SG.hu

IBM szuperszámítógép a Mindent vagy semmit-ben

Az IBM Research ma bejelentette terveit a Watson kódnevű szuperszámítógép megépítésére.

Watson képes lesz arra, hogy emberi ellenfelekkel küzdjön a Magyarországon "Mindent vagy semmit" néven ismert Jeopardy! című népszerű amerikai tévés kvízjátékban, ahol a kérdések szinte végtelen számú témában és variációban merülhetnek fel.


Az IBM 1997-ben a Deep Blue néven ismert szuperszámítógépet vetette be Garri Kaszparovot, a sakkvilágbajnok ellen, akit sikeresen le is győzött egy szabályos, hatjátszmás páros mérkőzésen. A mostani kihívás még keményebbnek ígérkezik, mivel Watson dolgát olyan tényezők nehezítik, mint a felmerülő témák sokszínűsége, a válaszra rendelkezésre álló idő rövidsége, illetve olyan árnyalatok elemzése, mint az irónia, a rejtélyes fejtörők, vagy az emberi elme és kifejezésmód egyéb finomságai. Watson küldetése, hogy eddig soha nem látott szintre emelje a mesterséges intelligenciában, illetve az ember és a számítógép közti kommunikációban rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • iambg #5
  Addig játszunk a tűzzel amíg megégetjük magunkat. Majd ha az ember egyik találmánya, kreálmánya, vagy neadjisten teremtménye azt gondolja (mert az a cél, hogy gondoljon, érezzen), hogy ez az ember rosszabb nálam (ami így is lesz, mert ilyennek alkotjuk), akkor fog az ember pofára esni.
  Eleinte azt hittük, hogy a Föld lapos aztán mégse. Azt hittük, hogy a Föld a világ középpontja aztán mégse. Azt hittük, hogy az ember megfullad 30 km/h felett aztán mégse. Most azt hisszük, hogy az ember alkotásai mindig is az ember irányítása alatt lesznek.
  Szerintem nem nagyon kéne erőltetni a mesterséges intelligenciát. Egyszer még megsértődik és a fejünkre koppint. A gép az legyen gép.
 • wfefe #4
  Pár év és "Visszatérek" :)
  De a viccet félretéve, már tényleg ott tartunk, hogy egy észjátékban is számítógépek ellen kell nyerni...? A játékvezető sem lesz okosabb egy töknél... Kihalnak a kvízmesterek :S
 • TeDDyRuSh #3
  Építsék mellette egy Galactikát komplett pár milliárd férőhelyes kolóniával:)
 • 05lampard #2
  Jah, csak ha lekapcsolod a ventillátort, megsül Watson :P
 • Vexille #1
  hamarosan a rabszolgaik leszunk : D