MTI

IFA: újból népszerűek az asztali számítógépek

Több éves hányattatás után visszatérőben vannak az asztali személyi számítógépek. Az egykor szürke dobozok teljesen új megjelenésben, rohamléptekkel foglalják vissza a szobákban elveszített helyüket.

A berlini IFA elektronikai vásár egyik legizgalmasabb fejleménye "az asztali számítógép visszatérése" - mondta Stefan Engel, az Acer igazgatója a dpa hírügynökségnek. A személyi számítógépek piacát már hosszabb ideje szinte kizárólag a mobil, hordozható számítógépek iránti kereslet hajtotta. Az asztali számítógépek forgalma viszont meredeken csökkent. "A piac mostanra stabilizálódott, sőt az asztali gépeknél már forgalom növekedés tapasztalható" - mondta Stefan Engel. A legkeresettebb a többfunkciós, all-in-one készülékek, amelyek egyúttal kisebbek is és tetszetősebbek is lettek elődjeiknél.


Az IFA fő témája a 3D képmegjelenítési technológia a számítástechnikai ágazatot sem hagyta hidegen. A térhatású megjelenítés térnyerésére azonban először leginkább a számítógépes játékoknál lehet számítani, bár a technológia minden felhasználási területen előnyös lehet. A technológia egyetlen igazi gátját az alkalmazásához szükséges speciális szemüvegek használata jelenti.


A képernyőket rohamos ütemben hódítja meg a LED-technológia. "Arra számítunk, hogy 2011 első felére a különálló monitorok esetében már 50 százalék körül lesz a LED részaránya" - mondta Stefan Engel. A LED-képernyők számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos LCD, illetve CCFL monitorokkal szemben: vékonyabbak, nagyobb teljesítményûek, alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Előállításuk azonban többe kerül, "de az árak mozgásba indultak a vásárlók legnagyobb örömére" - mondta Stefan Engel. A LED-technológiás monitorok iránt nagy kereslet tapasztalható mind a mobil, mind az asztali számítógépeknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomkrumpli #40
    Elméleted szerint szereljük ki a bicikli kerekét hogy el ne essünk vele, az ésszerű használatot te nem javasolod mert az veszélyes, nc.

    Inkább át kellene gondolni mire kell az a gép és akkor nem kell buta módra évente fejlesztgetni, a fórumokról elég sok infót be tudsz gyűjteni vásárlás előtt (ár érték arány,tartósság megbízhatóság, érdemes-e megvenni) használd az internetet és leginkább az eszedet.

    Állítom aki átgondolja mit akar venni, az bőven ráér 3-4 évente fejleszti a gépét. Aki türelmetlen és rögtön meg akar venni valamit az megérdemli...
  • Szefmester #39
    Most az okostelefonok és a táblapc-k vették át az e-peen szerepét a notitól :)
  • Szefmester #38
    Szeretem a fejlődést, de nem zavar ha egy két évig fokozatosan leszakadok, mert előbb utóbb utolérem az aktuális középmezőnyt egy fejlesztésből. Amikor megvettem az előző gépem is csak középkategória alját súrolta. A 3D modellezést és egyéb ilyen szórakozásaim látványos ugrás után nehezen viselte. A mostani ugyan felső kategória volt amikor megvettem, de akkoriban jelent meg az i7 széria szóval ismét "csak" középréteget vettem meg. A kiírásomból is látod mim van éppen. Amire én használom megfelel, a modern játékokhoz már kevés is lehet néha. De majd 1-2 év múlva ismét veszek, addig meg hagyom had fejlődjön a technika, és essenek a hardverárak/szoftverárak. :)

    Eddig akit ismerek noti-tulajt mind csak lustaságból vette meg eszközét. Nehogy már reggel ki kelljen kelni az ágyból ha meg akarja nézni a mailjeit, vagy filmet akar nézni. Gyakorlatilag egy embert ismerek aki munka miatt vett notit az otthoni gépe mellé. De ő meg vállalkozó és folyton úton van. Páromnak meg most akarok majd venni egyet az egyetemre. A CAD progik cuccait nem lehet csak úgy hordozni ide oda, jó ha állandóan azon a gépen dolgozik majd. :)
  • warchief #37
    Picit elvonatkoztatva az ár/teljesítmény vitától, teljesen nyilvánvaló az oka az asztali gépek "visszatérésének". Korábban nagyobb státuszszimbólum volt, ha valaki noteszgépet tudott villantani. Ma már messze nincs olyan e-peen értéke, ezért visszatérnek a korábbi szempontok a gépvásárláskor, és hát akkor be kell látni, hogy úgy azért nem olyan egyértelmű, hogy noteszt veszek. :)
    Hasonló a helyzet, mint anno a mobiloknál, már régen a "kit érdekel" kategória, hogy xy-nak milyen telója van.
  • trogi #36
    Az általad ajánlott gépek közül mindegyik bőven gyorsabb a gépemnél. Bár kérdés, ki vesz pici, semmire sem elég 30 cm-es képátlójú laptopot...
    Mivel hébe-hóba szoktam konvertálgatni videókat, ezért egy erősebb proci biztos jól jönne, de(!) ráfizetéssel nem cserélném egyik gépre sem a mostanit, mert megfelel a gépezési szokásaimnak.
    A legújabb játékok futtatására alkalmasság szempontja nálam 0 pontot ér.
  • trogi #35
    Természetesen nem vitatkozom, egy hasonszőrű asztali jóval olcsóbb, mint egy laptop. Ha fejlesztgetni akarod, akkor is jobban megéri. Ha már nem akarsz fejlesztgetni és állandóan a legújabb gépzabáló játékokkal játszani és mondjuk nincs túl sok helyed a lakásban, akkor már megérheti egy laptop. Tudom, az asztalinál is ellen lehet állni a kórnak. Nekem tuti nem sikerülne (nem szenvedek kóros vásárlási ingerben, de egy-két dolog biztos megfogna) , ezért megnyugtató a tudat, hogy ha akarnék sem érné meg a notimat fejleszteni.

