Berta Sándor

Franciaország korlátozza az online szerencsejátékot

Francia polgárjogi aktivisták attól tartanak, hogy az online szerencsejátékok szabályozásáról készülő új tervezet célja valójában a teljes online cenzúra megvalósítása.

A törvénytervezetből kiderült, hogy Franciaországban egy új, Autorite de regulation des jeux en ligne (ARJEL) nevű hivatalt hoznának létre, amelynek joga lenne bírói engedély nélkül bezáratni az általa vagy más szervezetek által károsnak, illetve illegálisnak minősített szerencsejáték-oldalakat. Jeremie Zimmermann, a La Quadrature du Net szóvivője szerint fennáll a veszélye annak, hogy a francia kormány és Nicolas Sarkozy elnök, illetve pártja egy újabb kísérletet tesz arra, hogy bevezesse a totális internetellenőrzést.

A szakember hangsúlyozta: a jogszabályt bármikor kiterjesztheti a francia állam más területekre is. Ezt támasztja alá, hogy a tervezetben szerepel az a kitétel, hogy az internetszolgáltatóknak kötelező lesz egy internetletiltást lehetővé tévő rendszert felszerelniük. Zimmermann hozzátette, hogy a dokumentum legvitatottabb pontja az 50. cikkely. Ez még márciusban tartalmazta azt a szövegrészt, hogy az ARJEL elnöke felhívhat egy bírót, aki utána gyorsított eljárásban dönt egy szerencsejáték-oldal bezárásáról. Nos, ez a mondat azóta - a francia Nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának köszönhetően - kikerült a tervezetből.

A polgárjogi aktivista hangsúlyozta: a Francia Alkotmánybíróság a HADOPI-törvény kapcsán már korábban kimondta, hogy a bírói engedély nélküli internetblokkolás alkotmányellenes. Éppen ezért a La Quadrature du Net arra szólította fel a nemzetgyűlési képviselőket, hogy támogassák Lionel Tardy honatya módosító indítványát. A politikus ugyan a kormányzó UMP tagja, de ugyanakkor meggyőződése, hogy az internetblokádok csak nagyon nehezen megvalósíthatók. Emellett közölte: túl nagy a veszélye annak, hogy jogtalanul hozzáférhetetlenné tesznek egy honlapot.

Tardy az ARJEL létrehozása helyett a felhasználók számítógépeire telepített szűrők alkalmazását támogatná. Zimmermann ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy az illegális online szerencsejátékok ellen a legjobb megoldást a tranzakciók ellenőrzése jelenti. A Francia Nemzetgyűlés várhatóan október 7-én tárgyal az előterjesztésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ROKY100 #7
    Egyetertek veled szlovákiai hun ;Free Poker Money
  • szlovákiai hun #6
    Ha a te véleményedre adunk, akkor azt mondanám, hogy az idős osztály nem fogja fel a súlyát, hogy ez milyen veszélyeket rejt a totális online cenzúra felé, a fiatalokat pedig valahogy nem zavarja, persze ez csak az én véleményem, pedig az ember azt várná, hogy az internetes réteg erről bőven informált kell, hogy legyen, a franciáknál jóval több a net mint a visegrádi országokban.
  • Pares #4
    Tudod, az a bökkenő, hogy ők nem "inkább azt", hanem "azt is" be akarják zárni...
  • amitakartok #3
    Szerencsejáték-oldalakért nem kár, ha bezárják. Inkább azt, mint a torrentoldalakat.
  • Darth Sith #2
    szerintem egyszerüen azért nem vált ki heves tiltakozásokat, mert nincsenk eléggé felfújva, megpróbálják csendben, a falak mögött véghez vinni, és az IT/guru oldalakon kívül máshol nem nagyon hallani róla. Az a szűk réteg pedig nem igazán tud mit tenni...
  • szlovákiai hun #1
    Megint a csigák, de mint tudjuk a legtöbb cion is odafészkelte be magát...nonszensz amit megengednek ezek maguknak, csak azon csodálkozom, hogy sem a hadopi sem emez nem vált ki heves tiltakozásokat.