Hunter

A számítógépek figyelnek

Az embereket egyre több kamerával ellátott gép veszi körül, amik ha csak a maguk korlátozott módján is, de egyre inkább értelmezik a látottakat.

Érdekes játékká alakult az amerikai fegyintézetek tavalyi éves gyakorlata. Az őrök egy része a rabokat játszotta, a másik részük szokásos szerepét gyakorolta. Egyes "rabok" klikkekbe tömörülve más bandákkal kezdtek összetűzésbe. Az eseményeket a börtönudvar fölött elhelyezett megfigyelő rendszer pásztázta, ami egy mesterséges intelligenciához továbbította felvételeit. A szoftver valós időben kielemezte a felvételeket, értékelte az arcokat, gesztusokat és a csoportok viselkedési sémáit. Amikor a két banda fenyegetően egymás felé fordult, a rendszer riasztást adott le.

Ezt a megfigyelő feladatot a börtönőrök is el tudják végezni, a gépeknek azonban egy pillanatra sem kalandozik el a figyelmük, fáradhatatlanul látják el a szolgálatot. Az ilyen rendszerek iránti lelkesedés jóval túlnyúlik a börtönök szigorúan őrzött közegein. A nagyfelbontású, olcsó kamerák gombamód szaporodnak, az okostelefonok és a laptopok ma már elképzelhetetlenek nélkülük. A képek tárolásának költsége minimális, és a vizuális adattömegekben való keresésre, egyeztetésre vizsgálatára alkalmas új algoritmusok rohamosan fejlődnek.

Egy fejlett számítógépes látórendszer felügyelheti a kórházi helységeket, figyelmeztetve az orvosokat és ápolókat a kézmosásra, vagy a nyugtalan beteget az ágyból történő kiesés veszélyeire, leolvashatja a beteg arcáról a pulzusszámot és egyéb, az orvosok számára fontos jeleket. Ugyanez a technika egy másik szoftverrel elemezheti az arckifejezésünket miközben egy filmet nézünk, vagy online vásárolunk, segítve a filmstúdiókat, illetve utóbbi esetben a kereskedőket, hogy a célközönségnek szánt tartalmaikat személyre szabottabbá tegyék. A számítógépes látás egyre nagyobb teret hódít a bevásárlóközpontokban, iskolákban, metróállomásokon, irodaházakban és stadionokban.

Ezek az alkalmazások mind segítő szándékkal készülnek, ugyanakkor sokak számára már pusztán a fentiek alapján is riasztóan hathatnak. "A gépek képesek lesznek megvizsgálni és megérteni minket" - mondta Hartmut Neven, számítógép tudós, a Google szakértője. "Hogy ez hová vezet, azt jelenleg még nehéz megmondani."

A Google mint tudjuk a technológia fejlesztésének élvonalába tartozik, ugyanakkor nagyban nekik köszönhető az egész területet körülölelő bizonytalanság is. Street View szolgáltatásuk sok helyen ütközött a magánszféra megsértésének vádjába. Emellett elindították Goggles elnevezésű képkereső alkalmazásukat, ami lehetővé teszi, hogy egy, a telefonunkkal készített fotóval megegyezőeket keressünk az interneten. A Goggles-ben végül nem merték bennehagyni az arcfelismerő szolgáltatást, mivel azzal olyan emberekről szerezhettek volna személyes adatokat a rendszer használói, akik az esetek többségében nem is tudták, hogy fényképezik őket.

A számítógépes látás a fenntartások ellenére fokozatosan épül be mindennapjainkba. A műszaki fejlődés jelenlegi ütemével az embereket egyre több kamerával ellátott gép veszi körül, amik ha csak a maguk korlátozott módján is, de egyre inkább értelmezik a látottakat. Frances Scott, az amerikai Igazságügyi Minisztérium kutatóügynökségének szakértője szerint a hatóságok ezeknek a rendszereknek a segítségével észlelhetik a bűncselekményeket, azonosíthatják az elveszett gyerekeket, vagy például behatárolhatják egy-egy elkóborolt Alzheimer kórban szenvedő öregember tartózkodási helyét.

