Berta Sándor

Szuperszámítógéppel előre jelezhetők a forradalmak?

Egy Nautilus névre keresztelt SGI Altix típusu szuperszámítógép segítségével kutatók képesek lehetnek akár a tavaszi arab megmozdulásokhoz hasonló események előre jelzésére is.

Az SGI Altix több százmillió újságcikket elemzett ki és így képes volt megjósolni az egyiptomi és a líbiai eseményeket. Apró szépséghiba, hogy az előrejelzésre már az események megtörténte után került sor. A szakemberek szerint azonban a lényeg az, hogy a módszer működik, így a jövőben akár valódi előrejelzésekre is sor kerülhet majd. Kalev Leetaru, az Illinoisi Egyetem munkatársa különböző forrásokból származó információk elemzésével bízta meg a szuperszámítógépet, majd érdeklődve várta a végeredményt.


Mubarak egyiptomi elnökről szóló cikkek aránya az évek során

Az SGI Altix által futtatott program különböző címszavakat keres a szövegekben és ezek alapján próbál meg előre jelezni eseményeket. Ezek lehetnek közelgő gazdasági történések éppúgy, mint forradalmak. A módszer rendkívül egyszerű: a szuperszámítógép és a kifejlesztett program a megadott cikkekben olyan címszavakat keres, mint "borzalmas", "félelmetes", vagy éppen "jó", "kedves". Amennyiben az egyik országról és az ott uralkodó állapotokról szóló cikkekben egyre gyakrabban fordul elő a félelmetes és a borzalmas szó, akkor a rendszer kikövetkezteti a lehetséges politikai, vagy éppen gazdasági jövőt. Az eredmény természetesen közel sem 100 százalékos, de a dolog meglepően jól működik.


Bin Laden mozgása a cikkek szerint 1979 január és 2011 áprilisa között

Sőt, elvileg még Oszama bin Laden tartózkodási helyét is sikerült volna megállapítani ezzel a módszerrel. A rendszer ugyanis a különböző információk alapján képes volt utólag nyomon követni bin Laden mozgását és tartózkodási helyeit. Leetaru szerint ezek az adatok jóval pontosabbak az amerikai titkosszolgálatok következtetéseinél és előrejelzéseinél. Az SGI Altix az akkori információk kielemzése után egyértelműen azt jelezte előre, hogy küszöbön áll a hatalomváltás Egyiptomban. Az amerikai kormány talán másként döntött volna akkor, ha rendelkezésére áll ez az információ. A kabinet akkor azonban még javában Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt támogatta. Az események azonban az SGI Altix szuperszámítógépet igazolták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #23
    Na ez mar a kommunizmusra emlekeztet, MEGHATAROZUNK MINDENT.
  • Egerwin #22
    Erről a cikkről ő jutott eszembe:


    :D
  • COOLancs #21
    Óriási faszság, mi van ha a betáplált információk eleve hibásak? Ha szavak alapján keres akk maximum egy propaganda gépezet hatékonyságát lehet vele lemérni, semmi mást, 2. ha Oszama minden útját tudták akkor miért nem sikerült 10 évig elkapni? Utólag én is megjósolok mindent, inkább írjanak le valami még be nem következett jóslatot, és meglátjuk igaza lesz-e, de addig ez csak egy kamu cikk...
  • philcsy #20
    Ez szerintem sarlatánság. Nem teljesen alaptalan, de attól még az.
  • rágógumi #19
    nautilus?:D nagyon ismerős ez nekem.. :DD
  • Rotyoka #18
    Tökjó meg minden, csak az a baj, hogy ezeket azután lehet "megjósolni" miután már rég megtörténtek...
  • remark #17
    Arra még mindig jó ez a rendszer, hogy olyasmit jelezzenek elő, amit nem ők váltanak ki, másrészt meg kell a visszacsatolás is, hogy tényleg úgy mennek-e a dolgok, ahogy eltervezték. Nem?
  • DeviloftheHell #16
    minek akarják elörejelezni aminek kiváltják az okait? megint sikkasztás csak nagyvonalakban
  • kvp #15
    A kerdeses gep neve nautilus, az sgi altix csak a markaja, olyan mint pl. az asus eee pc. Az adatbanyaszat pedig erdekes terulet, de nem mukodik ugy ahogy kellene. Probaltak mar terroristak szuresere is hasznalni, de csak az jott ki, hogy akinek vannak muzulman rokonai, az terroristabb mint akinek nem es akinek sok rokona van az meg terroristabb. Na ekkor allitottak le a projectet es alltak vissza emberi adatfeldolgozasra.

    A szamitogepek max. tenyleg arra jok, hogy kiassak az adatokat, de feldolgozni nem tudjak. Egy ember kapcsolati halojat meg tudjak rajzolni az iwiw/facebook/gsm hivaslista alapjan, osszegyujtik a kommunikacios gyakorisagot, de ertelmezni nem tudjak a kapcsolatok jelentoseget. Pl. az ember gyakran kommunikal a kedvenc boltjanak penztarosaval, megsem olyan fontos a kapcsolat mint egy ritkan latott barat eseten.

    Bin laden eseteben pedig mar a tamadas utan azt mondtam, hogy szerintem otthon ul a csaladja koreben es nezi a cnn-t. Es tenyleg, bar nem a szulohazajaban, hanem valamivel odebb, pakisztanban tette mindezt. A terkepen szaudarabia es pakisztan van surun jelolve, de ezt ugyebar tudta mindenki, mivel az egyik a csaladja lakohelye, a masik pedig az afganisztanhoz legkozelebbi mukodo civil repteret is tartalmazo allam, ahol nem lonek a muzulmanokra.

    Egyebkent bin laden is hamarabb meglett volna, csak amerika nem akarta megszallni pakisztant, pedig nem lett volna rossz otlet. Meg atomfegyvert is talaltak volna, ami papiron eleg indok... Aztan kivonulas utan a lefegyverzett pakisztaniakat mar gond nelkul kiirtotta volna india (teruleti kovetelesei mellekhatasakent), tehat a terrorveszelyt sem novelte volna.
  • Szefmester #14
    1.) Bin Ladennek láthatón járt a törzsutas kártya...
    2.) Ez a program a magyar helyzetet kiértékelve azt mondaná itt már tombol egy kissebb háború, aztán kidob egy error-t mert nem érti hogy miért nem tombol mégsem. Pedig lehet lassan kéne valamit kezdeni... kissé durva hogy már egy szék is vagy egy asztal luxusnak számítson.