Gyurkity Péter

Október 19-én jön az Android 4.0

A Google és a Samsung a jelek szerint Hong Kongban mutatják be legújabb közös készüléküket, a mobil operációs rendszer legfrissebb verziójával egyetemben - a platform a korábbinál is gyorsabban terjed.


A Google vezetője, Larry Page
Arról nemrég olvashattunk, hogy az eredetileg tervezett bemutatót elhalasztották, amit Steve Jobs némiképp váratlan halálával magyaráztak az érintett cégek. A partnerek most kiküldték új meghívóikat, amiből kiderül, hogy október 19-én kerül sor a debütálásra, mégpedig egy Hong Kongban megrendezett sajtótájékoztatón, amelyet amerikai (keleti-parti) idő szerint 18-án este 10 órakor közvetít majd a YouTube, hogy a tengerentúli média se maradjon le a fontos részletekről.

Ezen részletekről tovább folytatódnak a találgatások, hiszen hivatalos információ egyelőre nem jelent meg. Azt ugyebár régóta tudjuk, hogy az Android 4.0 az eddig két eltérő vonalat képviselő 2.x és 3.x verziókat egyesíti magában, a szoftveres oldalon azonban mindössze a végleges Google TV 2.0 SDK bukkant fel a keresőcég háza táján, ami nem sok kapaszkodót ad az érdeklődőknek. Egyesek arra számítanak, hogy a legtöbbször Nexus Prime néven emlegetett okostelefon a Samsung Galaxy S II-re hajaz majd, az LTE támogatása nélkül, vagyis ők 4,65 hüvely körüli Super AMOLED kijelzőre, 1280 x 720 pixel felbontásra, 1,5 GHz-es ikermagos chipre, valamint 8 megapixeles kamerára tippelnek. A Samsung egy rövid teaser videóval kedveskedett, ám nyilván ebből is hiányoznak a pontos adatok.

A Google eközben bejelentette harmadik negyedéves eredményeit, ebből pedig kiderül, hogy az Android minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed, a teljes aktiválások száma ugyanis már meghaladja a 190 milliót, miközben három hónappal ezelőtt még 135 millióban határozták meg ezt a számot. Az 55 milliós többlet a korábbi előrejelzéseknél is nagyobb népszerűséget jelez, és bár azt eddig is tudtuk, hogy az új aktiválásoknál az Android magasan vezet az iOS előtt, az igazi fordulópont hamarosan elérkezhet, hiszen az Apple néhány nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy ők 250 milliónál járnak saját platformjuk esetében.

A képet ugyan némileg vegyíti, hogy az Apple táblákat, így a népszerű iPad 2-őt is értékesíti, míg a Google egyértelműen az okostelefonokra koncentrál, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az androidos megoldások jelenleg sokkal gyorsabb ütemben fogynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #1
    persze csak még az egyik (iPhone) jól összerakott normális cucc addig az Androidos mezőny nagyjából egy híg f.snak tekinthető telefon áradatból áll. Kesze kusza frissítés otvar anyaghasználat. A Market pedig leginkább egy hatalmas szemetesre emlékeztet a DOS -s időkben messze különb programok voltak mint amit a Market 90% képvisel. Ez az ok is amiért jól fogy. Nem annyira szar mint amennyire olcsó.
  • a_n_d_r_e_w #42
    Hat ha viszont ennyire nem vagy kepben, akkor jobb ha nem okoskodsz. Androidra van nativ tamogatas, gcc-vel fordithato ra barmi.
    Es az a szep az androidban, hoy lehet cserelni a bongeszot. pl van ra opera, firefox es nemsokara lesz chrome is.
    Tipikusan az az eset, ha csendben maradtal volna, okosabb maradtal volna.
  • Andr0 #4
    nem tagadom hogy az iPhone jó telefon de azért az Android az általad leírtnál jóval jobb.
  • a_n_d_r_e_w #44
    Ugye tisztaban vagy vele, hogy az NDK-n keresztul elerhetok a rendszer apik, pl az opengl es is?
  • Mathiassa #38
    SYMBIAN 4ever problem?
  • fergusonpapa #37
    Deazért még a csucsmodeleken is betud fagyni az android.