A jövő rendőri, nemzetbiztonsági és katonai műveletei nagy valószínűséggel a figyelő gépeken fognak alapulni. Néhány hónappal ezelőtt a Pentagon kutatási ügynöksége, a DARPA kiosztotta ötéves kutatási programja, a Mind's Eye első fordulójának díjait. A program célja olyan gépek kifejlesztése, amik felismerik, elemzik és lekommunikálják azt, amit látnak. A rendszert kis robotokra vagy robotrepülőgépekre telepítve a gépek átvehetnék az emberi felderítők szerepét. "Ezek a szerkezetek bizonyos tekintetben a csapatok tagjai lehetnének" - mondta James Donlon, a program vezetője.

Nem kell azonban elmennünk a katonai alkalmazásokig, ma már emberek milliói használnak olyan termékeket, amik kamatoztatják a számítógépes látás terén elért fejlődéseket. Vegyük csak a sokak által kedvelt online fényképmegosztó szolgáltatásokat, a Google Picasáját, a Microsoft Windows Live Photo Gallery-jét, a Flickr-t a Yahootól, és az iPhoto-t az Apple-től, melyek mindegyike alkalmazza az intelligens arcfelismerést. A felhasználó egy arcot ellát egy névvel, a szolgáltatás pedig más fényképeken megtalálja az egyezéseket. Ez egy rendkívül népszerű eszköz a képek keresésére és rendezésére.

Az Xbox 360 játékkonzol Kinect kiegészítője is a számítógépes látás egyik megdöbbentő példája. Egy digitális kamera és több érzékelő segítségével felismeri a háromdimenziós mélységű képi információt, az emberek gesztusait, illetve érti a hangutasításokat is. A játékosok kézmozdulataikkal irányítják a gépet és a képernyőn látható avatárjaik mozgását, akik futhatnak, ugrálhatnak, vagy éppen táncolhatnak. A Kinect novemberi piacra dobása óta a termék óriási siker a játékosok körében. A Microsoftnak a Kinect azonban nem csupán egy játék, hanem egy lépés a számítástechnika jövője felé. "Ez egy olyan világ, amelyben a technika ért meg minket, nem nekünk nem kell megértenünk a technikát" - magyarázta Alex Kipman mérnök, a Kinect tervező csapatának tagja.

Térjünk vissza azonban egy kicsit a kórházakhoz, bár az alábbi példára a magyar egészségügyet elnézve nálunk még várni kell. Egy ápoló belép egy kórterembe, miközben egy táblagépen ellenőrzi a beteg adatait, egészségügyi értékeit. Üdvözli a beteget és megmossa a kezét. Ezután megméri a páciens pulzusát, vérnyomását, beállítja az infúzióját, megigazítja az ágyat, majd elindul kifelé, elmulasztva az előírásokban rögzített ismételt kézmosást. "Elnézést hogy félbeszakítom" - szólal meg egy előre felvett női hang. "Kérem, mossa meg a kezét."

Három hónappal ezelőtt a New York állambeli Bassett Orvosi Központ kísérletbe kezdett a számítógépes látás kórházi alkalmazásaival. Az egyik, súlyos betegek ellátására kialakított kórtermében három apró kamerát szereltek alig észrevehetően a mennyezetre. A kamerák nyomon követték a helységbe be- és kilépőket, valamint a betegek mozgását az ágyakban. A General Electric tudósai által kifejlesztett rendszer első alkalmazása az azonnali emlékeztetés és riasztás. A kézmosás elengedhetetlen a beteg megérintése előtt és után, a kutatások szerint ez nagymértékben hozzájárul a kórházon belüli fertőzések visszaszorításához.

A kamerák képeit egy szoftverhez elemzi, amit úgy programoztak, hogy felismerje azokat a mozdulatokat, amik veszélyeztethetik a beteg testi épségét. Ha a rendszer rendellenességet észlel, riasztja az ápolókat. Amennyiben Bassett eredményei biztatóak lesznek, további funkciókkal láthatják el a rendszert, a szoftver elemezheti az arckifejezéseket, amivel észlelheti a súlyos fájdalmakat, egy önkívületi állapot kialakulását, vagy a rosszullét egyéb jeleit, mondta Kunter Akbay, a GE tudósa.

