Berta Sándor

Thaiföldre költözteti át egyik üzemét a Western Digital

A merevlemez-gyártó költségcsökkentési okokból helyezte át Szingapúrból Thaiföldre a leányvállalata egyik gyárát. Az ázsiai miniállam nem marad kirendeltség nélkül.

A létesítmény a Hitachi Global Storage Solutions (HGST) nevű céghez tartozik és összesen 500 alkalmazott dolgozott ott. A HGST termékeinek 40 százaléka készült eddig Szingapúrban, az üzem a közeljövőben a thaiföldi Prachinburi tartományba kerül. A hivatalos indoklás az, hogy így használhatók ki a meglévő költségelőnyök.

Az átköltöztetés mellett döntés született arról is, hogy továbbra is megmarad Szingapúrban a Western Digital új modelleket megalkotó kutatás-fejlesztési részlege, amely nem csupán a megfelelő technikákat fejleszti majd ki, hanem különböző szolgáltatásokat is fog nyújtani. A feladatai közé tartozik majd új HDD- és SSD-modellek megalkotása, az eddigi meghajtók továbbfejlesztése, a minőségbiztosítás eljárások és a tesztek lefolytatása. Minden esetben csak ezek után kerülhet sor Thaiföldön a gyártásra.

A HGST eddig Szingapúrban 2370 embert foglalkoztatott. Az ázsiai miniállamban korábban számos merevlemezgyártónak voltak kirendeltségei és végeztek sorozatgyártást, de ezeket fokozatosan megszüntették. A HGST elődjének számító divízió 1994 óta van jelen Szingapúrban, először az IBM részlegeként működött, majd 2003-ban olvadt be a Hitachiba. A Western Digital 2011-ben 4,3 milliárd dollárért vásárolta meg, azért, hogy így erősítse a pozícióját a vállalati piacon. A 2011-es thaiföldi áradások különösen a merevlemez-gyártókat, közülük is leginkább a Western Digitalt érintették. A WD a winchestereinek 60 százalékát Thaiföldön készíti. A probléma érintette a beszállítókat is. A kialakult helyzet miatt a háttértárolók ára jelentős mértékben emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!