Gyurkity Péter

'Javít' az Apple a nyomkövetésen

A cég egyes hordozható készülékein használt nyomkövető funkció javítása jelent meg az iOS legújabb frissítésében, amely az ezzel kapcsolatos panaszokat és félelmeket hivatott orvosolni.

Több forrás is beszámolt az iOS 4.3.3 tartalmáról, amely - nem véletlenül - a fenti funkció optimalizálásra irányul. Egészen pontosan három fontos változtatást hajtottak végre a szoftveren, a cég illetékesei pedig azt remélik, hogy ennek eredményeként elkerülhetik a komolyabb galibát és megnyugtathatják a felhasználókat.


Emlékezhetünk arra, hogy nemrég külső szakértők hívták fel a figyelmet a funkció jelenlétére az operációs rendszerben, ezt követően pedig rögtön szárnyra keltek az olyan értelmezések, hogy a cég célzottan megfigyeli saját felhasználóit. Miközben az Apple magyarázkodni kényszerült, megtudtuk, hogy az Android is hasonló funkcióra támaszkodik, illetve hogy ezek feladata nem is a közvetlen megfigyelés, a felhasználó tartózkodási helyének rögzítése, hanem azon WLAN-hotspotok és mobil adóállomások pontos helyzetének elmentése, amelyek mellett a készüléktulajdonos elhalad. Ezek segítik ugyanis a helyhez kötött szolgáltatások igénybevételét, a készülékeken tárolt helyi fájl pedig mindössze egy gyorsítótár, amely a kényelmes lekérdezést segíti, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal a központi szerverhez kapcsolódni.

A 4.3.3-as verzió három helyen módosítja az eddigi alkalmazást. Elsőként csökkentik a gyorsítótár méretét, hogy kevesebb információt tároljon, másodsorban pedig ezt a gyorsítótárt többé nem tárolják el az iTunes platformon, amennyiben egy hagyományos PC-hez kapcsolódunk. Lehetővé válik továbbá a funkció teljes kikapcsolása, pontosabban a helymeghatározó adatok gyűjtése, amennyiben az úgynevezett "location services" letiltása mellett döntünk az iOS-en belül, így a kétkedők is megnyugodhatnak a további használatot illetően.

Az Apple korábban elismerte, hogy az érintett helyi állomány (consolidated.db) nincs titkosítva - ez a jelek szerint most sem változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #1
    Jaja kb annyi lesz a változás, hogy most valahol a rendszer mélyén eldugva van egy teljes és titkosított file..