Az Egyesült Államokban több szervezet is figyeli a kórházak és az ott dolgozók munkáját, és komoly kártérítési pereket akasztanak egy-egy intézmény nyakába, ha valamilyen mulasztás a beteg kárára válik. Az ottani kórházaknak nagy szükségük van a betegek biztonságán javító eszközökre, ugyanakkor túl korai még kijelenteni, hogy a számítógépes látás, mint amit a Bassett is tesztel, megfelelő hatékonyságot biztosít majd, ideértendő a költségeket is. Ugyancsak a gyógyászatban alkalmaznának egy speciális tükröt, ami az MIT Media Lab találmánya. Ha eléállunk, körülbelül 20 másodperc után a tükör alján megjelenik percenkénti pulzusszámunk. A kétirányú tükör mögött egy kamera rejtőzik, ami az előtte álló képét egy számítógéphez továbbítja, melynek szoftvere az arcról képes nyomon követni a véráramlást. A szoftver három csatornára, az alapvető három színre, vörösre, kékre és zöldre bontja a kapott képet. A színek változásai, valamint az arc vércsatornáinak parányi tágulásai és összehúzódásai az emberi szem számára észlelhetetlenek, a számítógép azonban már látja ezeket.

"Szívverésünk az arcunkra van írva" - mosolyog Ming-zher Poh, az MIT kutatója, aki azt is elárulja, hogy más fontos jeleket is képes a gép az arcról leolvasni, többek közt légzésünket, véroxigén szintünket és vérnyomásunkat is megmérheti a kamera segítségével. A mérések pedig csak a kezdetet jelentik, a technika idővel képes lesz a mérések analizálására, és a kialakuló kockázatok, például egy kezdődő szívinfarktus diagnosztizálására is.

A számítógépek nem csak az egészségi állapotot tudják leolvasni az arcokról, az arckifejezések visszatükrözik az érzelmeket, amikre a kereskedelemben igen sokan lennének vevők. Ebben az egyik élen járó cég a Massachusetts államban található Affectiva, melynek technológiája olyan információkkal láthatja el a piackutató cégeket, amik a hagyományos módszerekkel, a fókusz csoportokkal és a kérdőívekkel elképzelhetetlen.

"Megnézhetjük és kielemezhetjük az emberek valós idejű reakcióit" - magyarázta John Ross a Shopper Sciences piackutató cég vezetője, aki szerint, ha nem valós időben zajlanakk a felmérések, akkor az emberek hajlamosabbak megfeledkezni az őket ért negatív benyomásokról, illetve gyakran igyekeznek udvariasan nyilatkozni az adott termékkel kapcsolatban. Az arckifejezés elemző-rendszer jóval tudományosabb és olcsóbb, mint a kérdőívek, vagy az áruházi kamerák visszanézése, amiből szintén megpróbálnak a kereskedők a vásárlói szokásokról, a termékek iránti reakciókról informálódni. A célra nem kellenek különlegesen nagy felbontású kamerák, az Affectiva szoftvere egy egyszerű webkamerával is remekül működik.

Maria Sonin, 33 éves irodai alkalmazott notebookja előtt üldögélve éppen a Robert De Niro és Ben Stiller nevével fémjelzett Utódodra ütök című film előzetesét nézi, miközben az Affectiva szoftvere a gép webkameráján keresztül arckifejezését elemzi. A szoftver az arc több tucat pontjának mozgását követi nyomon, főként a szemek, a szemöldök, az orr és az ajkak környékén. Ránézésre Maria számára szórakoztató az előzetes, amivel a szoftver is egyetért, az elemzés szerint a hölgy mosolyai szimmetrikusak voltak, ami az önfeledt szórakozás, nem pedig a zavart, kényszeredett mosolygás, vagy inkább grimaszolás jele.

Fejlesztői szerint a szoftver folyamatos, objektív mérést tesz lehetővé a néző médiumra adott reakcióiról, ami a jövőben igen elterjedté válhat a világhálón, az emberek pedig még ha tudatában vannak is annak, hogy egy kamera figyeli az arcukat, idővel a böngészés, vagy a különböző tartalmak nézése közben hajlamosak megfeledkezni erről. Az Affectiva csak úgy árusítja szoftverét, hogy az azt alkalmazók figyelmeztetik a megfigyelendő alanyokat a megfigyelés tényére, legyen az egy áruház, vagy egy online szolgáltatás, az alanyok pedig beleegyeznek az elemzésbe.



