Berta Sándor

Orvosi diagnózisok elkészítésében segíthet Watson

A februárban még a Jeopardy! különkiadásában vitézkedő szuperszámítógép ezúttal komolyabb feladatok megoldása során bizonyíthat. A rendszer elemzőképességét az egészségügyben fogják felhasználni.

Az IBM együttműködik a WellPoint nevű biztosítási céggel és ennek során merült fel, hogy a Watsont egészségügyi feladatok megoldására használják. A The Wall Street Journal cikke szerint a szuperszámítógép az orvosokat fogja támogatni, elsősorban a megfelelő diagnózisok elkészítésében és a szükséges terápiák kiválasztásában. A Watson képes az adott tünetek megadása után eldönteni, hogy nagy valószínűséggel melyik betegségben szenved a beteg és egyúttal a megfelelő kezelést is ki tudja majd választani.

A szuperszámítógép nagy segítséget jelent majd az orvosoknak, hiszen egyszerre több szempontot is figyelembe tud venni és aligha fogják megvezetni különböző külső (pl. érzelmi) tényezők, amik viszont az orvosokat gyakran félrevezetik. Emellett előfordulhat, hogy egy orvos egy kevéssé ismert betegség tüneteivel találkozik és ezért nem tudja elkészíteni a diagnózist. Ilyenkor lehet majd különösen hasznos a Watson.


A WellPoint célja pont az, hogy a szuperszámítógép segítsen az orvosoknak a nehéz helyzetekben a megfelelő döntések meghozatalában. Ez egyrészt a betegnek is jó, életmentő lehet, másrészt a biztosítónak is érdeke. A szuperszámítógép képes mindössze három másodperc alatt 200 millió oldalnyi tartalom átnézésére és kielemzésére. Érthető, hogy az orvosok örömmel fogadták a hírt.

Watson a jövő év elejétől fogja segíteni a kórházakat, elsősorban az onkológiai klinikákat. Az éles bevetést megelőző szakaszban teszteket végeznek és optimalizálják a szuperszámítógépet. A rendszer erőforrásaihoz kizárólag előre meghatározott PC-kről és táblagépekről lehet majd hozzáférni. Watsont később a rákkutatás mellett más területek munkájába is bevonnák, hogy akár összetett diagnózisokat is elkészíthessen. A távlati célok között szerepel, hogy a betegek is hozzáférhetnek majd a szuperszámítógéphez. Az IBM hosszú távon azt szeretné, hogy ha a Watson-technológia minél több területen jelenjen meg és a mindennapok részévé váljon. Az illetékes szakemberek éppen ezért úgy számolnak, hogy a szuperszámítógépek forgalma a jövőben elérheti az egymilliárd dollárt.

Az IBM Research 2009 áprilisában jelentette be, hogy a Watson is részt vesz a Jeopardy! népszerű amerikai tévés kvízjátékban. A nem mindennapi megmérettetést végül a szuperszámítógép nyerte meg. Watson összesen 77 413 dollárt nyert, az összeget az IBM alapítványok, illetve segélyszervezetek részére ajánlotta fel. Idén júniusban a nem mindennapi számítógép kapta az év embere Webby-díjat, amit "netes Oscarként" is emlegetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #4
    Nyilván vannak korlátai ennek a programnak, de miért is lenne használhatatlan? Ez csak olyan mint egy kereső, a találatokat még az ember értékeli, ha valamit nem találsz meg attól még az is létező dolog lehet.
  • Cat #3
    A gép azt fogja tudni kiszűrni, amit beleprogramoznak. Ennélfogva nem teljesen értem a koncepciót, hiszen eleve hiányos az orvosi tudásunk. Ez nem olyan, mint a Jeopardy!, ahol egzakt eldönthető tények vannak (mely a legmagasabb épület, mi Tanzánia fővárosa stb.), így az az adatbázis is hiányos lesz, tehát az eredmény is értékelhetetlen.
  • Tetsuo #2
    Ha vki nem nezi a "House-t", ezt akkor is tudhatja sot, akkor talan jobban tudja. ;)
  • torreadorz #1
    Hja, nem vagyok orvos, de vannak kételyeim a rendszerrel kapcsolatban. Ha valaki nézi a house-t akkor tudhatja hogy extrém betegség esetén még tucatnyi vizsgálat után sem egyértelmü a probléma, ha meg egyszerü a betegség akkor meg azért.

    pl. szivroham előtünete lehet a hasmenés, gondolta volna valaki? De csak 10 ezer hasmenésesből 1-nek lesz szivrohama a többi csak elcsapta a gyomrát, na ezt még az orvosok sem tudjak kiszürni, szerintem a gép sem.