    Mindketö jó.Apple 3 teloval van android 999999999 és azért hozzák fel a fanok ezt mert androidosok fujják h rájöttek az emberek h az alma szar :D mikor csak azt látjuk h 1 rendszer már a legrozogányabb telora is felkerül.


    miért baj ez? mert nincs minimum,és sok a rossz vélemény mikor kaad egy rendszer alaból a telefon hibájából és nema soft.az alklmazásokkal gond van etc etc etc.
    másik az optimizálták ugyanugy alkalmazásoknál és a rendszernél is.
    és fejlesztöi szempontbol is szivessebben almára mint androidra,a könyebség és bevételek miat is
    Ezekekben jobb az alma.Ezeket elkel fogadni,és nem túl árazottak mert hasonló képeségü android ugyanannyi ha nem több,és akkor az alap elönyök az almánál vannak.

    Az h miben jobb az android azt már elöttem felsorolták.most énis androidos vagyok.Nekm ez most megfelel de amien gyakran cserélgetema teloimat kitudja milesz még.. :)

    A lényeg h mindenki azt használja amelyik jobb neki,lényeges nagy külömbség szerintem nincs 1 átlagfelhasználonak.Aki meg okok nélkül és csak más irásaira tapasztalati alapján trollkodok vagy csak jól esik neki mert unatkozik és gondolta ha fizeti a netet használja is,azzal nem érdemes vitatkozni :) najóéjt emberek
  • kvp #35
    "a java és az Android SDK borzasztó korlátok közé szorít az objektív C-vel szemben."

    Azert szerintem gaz, ha egy iphone-os fejlesztonek nem tiszta, hogy android alatt van nativ kod tamogatas, tehat barmiben lehet ra programot irni, amibol a gcc kepes binarist gyartani. Meg az apple-os objective c-s kodok is lefordithatoak (igy keszul sok jatek port-ja). Az sdk api-ja mellett ott van a teljes posix api is. Amivel tobb az ios a sima linux-hoz kepest (pl. webkit bongeszo motor), az benne van az android-ban is, mivel az apple is csak az open source kozossegtol nyulta. Csak quicktime nincs, de az nem is igazan hianyzik...

    Jo pelda a korlatokra az, hogy az android alatti webkit-es bongeszo ugyanaz mint ami az iphone-okon van, csak ios alatt le van tiltva benne a plugin tamogatas (pl. a flash), mig android alatt valamiert semmi sincs letiltva...

    Egyebkent en az android-os kodjaim jo reszet sima c-ben irom posix api-ra es nagyon jol mukodik, sot meg valamivel gyorsabb is mint a jit-elt java-s kod. Majd amikor ios alatt szabad emulatorokat futtatni es engelyezik a flash tamogatast, akkor lehet ott is szabadsagrol beszelni. (egy sima background network/audio task kinszenvedes ios alatt, mig android alatt trivialis)

    A trukk az, hogy az android egy univerzalis os, ami kepes desktop/mobile/embedded/server feladatok ellatasara is. Nem igazan tudnak rola az emberek, de pl. android alatt van multiuser tamogatas a telefonokban is, ami igazabol csak a terminal szerverekhez kell, sot az android os hasznalhato kepernyo nelkuli gepeken is, ami lehet egy kis kapacitasu beepitett hardver vagy akar egy nagyobb szerver is.
  • DjDano #10
    dyra erősen túloz, de a Marketen tényleg jóval több a szemét mint a hasznos app, ebben maximálisan igaza van.
  • item #7
  • who am I 7 #3
    szerencsétlen f*sz :D