Ugyanez a technika felbecsülhetetlen információkat szolgáltathat a mozifilmek készítői számára is, tette hozzá Chritopher Hamilton, az egyik stúdió vizuális effektusokért felelős műszaki vezetője. Jelenleg az ilyen jellegű információkat a néhány száz fővel zajló elővetítésekből szerzik be, azonban a közönség gyakran nem tudja kellő pontossággal kifejezni a filmmel kapcsolatos érzéseit. Ezáltal ezek a kutatások elég pontatlanok, míg egy szoftver akár jelenetenként is megfelelő visszajelzést adhatna a nézők reakciójáról. Ez szintén fontos, mert sok esetben a közönség bár összességében szerette az adott filmet, voltak olyan jelenetek, amikor legszívesebben kimentek volna a teremből. Hamilton szerint a szoftveres elemzéssel a filmek karaktereit is felmérhetnék, hogy azok vajon azokat az érzelmi reakciókat váltják-e ki az emberekből, amit a készítők el szeretnének érni.

Az olcsó, ugyanakkor nagy felbontású és teljesítményű számítógépes látási technológiák térhódításával igen nagy kihívássá válhat a magánélet megőrzése. A munkahelyen, vagy az iskolában a technika megnyitja az utat a számítógépesített felügyelet előtt, ami fáradhatatlanul figyel minket. Dolgozunk, koncentrálunk, odafigyelünk, vagy éppen elkalandoztunk, álmodozunk? A boltokban, bevásárlóközpontokban az intelligens megfigyelő rendszerek viselkedésünket, érzelmeinket boncolgathatják kényük-kedvük szerint.

Az sem feltétlenül jó, ha az alany tudatában van, hogy figyelik. Igaz, hogy kétszer is meggondolja, mit tesz, de ez egy kevésbé spontán, kevésbé kreatív és innovatív közösséget eredményezhet. "Minden technikának megvan az árnyoldala" - mondta Henry Farid, a Darthmouth Egyetem számítógép tudósa. "Van, amikor meg tudjuk jövendölni, többnyire azonban nem." Egy évtizeddel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a mobiltelefonok és a szöveges üzenetek közlekedési baleseteket vonnak maguk után, mint ahogy azt sem igazán lehetett előre látni, hogy a Facebook és a Twitter, valamint a személyes blogok terjedése adatok kincsestárát zúdítja a cégekre, akik ezeket összegyűjtik és hasznosítják is, miközben nyomon követik online viselkedésünket.

Emellett egy-egy technológia, ami egy adott közegben ártalmatlan, egy másikban komoly károkat okozhat. Ezzel a Google is kénytelen volt szembenézni arcfelismerő szoftvere kapcsán. A Picasa arcfelismerő rendszere a képek rendezését segíti, ugyanez a technika a Goggles-ben, ami az adott képet és a hozzá tartozó adatokat az interneten kezdi keresni, már teljesen más értelmet adott a felhasználásnak. Készítsünk például egy felvételt az Eiffel-toronyról és töltsük fel a Goggles-ba. A kereső kiadja a francia látványossághoz kapcsolódó oldalakat, amik sok hasznos információt tartalmazhatnak, ugyanez egy üveg borral elvégezve a vásárlást segítő értékeléseket eredményezhet.