    A laptop lényege a mobilitás, azonban régebben olvastam, hogy a mostani alacsonyabb árú laptopok asztali laptopnak készültek a 2-3 órás akksi idejükkel és nem hordozgatásra. Nos én elfogadtam ezt és eszerint váltottam notira.

    Az egész ügy akkor borulhat, ha mondjuk 5-6 évet nem húz ki a laptop. Nnna, akkor valóban igaz lehet, hogy az ember befürdött vele és jobban járt volna, ha az asztaliját fejlesztgeti.
  • trogi #34
    Az oprendszerek váltását nem kapkodom el. Valamikor 2001-2 táján váltottam Win95-ről Win98SE-re. A 2009-ben vett noteszgépemre már WinXP SP3-at raktam fel. Ezek után szerinted érdekel az oprendszerek fejlődése? :)

    Nem vagyok üzletember, sőt. A játékok sem nagyon érdekelnek már, de azért gondolva arra, hogy hátha mégis, ezért egy olyan lapitopi mellett döntöttem, amiben viszonylag normális képkártya volt (ati3200) . Ha nagyon akarod, azért leírok 3 játékot, amivel játszanék, ha mégis olyanom lenne: Stupid Invaders, Traffic Giant, Trackmania Forever. Szerinted cseréljem a noteszem? :)))))))

    Egyébként látom hozzászólásodból, hogy az állandó fejlődésen (szoftver és/vagy hardver) töröd a fejed, ezért úgysem értjük meg egymást, pláne meggyőzni sem tudjuk a másikat. Nekem főleg netezésre kell a gép, arra meg ez bőven elég (x50z-ap78).

    A fejlesztgetésre: persze kopik már a tudásom, de régebben én is összeválogattam volna egy félcsilli-villi gépet, de annyit, amennyiért tudtam volna ilyet összerakni, nem áldoztam rá. 2003-ig szinte folyamatosan bővítettem, cserélgettem a gépem alkatrészeit, 2003-tól csak DVD-író és vinyó lett belerakva. Cel1800, P4S533X gépem volt, erre tellett akkor, közép alja lehetett akkoriban.

    Most örülök ennek a noteszgépnek, működik, amire használom tökéletesen megfelel. És hogy megelőzzem kérdésed a blúréjjel, vagy egyébbel kapcsolatban: ha szükségem lesz rá és olcsó lesz, akkor biztos, hogy lesz külsőházas usb2 megoldású. Ha nem, akkor így jártam és lemondok erről. Túl fogom élni.
  • sathinel #33
    Ja 5870-kártyával meg már igen szép ára lessz. Ezért asztali gépet már nagyon jót kapsz. igaz tehetsz bele crossfire 5870-et is de az is csak mobile kártya. Ennyiért crossfire 5970 kártyával kapsz gépet kb.
  • jaspercry #32
    http://prohardver.hu/teszt/nagybetus_gamer_notebook_alienware_m17/jatekos_kepessegek.html
  • jaspercry #31
    " mérő műszer szerint a Crysis futattása (1920x1200 high) közben eszik 153W-ot"
    Helyesbítenék!
    Crysis AKADOZÁSA(1920x1200 high) közben eszik 153W-ot
    8800gtx?mobil proci na nefárssz
    Birom amikor ide beírogatnak nagy tunning matyik,meg mindenféle anyuci kedvencei krájziszos kis gyerekek,apropó krájziz 2007-es játék,egy mostani erős videokarin sem fut szépen ,ebben a felbontásban....
    No de mindegy,a lényeg az hogy,laptop az laptop,bármilyen drága is legyen,bármilyen gammer cucc is legyen benne,az nem ér fel egy asztali konfiggel,sok Gammer laptop tesztelése mell betesznek egy 2-3 éves asztali cuccot is összehasonlítás képpen(pl core2 2.2ghz 8800gt 2 giga ram)
    és nincsen leaalázva,sőt! lásd Prohardware gammer laptop teszt