Berta Sándor

Megtéveszti a felhasználókat a Dropbox?

Felmerült annak a gyanúja, hogy az online tárhelyszolgáltatás nem az ígért mértékben védi a felhasználók adatait, ezért egy biztonsági szakértő hivatalos vizsgálatot szorgalmaz az ügyben.

A Dropbox egyszerű kezelhetőségének köszönheti sikerét. A szolgáltatást jelenleg 25 millióan használják, akik több mint 200 millió fájlt tárolnak a segítségével. Christopher Soghoian biztonsági szakember azt követeli a cégtől, hogy a jelenleginél jobban védje ezeket az adatokat. A szakértő többek között azt kifogásolja, hogy a Dropbox állítása szerint minden feltöltött fájlt 256 bites AES titkosítással védenek és az anyagokhoz még a vállalat munkatársai sem férhetnek hozzá. Ezzel szemben a valóság az, hogy idén április 21. óta a szolgáltatás már nem reklámozza magát így. Az ok egyszerű: a Dropbox blogjában megjelentette azt az információt, miszerint megváltoztatta az Általános Üzleti Feltételeit, s így elvileg a tárolt fájlokat akár az amerikai kormánynak is továbbíthatja.

Soghoian azért is bírálta a jelenlegi rendszert, mert az csak akkor lenne kellően hatékony, ha minden felhasználó saját jelszóval védhetné a feltöltött anyagokat, vagy ha a feltöltés előtt különböző titkosító programok, például a Truecrypt segítségével védetté tehetné az információkat. A szakembert kampányában támogatja az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet is. Céljuk az, hogy a Dropbox tegye egyértelművé az internetezők számára, hogy már közel sem védi a korábbi hatékonysággal adataikat. Minderre eddig nem került sor, mivel az üzemeltetők - érthetően - tartanak a kritikáktól és attól, hogy elveszíthetnek több millió felhasználót.


Soghoian a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz eljuttatott beadványában kiemelte, hogy a Dropbox gyakorlata a piaci versenyre vonatkozó szabályok egyértelmű megsértését jelenti és ezért a testületnek foglalkoznia kell az üggyel. A szakember hangsúlyozta, hogy a Dropbox mobil alkalmazását tekintve is megtéveszti a felhasználókat, mivel azt állítja, hogy az adatokat titkosítva és egy HTTPS-kapcsolaton keresztül továbbítják, a valóságban azonban ez egyáltalán nem igaz, a fájlokat ugyanis nem titkosítják.

A kritikákkal a vállalat nem ért egyet. A Dropbox egyik szóvivője szerint a most felbukkant kritikák már korábban is szóba kerültek és ezekre már reagáltak a hivatalos blogban. "Minden egyes nap emberek millió bíznak meg a szolgáltatásukban és mi keményen dolgozunk azért, hogy az adataikat biztonságban, védetten és diszkréten tároljuk" - tette hozzá a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #16
  LOL te be vagy lőve?
 • Ferrer #15
  Mi történt veled sanyicks, régen utáltad a Dropboxot (is).
 • sanyicks #14
  Szerintem ez úgy értelmetlen. Mert a dropbox ugyanúgy olvassa a fájlt mintha te olvasnád, tehát a dropboxnak dekódolja a truecrypt, ahogy neked is ha olvasni akarod, így csak a vinyón lesz titkosítva.
 • Bajkonur #12
  Igen, működik én így használom régóta. Néhány apró hátránya van azért a dolognak: csak akkor kezdi a szinkronizálást, amikor lecsatolod a konténert, a másik, ha előbb kikapcsolod a gépet, mint ahogy befejezné a szinkronizációt, és ezután egy másik gépen is módosítod a konténert, akkor 2 vagy több példány lesz a konténerből (conflicted copy néven).
 • sanyicks #10
  készül hozzá 3rd party linuxos kliens
 • G_ArchAngel #9
  Az ujaknak igen, de en az elsok kozott regisztralram es nekem ez nincs, csak meghivassal tudok upgradelni.
  Sugarsync masik elonye - nekem - a galeriak kezelese. Az nagyon benacska DP-ban.
 • mousee #8
  Nem olvastam át részletesebben, csak van egy összehasonlító táblázat, ahol mindenhol van pipa a linux supportot kivéve :(
  Kapjákbe :)

  Ha a jövőben viszont lesz linux support, akkor rám mindenképp számíthatnak.
  Perpill ubuntuone, és dropbox online tárhelyem van, ahol tárolom a cuccaimat (érzékeny adatot természetesen csak titkosítva), jól jönne még egy harmadik is. Szeretem ha bárhol elérem a cuccaimat :)
 • sanyicks #7
  Hát hogy a dropboxra alternatíva legyen valami kb ez kellene nekem:
  - diff szinkronizáció hogy csak a változást szinkronizálja (ha egy 100 megás fájlban változik 2 byte, csak azt a 2 byteot kell feltölteni)
  - megosztható mappák
  - publikus mappa
  - privát mappa
  - visszaállíthatóság (dropboxban 30 napon belül bármire vissza lehet állítani)
  - hasonló nagy tárhely (dropboxban 8 gigát lehet meghívással összeszedni, plusz 2 gigát a regelés, telepítés tutorial végignyomogatásával.)
 • G_ArchAngel #6
  Sry, en OSX (iMac, MBP) + iOS (iPhone, iPod Touch) komboval hasznalom es nagyon jol mukodik.
  Nem nezted meg, nem is fogjak tamogatni?
 • mousee #5
  Linux supportja nincs neki. Mivel nálam ez a fő OS, ezért így sajna használhatatlan számomra. Amúgy jó cuccos.