Az arcfelismerést azonban kihagyták a Goggles-ből, pedig számos felhasználó érdeklődött iránta, a cég azonban úgy vélte, mivel a mobiltelefonokkal az egyének beleegyezése nélkül is készíthetők képek, az arcok azonosításával pedig számos személyes információ nyerhető - köztük a név, lakóhely, munkahely, foglalkozás - ez túl ingoványos talaj lehet, amivel perek egész sorának tehetik ki magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elk Hunt #9
    Teljes mértékben el tudom ezt képzelni. A cél, hogy vásárolj. Legyen egy embertömeg, egy könnyen befolyásolható, nem gondolkozó "réteg" aki csak fizet, fizet, fizet azaz profitot termel. Hogy mivel az érdektelen, mert a profit az Isten.
    Megjegyzem, ez se fog örökké tartani. :-/
  • matrix22 #8
    Mar sok olyanrol is tudok mikor pl. az allamokban ezzel tobb uzlethalozat vissza el. Pl. rengeteg az olyan eset mikor az uzletvezeto megjegyzi egy feketerol, kulonosen akkor ha az nem is oltozik ‘urimodon’, hogy ez nem vasarolni jott ide hanem lopni.
    Kameraval az egesz helyseg tele van, aho meg az egyszeru alkalmazottnak is van egy ado vevo kis bogar a ruhaja alatt – arra a celra, hogy az kivel es mit tarsalog – amirol a legtobb polgar meg nem tud. Vagy ha probalsz tul nezni bizonyos uzlethalozaton, akkor jol megalaznak, hogy tanulj tiszteletet mert Te is csak egy szimpla vasarlo vagy a tobbi kozott. Ez abban szokott megnyilvanulni, hogy a kamerakon keresztul egyes alaklmazottat rad uszitanak, mire Te azt sem tudod, hogy mi tortent. Miutan kifizeted a hitelkartyaddal a portekat, az adataidat eltaroljak, es leadjak mas uzlet halozatoknak, kepeiddel egyutt, akik ugyan azt a meggyalazast eljatszak veled. Es ez lassan terjed mind a futotuz, amit megallitani nem lehet. Szepen arra josz ra, hogy mindenki alaposan figyel, es terjesztik rolad azt, hogy egy rossz fiu vagy. A nagy az ebben, hogy a vegen senkit sem tudsz felelosegre vonni, ott van de nem tudod, hogy kik. Pl. egy magyarszarmazasu elbeszelte volt, hogy O ugy kerult kelepcebe, hogy sokat jart egy mindenes uzletbe mint maszek, szoval nem szerepelt mint egy dolgozo szemely a nyilvanossagban. Ebbol kovetkeztetve belekeverodott O is, hogy O egy tolvaj, nem tisztesseges szemely. Honnan van az a keves penze is, ha nem szerepel a nyilvanossagba. Ilyen esetben monden mozdulatod figyelve van, es megvan a versenges is, hogy kitud jobb bizonyitekot szerezni rolad – esetleg kelepcebe csalni, hogy igen is ezt a szemelyt el kell itelni.
    ----
    Egy masik magyar a mutet utan a korhazba a furdoben arra ebredt, vizeles erolkodes kozben, hogy egy hang megszolalt - valahol - a falbol, es erdeklodtek a szoba tarsa irant, mert neki is vizelos problemaja volt az operacio utan, hogy az illeto talan ezt mind jatsza, hogy kijarjon neki egy keves honap betegsegi segely a munka adotol mivel kesett a folepulesi allapota.
    -------
    Vagy tortent olyan eset is, hogy a cimed utan megkerdojeleztek, hogy miert mesz tavolabbi uzlethalozatokba – eredmeny keppen csanynusitott leszel, mert a terfigyelo szerint gyanusan is viselkedel a termenyek kozott.

    - Az igaz, hogy ezek a mamutt halozatok kenyelmesebbe teszik eletedet, mikozben kinyomjak a kis fonyak uzleteket, mert nem tudnak lepest tartani, es futurisztikusan azon veszed eszre magad, hogy ha utalod is Oket, akkor is ra vagy kenyszeritve, hogy tolluk vasarolj. Valami elismerest kapsz, ha jol koltekezel, ha nem akkor nagy az esely, hogy a gyanusitottak koze kerulj.
    - Ez nem vicc, nem fantazia, de egy kurva valosag. Nalunk meg nem, de nagyleptekben mi is megerjuk, ha lessz ra erzekunk, hogy ezt eszre is vegyuk.
    - Nagyon gyakori az olyan eset Ma, hogy ha egy telepules ertesul arrol, hogy egy uzlet halozat tervez a kornyekukre betelepedni, a lakosag 88% ott van es tuntet ellene. Szerintem, sajnos ezzel esetleg kesleltetik, de mar megallitani nem lehet a terjeszkedest. Hisz Ok azok, akik az allamok elnoket minden negy evben anyagi tamogatasukkal megvalasztjak a mediaval az elen.
  • kvp #7
    A technologiak egy resze az automatizalas igenyebol adodott, tehat nem az emberek munkajat akarjak vele ellenorizni, hanem az embereket akarjak kivaltani veluk. Ilyen peldaul egy korhazi rendszer, ami nem a novert ellenorzi, hanem a helyett hasznalhato, mivel nincs eleg ember a munkara. Az apolorobot viszont biztosan betartja az osszes szabalyt.

