Berta Sándor

A távközlési adattárolás sérti az alapvető jogokat

Elkészítette a távközlési adattárolási irányelvről szóló jelentését Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos. A szakember szerint a szabályozás egyaránt sérti a magánélethez és az adatvédelemhez fűződő jogokat.

Elmarasztaló jelentést hozott nyilvánosságra Peter Hustinx. Az európai adatvédelmi biztos az Európai Parlament és a Tanács 2006/24/EK irányelvével kapcsolatban készítette el a dokumentumot. A szakember leszögezte: az egyes európai uniós tagországok az elmúlt években nem tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az irányelvre a jelenlegi formájában mindenképpen szükség van. Ráadásul komoly problémákat okoz, hogy a szabályozás túl tág teret hagy az egyes tagállamoknak, így mindegyik maga döntheti el, hogy mennyi ideig és milyen telekommunikációs információkat tárol el. Emellett az irányelvet eleve úgy kellett volna kidolgozni, hogy az ne sértse meg az emberek magánélethez fűződő jogát.

"Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság egyértelműen nagyon sokat foglalkozott az egyes tagországok információgyűjtésének kérdésével, a végül összegyűjtött adatok sem mennyiségükben, sem minőségükben nem megfelelőek ahhoz, hogy azt lehessen mondani, a távközlési adattárolás pozitív eredménnyel zárult" - írta közleményében Peter Hustinx. Az európai adatvédelmi biztos éppen ezért azt javasolta, hogy meg kell vizsgálni az alternatív lehetőségeket; pontosan szabályozni kell, hogy kik és milyen célból férhetnek hozzá a tárolt információkhoz; s ami a legfontosabbnál a mindenképpen szükségesnél semmiképpen sem szabad több távközlési adatot összegyűjteni.

Peter Hustinx már 2009 nyarán bírálta az európai adatgyűjtéseket, majd idén januárban jelezte, hogy tovább akarja erősíteni az európai adatvédelmet. Az adatvédelmi biztos és más szakemberek kritikáinak hatására az EU áprilisban úgy döntött, hogy felülvizsgálja az adattárolási irányelvet, mivel egy korábbi értékelés számos hiányosságra mutatott rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mughuzu565 #3
    HÁT NEM VOLT MÉG ELÉG A "TERROR SZÖRNYŰSÉGEIBŐL"?



    http://kerdesek.hu
  • mughuzu565 #2
    jo cikk




    http://kerdesek.hu
  • Amergin #1
    AJVÉK! Hát HOGYAN lesz így biztosítva a terror (és a polgárok jogai) ellen vívott szentséges háború??? Elhatárolódom!
    Muszály mindenkinek a kommunikációját figyelni és eltárolni, hiszen a sötétben bújkáló gyáva tenoristák bárhol elrejtőzhetnek!
    HÁT NEM VOLT MÉG ELÉG A "TERROR SZÖRNYŰSÉGEIBŐL"?
    HÁT TÉNYLEG EGY ÚJABB 9/11-RE VAN SZÜKSÉGETEK, HOGY TI BIRKÁK FELFOGJÁTOK, HOGY EZ ÉRTETEK VAN???
    Követelem, hogy a pár éve hazánk légterében járőröző izraeli elektronikai felderítő repülőgépek jöjjenek vissza és lehallgatásaikkal óvják meg mindannnyiunk biztonságát!!!