Berta Sándor

Virtuális temető játékhősöknek

E kegyhelyen pixelhősök nyugszanak egymás mellett: baltaforgató törpék, nagy erejű mágusok és szörnyek kerültek a harcedzett elitkatonák, s más játékszereplők mellé. A Herolymp oldalán minden karakternek jut hely.

Nem mindennapi vállalkozásba fogott Frankfurt drogtanácsadó irodája: olyan reklámmentes portált hoztak létre, ahol mindenki nyugdíjazhatja a megunt játékkaraktereit és avatárjait. A honlap igyekszik segíteni az online játékosoknak abban, hogy elfelejtsék korábbi kedvenceiket. Ugyan a valódi sírkövekről le kell mondaniuk a látogatóknak, de a virtuális sírköveken elhelyezhetők a karakterek nevei: így látható Iznais, Loophole vagy éppen Shogunazzazzin.

Az egyedülálló projekt célja, hogy a segítsen leszokniuk szenvedélyükről az online játékfüggőknek. Az ötlet Florian Schweitzernek és Seon Wong Lynek, a frankfurti Vizuális Művészetek Akadémia két hallgatójának nevéhez fűződik. A Herolymp rendszerét ők fejlesztették ki Frankfurt am Main vezetőinek megbízásából. Mindkettőjüknek van tapasztalatuk az online játékokkal és pontosan tudták, hogy mennyire nehéz a felhasználóknak búcsút venni a virtuális szereplőktől.

"Az egész viszonylag ártalmatlanul kezdődik, de egyszer csak megtörténik, hogy az ember már 3-4 órán át is online marad, annak ellenére, hogy eredetileg csak fél órát akart az interneten tölteni. A játék egyre fontosabb lesz és megelőzi a rangsorban még a barátokkal való találkozásokat, beszélgetéseket is. A végén az illető már csak a számítógép előtt ül, gyorséttermi kaját eszik és még szép időben sem megy ki a levegőre. Aki így viselkedik, azt az internetfüggőség veszélyezteti" - mondta a 27 éves Florian Schweitzer.

Manuela Rottmann, frankfurti egészségügyi szakember osztotta a fiatalember véleményét, éppen ezért hozták indították a helyi drogtanácsadó irodával és a Vizuális Művészetek Akadémiájával közösen a Herolymp projektet. Eredetileg egy plakátkampányt akartak, de az akadémia hallgatói meggyőzték a szakembereket arról, hogy célszerűbb és hatékonyabb lenne egy avatártemető létrehozása. Így ugyanis közvetlenül a világhálón keresztül érhetik el az érintetteket, a játékfüggőket. A cél a segítségnyújtás, nem pedig a tiltás vagy a megbélyegzés. A World of Warcraft különösen függővé teheti a felhasználókat; sokan hetente átlagosan 22 órát töltenek az online játék karaktereivel.

A 25 000 eurós program keretében létrehozott honlapon bárki felveheti a kapcsolatot a helyi drogtanácsadó iroda munkatársaival, segítséget vagy tanácsot kérhet. A kezdeményezést a közeljövőben kiegészítik a helyi metróban és az interneten elhelyezett hirdetésekkel, hogy így hívják fel az egyedülálló lehetőségre a játékfüggők figyelmét. Aki végül úgy dönt, hogy egy idő után megszünteti az avatárja nyughelyét, az ezt bármikor kezdeményezheti és nem kell tartania attól sem, hogy adatai a rendszerben maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #3
    És német!!! Vaze, EU-ban!?!? Legalább lenne benne angol nyelvű verza is, mert ez így gáz. (karakterek leírásánál félig-meddig angol itt-ott, ha mást nem a mezőnevek)
  • veghlaci05 #2
    Nem tudom mire mehetett el a 25.000 euró mert hogy nem a honlapra a tuti. Kifejezetten Kispistikés gagyidizájn.
  • Sir Quno Jedi #1
    Bullshit, de legalább kerestek egy kis zsebpénzt a srácok egy fos kis honlappal, amin vehetnek WoW játékkártyákat és újabb hónapokra drogozhatnak kedvükre! :D