    A google fele rendszer sem a koramanyzat igenye volt, csak egy meglevo rendszer mellekhatasa. Meg csak nem is ok talaltak ki, csak rajottek, hogy a meglevo kod hasznalhato lenne erre is. Peldaul lehetove teszi, hogy valaki az utcan menve minden vele szemben jovo felett lassa kicsoda az illeto. Persze ez csak akkor mukodik, ha az illeto publikusan megosztotta ezeket az informaciokat.

    A kormanyzati rendszerek is hasonlo iranyba mennek, de ott is csak inkabb a munkaero kivaltasa a cel. Regen Londonban minden sarkon allt egy rendor, egymastol latotavolsagra. Igy ha valahol balhe volt, akkor par tucat rendor mindig volt a kozelben. Aztan a rendori munkaero fogyasaval kamerak kerultek a helyukre, de ezeket mar nem tudjak emberek ellenorizni, mert annyi ember kellene, hogy akkor akar a sarkon is allhatnanak. Ezzel szemben a automata rendszer eseten eleg annyi rendor amennyi az intezkedeshez kell.

    Persze szemely szerint en jobban kedvelem az ember alapu rendszereket, mert egy embernek van jozan esze (angolul common sense), addig a gep mindig azt csinalja amire utasitjak, fuggetlenul attol, hogy ez jo vagy rossz otlet.
  • gosub #6
    1984
  • Elk Hunt #5
    Egyre jobb...És ki fogja figyelni a figyelőket? Azért nem kell teljesen naivnak lennünk. Igen van benne előremutató lehetőség, de attól félek, hogy a felhasználása a totális ellenőrzéshez fog vezetni.
    Ami meg a jolly joker, hangzatos terr...-st illeti, a közvetlen félelem az amire reagálnak az emberek. És erre már egy egész iparág épül, hogy tudatosítsák bennünk, hogy félni kell. Félni ettől, attól. A félelem az amivel lehet irányítani a tömegeket. És működik. Lásd pl. a nagy testvér törvényeit. Pl patrióta törvény: "Kiterjeszti az pénzügyminiszter hatáskörét a pénzügyi tranzakciók ellenőrzésére" hmmm...
    Hát elég elszomorító jövő előtt állunk...
  • Cat #4
    A magyar kórházhelyzet szerintem itt eléggé OFF. A rendszer lehetőséget biztosít, az már más kérdés, hogy vagy élnek vele vagy nem.

    Mindenesetre, szerintem amíg ennyi munkanélküli van, és ilyen olcsó a netkapcsolat, sokkal inkább hiszek abban, hogy a kamerák képének értékelését kiadják olcsóért közösségi munkába (mint Angliában), minthogy belefeccöljenek soktiz vagy százmillió dollárokat abba, hogy egy értékelésre csekély mértékben képes szoftvert kifejlesszenek. Az otthon ülő munkanélküliek, nyugdíjasok, kismamák számára kielégítő meló, hogy a sokezernyi felvételt bámulják, és még némi pénzt is keresnek vele.

    "filmeknél egy szoftver akár jelenetenként is megfelelő visszajelzést adhatna a nézők reakciójáról"
    Ez baromi nagy tévút. Lehet, hogy egy filmnél (vagy színdarabnál, tökmind1) részeinél unatkozol, de ha az egész összeáll, akkor sokkal nagyobbat üt, mintha minden egyes képkockánál mosolyra húzodott volna a szád. Így csak sekélyes, egyszerű alkotások születhetnek.
  • B0nFire #3
    "Aki ezt írta látott belülről is kórházat, sőt még dolgozott is benne."

