Berta Sándor

Megtilthatók az internetes fogadások

Az Európai Legfelsőbb Bíróság (EuGH) precedens értékű ítéletet hozott, ami kihatással lehet az online szerencsejátékok jövőjére.

Az EuGH ítéletében kimondta, hogy bármelyik európai uniós tagállam betilthatja a bwin és más hasonló szolgáltatásokat, ha úgy ítéli meg, hogy az intézkedés segítségével megakadályozhatók a csalások és más bűncselekmények. Az Európai Legfelsőbb Bíróság ezzel elutasította a portugál futball liga és a bwin közös beadványát, amelyben a szervezet és a cég a jelenlegi szerencsejáték-monopólium ellen emelte fel szavát. Ugyan azt a testület elismerte, hogy ez a monopolhelyzet korlátozza a szolgáltatási szabadságot, de szükség van rá, mert csak így akadályozhatók meg a csalások és más bűncselekmények.

A bwin úgy reagált a döntésre, hogy elengedhetetlenül szükség van az online szerencsejáték piac szabályozására. "Minél előbb szükség van egy megfelelő jogi keret kidolgozására, amely egyaránt figyelembe veszi a fogyasztók, az állam és a vállalatok érdekeit. A bírósági ítéletek közép vagy hosszú távon semmiképpen sem helyettesíthetnek egy szabályozást" - közölte Manfred Bodner, a vállalat vezérigazgatója. Az Állami Lottótársaságok Európai Szövetsége ezzel szemben üdvözölte a döntést, mondván ez egy nagyszerű győzelem az állami lottócégek számára, amelyeknek a kormányok így monopóliumot biztosíthatnak.

Alfred Reisenberger, a CA Cheuvreux elemzője úgy vélte, hogy a bwin és társai csak egy csatát veszítettek el és nem egy háborút. Ugyanakkor ez egy komoly vereség a cég számára. A szakember szerint ugyanakkor érdekes, hogy Európában több álláspont is megfigyelhető. Miközben Olaszország a piac teljes liberalizációjára törekszik, Németország és Portugália ellenez bármilyen hasonló elképzelést. Úgy tűnik, hogy mindegyik piaci szereplő a saját pecsenyéjét sütögeti.

Katharina Kastenbergert, az UniCredit elemzőjét nem lepte meg az ítélet, de szerinte a bwin semmi jóra sem számíthat a közeljövőben, mivel még hat hasonló eljárás van ellene folyamatban, többek között Hollandiában. Ezek végkimenetlére ugyanis az EuGH határozata mindenképpen hatással lehet. Az Európai Unió igyekezett a közelmúltban a kérdésben semleges álláspontot képviselni. Viszont 2006 októberében az Európai Bizottság eljárást indított Ausztriával, Olaszországgal és Franciaországgal szemben, amiért azok megtiltották a versenyt a szerencsejátékok piacán. 2006 áprilisában pedig az EU figyelmeztette Németországot, Dániát, Finnországot, Olaszországot, Magyarországot, Hollandiát és Svédországot piackorlátozó gyakorlata miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #17
    Hány éves vagy ? Ha éltél volna akkor, biztos nem írnál ilyeneket...
    Már a 70 es években volt MINDENHOL Coca-Cola és Pepsi is. 3 Ft+üveg a kicsi 12 Ft+üveg a literes. Farmer is volt 81-ben többféle is, kb 1500-ért az Ecserin, bár akkoriban inkább a Casucci meg a Ritt volt a menő. Volt Levis is, Lee is meg Wrangler is. Ha volt pénzed bármit kaptál akkor is,legfeljebb arany áron. Voltak valutás boltok, ahol műszaki cikkekből is szinte minden kapható volt.
  • savior #16
    a profi sportban nem bizzak a veletlenre a dolgokat, hanem elore lebeszelt meccseket jatszanak le. ezeket a bunda meccseket fogadtatjak az emberekkel. tehat lehetsz te kurva penge sportrajongo, akkor sem fogsz vele sokat nyerni, mert nem azok az eredmenyek fognak szuletni, mint amiket te kistatisztikaztal.
  • Balintos #15
    hosszú távon ez igaz, de rövidtávon azért könnyen lehet szerencsével is pozitív mérleggel befejezni (már akinek egyáltalán megy az, hogy csak rövidtávon játszon)
  • Jukare #14
    "Európai Legfelsőbb Bíróság (EuGH)"
    Ez mi lenne? Az Európai Unión belül van Európai Bíróság, Elsőfokú Bíróság és van elsőfokú bírói különtanács, de ilyen, hogy <b>Európai Legfelsőbb Bíróság</b> nincsen. Legalább a fáradságot lehetne venni, hogy ki is döntött valójában...
  • ljerk #13
    Részben tévedés amit írtok:
    "hogy mindenki beletolta a penzt, de kapni senki nem kapott semmit. namost a szerencsejatek detto ugyanez, viszont erdekes modon ez megsincs betiltva."

    Ugye az internetes fogadóirodák esélyekkel dolgoznak és olyanokat alkalmaznak ezen esélyek megállapításához, akik jól értenek a sport stb. eseményekhez. Körülbelül a befolyt összeg 90-94%-a kifizetésre is kerül. Aki "sokkal" jobban ért az adott sportághoz mint aki az esélyeket megállapítja, az nyerhet is hosszútávon. Valóban a "koca" többség általában veszít és a felrakott pénz 80-90%-át látja viszont hosszútávon.

    A "sokkal" jobban ért az adott sportághoz fogalmába sok minden beleférhet, ami közül sok minden ki is bukott:
    - bennfentes, sok belső információval a focicsapatokról pld.
    - kivételesen jól kalkulálja az események kimenetelét
    - csalással, bundázással ért "sokkal" jobban hozzá

    Most tegye fel a kezét az aki "kivételesen jól kalkulálja az események kimenetelét" - gondolom nem sok kéz emelkedne.
  • hangulati #12
    barmi megtilthato. es egyre tobb minden tilos is lesz. suritjuk, suritjuk, aztan felrobban. tobbszor megtortent mar a tortenelem folyaman.
  • savior #11
    annak idejen betiltottak a piramis es a pilota jatekokat, mert arrol szolt az egesz, hogy mindenki beletolta a penzt, de kapni senki nem kapott semmit. namost a szerencsejatek detto ugyanez, viszont erdekes modon ez megsincs betiltva.
  • savior #10
    az osszes szerencsejatekot bekellene tiltani, ugyanis mind arra alapszik, hogy az emberek tobb penzt veszitsenek, mint amennyit nyernek. azzal hitegetik oket, hogy majd gazdagok lesznek, kozben pedig csak veszthetnek.
  • nextman #9
    Azt hiszed te , hogy nem szólnának. A magyar államnak nem érdeke, hogy a szerencsjáték rt mellett más is legyen, ezért keresztbe is tesz minden másnak, adó ide vagy oda. Ja hogy náluk pl. nem lehet pókerezni? Azt leszarják.
  • Ferrer #8
    81-ben? Közértben, büfékben, presszókban, kis logikával rá lehet jönni..
    Levist lehetett szerezni szürkeimportból, de nem nagyon kellett, a vörös október farmerjei pl. voltak olyan jók, mint Levis-ék.