• kvp #7
    A technologiak egy resze az automatizalas igenyebol adodott, tehat nem az emberek munkajat akarjak vele ellenorizni, hanem az embereket akarjak kivaltani veluk. Ilyen peldaul egy korhazi rendszer, ami nem a novert ellenorzi, hanem a helyett hasznalhato, mivel nincs eleg ember a munkara. Az apolorobot viszont biztosan betartja az osszes szabalyt.

    A google fele rendszer sem a koramanyzat igenye volt, csak egy meglevo rendszer mellekhatasa. Meg csak nem is ok talaltak ki, csak rajottek, hogy a meglevo kod hasznalhato lenne erre is. Peldaul lehetove teszi, hogy valaki az utcan menve minden vele szemben jovo felett lassa kicsoda az illeto. Persze ez csak akkor mukodik, ha az illeto publikusan megosztotta ezeket az informaciokat.

    A kormanyzati rendszerek is hasonlo iranyba mennek, de ott is csak inkabb a munkaero kivaltasa a cel. Regen Londonban minden sarkon allt egy rendor, egymastol latotavolsagra. Igy ha valahol balhe volt, akkor par tucat rendor mindig volt a kozelben. Aztan a rendori munkaero fogyasaval kamerak kerultek a helyukre, de ezeket mar nem tudjak emberek ellenorizni, mert annyi ember kellene, hogy akkor akar a sarkon is allhatnanak. Ezzel szemben a automata rendszer eseten eleg annyi rendor amennyi az intezkedeshez kell.

    Persze szemely szerint en jobban kedvelem az ember alapu rendszereket, mert egy embernek van jozan esze (angolul common sense), addig a gep mindig azt csinalja amire utasitjak, fuggetlenul attol, hogy ez jo vagy rossz otlet.