    Én meg feküdtem, megkockáztatom, hogy többet, mint amennyit egyesek dolgoznak, így nekem elég jó rálátásom van a dolgokra, igaz más szemszögből.

    Ha megkérdeznék az osztályvezető főorvost, akkor azt nyilatkozná, amit ő főorvosi vizitkor lát. El vannak rámolva a lomok az éjjeliszekrényről; a törölközők az ágy végéből, tiszta ágyneműben fekszik minden beteg, a katéterzacskók és pelenkák vadiújak, a nővérek kesztyűben és szájmaszkban intézkednek a betegek között, és a vénás injekciók csak és kizárólag orvos adja be saját kezűleg... mondom: ezt látja az osztályvezető főorvosi vizit alkalmával.

    Az igazság ezzel szemben az, hogy nem teszik tisztába a beteget ha beszart, merthogy "nincs pelenka", így 6-7 ember szagolja másnapig a szarszagot, a katéterzacskó kipukkan a húgytól, mert basznak kiüríteni; egyetlen kacsának sincs fedele, mind ott bűzlik a többiek orra alatt, tűvel adják be az infúziót, merthogy "nincs branül", ha meg véletlenül meg akarnál dögleni és meg merészeled nyomni a nővérhívó csengőt, akkor néha 5-6 perc is eltelik, mire bejön a "kedves" nővérke, és jól lebasz, hogy minek nyomkodod a csengőt! Ezzel kezdi, nem azzal, hogy "Mi baj van?"

    Takarítónő reggel 8-tól du 4-ig van. Takarítás 8-kor vizit előtt. Utána a beteg úgy szemetel, mocskol, szarik, hány, ahogy akar. Nem tudsz bemenni a budiba, mert körbe van hugyozva-szarva-hányva. Nincs aki feltakarítsa. A mosdó dettó. Néhány ember úgy használja ezeket a helyiségeket, mint aki barlangban lakik.

    Nekem már vért is kötöttek be úgy, hogy nem volt ott az orvos, mert mire megjött a vér, addigra ő hazament, az ügyeletes meg ki tudja merre járt. Orvos nélkül beköti a vért a nővér a saját szakállára. Oké, hogy a kockázat elhanyagolható, de nem véletlenül van előírva, hogy orvosnak ott kell lenni a műveletnél, mert ha valami gubanc van, mire előkerítik az ügyeletest, a beteg már rég beadta a kulcsot. Meg ilyen apróságok.

    Tudnék még egy hétig is mesélni ezekről, csak sajnos nem szívesen emlékszem vissza rájuk.
  • Hun7eR #2
    A kórházas példa egy lehetséges jövőkép víziója, tény hogy hazánkban ez teljesen esélytelen. Aki ezt írta látott belülről is kórházat, sőt még dolgozott is benne.
  • B0nFire #1
    Hehe! Ez a kórházas példa eléggé sánta. Mert az igazából úgy van, hogy bejön az ápolónő, és torkaszakadtából nekiáll fejhangon visítozni a süket beteggel (minden második öreg az...), hogy "Kovács bácsi, már megint ki tetszett borítani a kacsát!!!", aztán felmarkolja az üres kacsát; közben észreveszi, hogy a másik betegnek lefolyt az infúzió. Legott kicseréli, úgy, hogy a másik kezében ott a hugyos kacsa, majd, mint aki jól végezte dolgát, kivonul.

    Személy szerint én még egyetlen ápolónőt nem láttam a kórtermekben kezet mosni. Be is baszna, amikor egy osztályon 40 betegre van 3 ápoló 12 órás műszakban, éjszaka meg 2. Ez ennyi erővel egész nap a kezét suvickolhatná. No nem. Amikor jönnek ganézni a pelenkásokat, akkor kesztyűt húznak, amit aztán eldobnak. Szájmaszkot is csak akkor használnak, ha valamilyen járvány van. Egyébként nem.

    Azt a tudálékoskodó gépet legelsőnek az ápolók csapnák le. Aki ezt írta, az még nem látott egy kórházat belülről, és nemhogy amerikait, még magyart sem! Nem a Vészhelyzetből meg a Grace klinikából kéne kiindulni, mert annak semmi köze a valósághoz.