Napi Online

Rendet vág a piacon az új szerencsejáték-törvény

Kaszinó, póker, lottó, kaparós sorsjegy… százmilliárdokat költünk évente szerencsejátékokra, a pontos összeget még megbecsülni is nehéz. Az illegális online fogadások, a megbuherált nyerőgépek százai és az egyre gyarapodó pókertermek zavaros helyzetet teremtettek - az új szerencsejáték-törvény ebben vághat rendet Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint.

Egyes becslések szerint több száz milliárd forintos adóbevételtől esik el az állam évente az illegális szerencsejátékok miatt. Mennyire tarja ezt reálisnak?
- Legfeljebb százmilliárdos piacról és nem adóbevétel-kiesésről lehet szó. A Szerencsejáték Zrt. éves árbevétele tavaly 168,5 milliárd forint volt, ez a teljes legális piac felét jelentheti. A pénznyerő gépek a legális piacon 45 százalékos részt képviselnek, a fennmaradó 5 százalékon pedig a lóverseny és a kaszinók osztoznak. A társaság becslése szerint az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező, azaz illegális internetes fogadóirodák és pókersite-ok együttesen mintegy 80-100 milliárdot forgalmaznak Magyarországon. Az összehasonlítást megnehezíti, hogy a Szerencsejáték Zrt. a teljes, vagyis a nyereményeket is tartalmazó árbevételt publikálja, míg az automaták üzemeltetői és a kaszinók csak a tiszta játékbevételt.

A készülőben levő új szerencsejáték-törvény segítheti a tisztánlátást?
- Nagyon remélem, hogy igen. A társaság tudomása szerint folyamatban van az új nemzeti szerencsejáték-stratégia kidolgozása, a kormány napirendre tűzte 2011 első félévére a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény módosítását, a második félévre pedig az új szerencsejáték-törvény megalkotását. Eddig még nem kérték ki a véleményünket ezzel kapcsolatban, de ígéretünk van, hogy sor kerül rá.

Mit akarnak elérni az új szabá­lyozással? Netán egyes játékok monopóliumának visszaállítását?
- A monopólium a társaságot kétségkívül kivételes helyzetbe hozná, de a törvény előtti egyenlőség, vagyis a piaci küzdelem azonos feltételeinek biztosítása is megelégedéssel töltene el. Az illegális online fogadócégek például Magyarországon nem fizetnek adót, a nyertesek pedig nem vagy nem ellenőrizhetően fizetnek személyi jövedelemadót - így nem csoda, ha náluk kicsivel jobbak az oddszok, más szóval egy fogadáson valamivel többet lehet nyerni, mint nálunk, akik megfizetjük az adóterheket. Az illegális fogadóirodák elleni hatékony fellépés vagy legalábbis az azonos közteherviselési kötelezettség kikényszerítésének hiányában a Szerencsejáték Zrt. versenyképessége sérül.

Az online pókerjátékok esetében is lemaradásban vannak, hiszen a több tízezerre tehető magyarországi játékos külföldi site-okon játszik - ha másért nem, mert a Szerencsejáték Zrt. nem rendelkezik ilyennel.
- Az online póker szervezését a törvény kifejezetten tiltja. A magyar szabályozás szerint pókert szervezni - nem online módon - kizárólag kaszinókban, kártyatermekben lehet. Viszont már folyik az új sportfogadási site fejlesztése, ami terveink szerint az év végén, jövő év elején elindulhat. A piaci kihívásoknak, a fogadók igényeinek csak a jelenleginél sokkal fejlettebb sportfogadási rendszerrel tudunk megfelelni. Több külföldi céget versenyeztetünk, hogy a legjobb és legkedvezőbb árfekvésű szolgáltatást tudjuk feltenni a világhálóra.

