherbírás. Itt nem a fizikai teherbírásra kell gondolni, hanem olyan környezeti tényezőkre, mint az hogy egy SSD nem érzékeny a G erőkre, porra, vibrációra, stb.
    - Mivel nincs benne mozgó alkatrész, tökéletesen némán üzemel (én már csak emiatt is várom, hogy lecserélhessem a HDD-met SSD-re, messze a HDD a leghangosabb alkatrész a PC-mben), ami szerverekbe is ideálissá teszi majd őket, nem fogják rázni egymást a discek.
    - Fogyasztás. Az SSD-k lényegesen jobbak a fogyasztás/kapacitás mutatóban, mint a HDD-k, így szintén ideálisak lesznek szerverekbe.
    -Kapacitás. Igen, ebben is az SSD-k nyertek, míg 3,5 colos méretben a HDD-k a 12 TB-os érték körül mozognak, ugyan ebben a méretosztályban az SSD-k, már 60-90 TB-ot tudnak. (Igaz valószínűleg 100 vagy 1000-szeres áron.)

    Egyes egyedül az áruk miatt nem hódították még meg a világot, de ha a WD-hez hasonló nagy gyártók SSD gyártásra állnak át, az SSD-k ára 3-5 éven belül radikálisan csökkenni fog. Szerény véleményem szerint maximum 10 év múlva a HDD olyan cirkuszi látványosság lesz, mint manapság a Floppy lemez. Ugyanis amint olcsóbbak tudnak lenni fajlagos költségben, mint a HDD, a jó öreg kerregős merevlemezeknek az utolsó kaput is beteszik. PÁPÁ!

    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2018.07.19. 22:49:15
  • WoodrowWilson #17
    Használd akkor a rendszered alá a csigalassú HDD-det, te szerencsétlen. Az életbe vissza nem állnék SSD-ről.