Miért tart ilyen sokáig a fejlesztés? A póker évek óta egyre népszerűbb - vagyis minden hónap késedelem jókora bevételkiesést okoz.
- Nem az alapszoftver kifejlesztése az időigényes, hanem a kapcsolódó rendszer kialakítása és a várható óriási adatmennyiség kezelése. Adott esetben több száz kapcsolódási pontot kell majd összekötni és biztonságosan működtetni - erre a világon csak 6-10 rendszer képes. Olyan fejlesztőt keresünk, amelyik ezt tudja szállítani, amellyel partneri kapcsolatot tudunk kiépíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #20
    Remélem azért kompromisszumos megoldás lesz mint a fansziáknál vagy románoknál.
  • Zolorado #19
    Én úgy tudom, hogy ha pénzt kapsz ajándékba, azután is adóznod kell, legalábbis bizonyos összeghatár fölött.

    ***

    Ahol nyerni lehet az szerencsejáték. Ha sakkversenyre fogadsz, az is szerencsejáték. Ha ingyenesen helyen játszol, és nem is lehet nyerni semmit, akkor nem szerencsejáték.
  • Asperot #18
    1 A paypal ki fogja adni az adatokat. :) 2, A számlavezető bankod, ha magyar, pontosan látja milyen tranzakciókat végzel a paypal számláddal. 2 mill felett apehnak jelenti. Minden bevételed adóköteles. Rokon kp ajándék 150e ft/év felett 20% befizetendő. Nincs annál veszélyesebb, mint mikor valakinek annyi esze sincs hogy tudja mikor csinál baromságot. Súgni akartam, de aki ekkora vagi, gondoskodjon magáról.
  • Rotyoka #17
    Paypall semmiféle infót nem fog kiadni az Apeh-nak, mivel semmi köze sincs hozzá.

    Amúgy az Apehnek egy szava sem lehet, ha én Paypall számláról utalok akár x millió forintot is a magyar számlámra, mert annyi indokot mondok: Rokonom aki kint él küldte.

    És szia, máris nem tudják megadóztatni, mivel külföldi álampolgár küldte nekem.
  • Airbus A380 #16
    Várjuk ki a végét a törvényt még nem fogadták el, ha elfogadják is les kb másfél év türelmi idő, no és persze nem tudjuk milyen törvény lesz. A nagy oldalaknak érdekük lesz megegyezni ha jól tudom a franciáknál és románoknál is így történt. ,
  • yale #15
    Mi köze a pókernek a szerencsejátékhoz? Mi köze az SzRt-nek a pókerhez???
    Vagy... Lehet, hogy tényleg szerencsejáték? Akkor tehát ez a sok tanulás hiába való volt?
    Oh, várjunk csak, nem... Hisz minél többet tanulok, annál szerencsésebb vagyok! :)
    De lehet, hogy nem is szerencsejáték? Vagy de, de akkor a sakk is az? Miért, tudod, hogy mit fog lépni az ellenfeled..? És ha az mindkettő, miért nevezi az International Mind sport Association szellemi sportnak?
    http://www.ifpoker.org/news/official---poker-now-a-mind-sport
    Nem értem... Ah, mindegy, megyek, letolok pár handet - az sokkal egyszerűbb és logikusabb...
  • Airbus A380 #14
    Csakhogy ha a nyugati példákat nézzük simán elérhettlenné tehetik a pókeroldalat... aztán lehet nézni.
  • Asperot #13
    Felőlem! Biztos rosszul emlékszem mikor hasonló büszke, okos lendülettel rendelkező emberkéknek az arcára fagyott mosoly. Ha nem ismered a jogszabályokat és a lehetőségeket,- megszólalásodból ez látszik- és ez szerinted így jó, ne is hallgass senkire. De ne is lepődj meg.
  • Komolytalan #12
    Na és milyen nyoma van? Az hogy a paypalról a bankszámládra érkezett pénz? És azt honnan tudják hogy miből származik? Mert pl származhat abból is, hogy micropaymentes játékot üzemeltetek, és nem SMSes fizetést raktam fel (mert a több mint a fele pénzt ez esetben ellopnák a magyar mobil szolgáltatók), hanem paypalt.

    A paypal pont elég "védelem" az APEH ellen, mert külföldi cég, és a magyar sóhivatalt elküldi az anyjába ha a paypalos számlaforgalmadat akarná kukucskálni. Ezért vicces a törvényi szabályozás.
  • stain #11
    Nem a póker a durva itt, hanem az a 100 md Ft, amit a segélyesek beöntenek a nyerőgépekbe.