Szekeres Viktor

A 2011-es év keményebb lesz, mint Doszpot Péter

Legalább 31 3D-s film, 25 folytatás, 16 scifi, 15 animáció, 8 feldolgozás és 5 szuperhős sztori. A 2011-es filmes kínálat láttán inkább hibernálnánk magunkat.

Kemény lesz 2011?
  • Igen.
  • Nem.
2010 korrekt mozis év volt, majd egy tucat kihagyhatatlan filmet láthattunk, ennél kétszer-háromszor több kifejezetten jó filmet, legalább 50 közepes alkotást, s pocsék jelentkezőkből is akadt 20-30 darab - arányait tekintve azonban jó kínálattal találkozhattunk itthon, s nálunk az Oscar-esélyes filmek zöme még be sem mutatkozott. Igaz, a legnagyobb esélyes Social Network - A közösségi hálót már láthattuk és a várhatóan jelöléssel megajándékozandó Eredetet is, azonban A király beszéde csak február 3-tól, a Fekete hattyú és A félszemű február 17-től lesz látható idehaza, de bizonytalan premierdátum mellett joggal bizakodhatunk abban is, hogy moziban láthatjuk Magyarországon a 127 órát, a Biutiful-t, a The Fighter-t és a Rabbit Hole-t is.


Hogy kik lesznek az Oscar-esélyesek 2011-ben, még nem tudni, bár pár nagyobb decemberi premier már most bejelentkezett a díjszezonba, például Steven Spielberg War Horse-a, a Scorsese-féle Hugo Cabret, s talán David Fincher a Tetovált lányhoz is értő kézzel fog hozzá nyúlni - de a kisebb próbálkozásokról egyelőre még nem sokat tudni. Azonban pár nagyobb produkció már több hónapja elfoglalta 2011-es bemutatójának dátumát, s bár természetesen a változás jogát fenntartják a stúdiók, de érdemes előre kinézni pár jónak ígérkező mozifilmet, amiket nem lehet kihagyni.


A 2011-es, mint 2005 óta minden esztendő, a folytatások éve lesz, hiszen minimum 25 második, harmadik vagy sokadik részt hoz el a mozikba. Némelyik animációs lesz, mint a PiROSSZka 2, Táncoló talpak 2, Verdák 2, Kung Fu Panda 2, de ide sorolható a Csizmás, a kandúr, mely a Shrekből ágazik le, és még jó pár film fog gyerekeknek szólni (Alvin és a mókusok 3, Egy ropi naplója 2, Kémkölykök 4, Harry Potter 8, Utazás a Föld középpontja felé 2).


A tini korosztályt azonban minden bizonnyal a látványfilmek és a korábbi kasszasikerek folytatásai fogják inkább érdekelni (A Karib-tenger kalózai 4, Transformers 3, Másnaposok 2, Halálos iramban 5, Sikoly 4, Sherlock Holmes, 2, Mission: Impossible 4 vagy az Alkonyat 4). Sőt, jó hír, hogy a 2011-ben értelmesnek tűnő produkcióval alig jelentkező horrorműfaj is kap egy-két nevesebb és sikergyanús képviselőt, mint a már említett Sikoly 4, a Végső állomás 5, a Piranha 2, a Paranormal Activity 3 és a Gagyi mami 3. Futottak még: a Johnny English 2 és az új Majmok bolygója-film.


Az említett animációs alkotások mellett majd minden hónapra jut további számítógéppel rajzolt filmpremier, melyek közül nem egy ígéretesebb, mint a biztosra menő folytatások, így egy Tintin kalandjai, Rangó, Hopp vagy Rio, akár egy-egy új franchise első epizódját is szállíthatja - a Karácsony Artúr, az Anyát a Marsra, illetve a Gnómeó és Júlia már közel sem biztos. (Animációk között érdemes megemlíteni az Amerikában év elején eljutó Evangelion 2.0: You Can (Not) Advance-ot, aminek hazai premierjére így talán lesz némi sansz.)


Az animációk zömére természetesen még a 3D is jellemző lesz, s némelyik fent említett folytatásfilm (például a kalózos, a robotos vagy a horrorok egy rész) is térhatásban kerül a nézők elé, de nem csak Michael Bay, hanem Martin Scorsese is 3D-s kamerákkal forgat - ő a fentebb már említett Hugo Cabret című filmet. Az említetteken kívül Nicolas Cage autós bosszúfilmje, a Féktelen harag, a képregényes Priest, a Sanctum című mélytengeri scifi-horror, a Contagion című járványthriller, az Immortals, és pár gyerekfilm (Hupikék törpikék és Delfinmese) fog többe kerülni, ha 3D-ben akarjuk látni. És talán a Cabin In The Woods című Joss Whedon-horrort is láthatjuk végre, ha véletlenül moziba kerül.


Feldolgozásokkal ugyan nem lesz tele a padlás, de pár klasszikus rajongói örülhetnek vagy bánkódhatnak, hiszen lesz új Conan, a barbár, Gumiláb, Három muskétás, Frászkarika (utóbbi kettő 3D-ben), Poltergeist, Mestergyilkos, Arthur és, mint említettük, Tetovált lány is - A dolog pedig egy afféle előzményfilmmel gazdagodik. A szuperhősös képregények rajongói négy új főkaraktert ismerhetnek meg: Zöld darázst, Zöld Lámpást, Thort és Amerika kapitányt - előbbi hármat 3D-ben. A régiekért rajongók pedig új X-Men-filmmel gazdagodnak, az X-Men: First Class cíművel.


S végül, de nem utolsó sorban, a scifi-rajongókra is jó nap virrad jövőre, hiszen az említettek mellett még majd egy tucat filmet tekinthetnek meg a mozikban. Ezek között lesz képregényes alapokra építkező (Űrlények és cowboyok), idegeninváziós (A Föld inváziója - Csata: Los Angeles), irodalmi alkotásokon alapuló (P.K. Dick-től a Sorsügynökség, valamint Richard Mathesontól a Vasököl), de vicces (Paul) és nagy titokban forgatott (Super 8) is. Főleg a tavasz lesz zsúfolt a műfaj jeles (vagy kevésbé jeles) képviselőivel, hiszen A Föld inváziója és a Sorsügynökség mellett ekkor kerül bemutatásra az Apollo 18, a Forráskód és A negyedik is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #42
    egy igazán ütős csillagkapu mozifilmet is kiadhatnának már.
  • joco1114 #41
    De. Beastly: http://www.imdb.com/title/tt1152398/
  • FrostBite #40
    Hali
    Nem tudja valaki, hogy a 2. kép az melyik filmből van kitéve, mert sehol sem találtam meg.
  • winnie #39
    a filmkatalógus gondolom csak poén (másra nem merek gondolni), de ha ismertetők alapján döntesz arról, hogy milyen filmet nézel meg, akkor ne csodálkozz, ha rosszakat látsz. ez sajnos ízlésbeli kérdés.

    "Arrogancia? Magas ló? Miért? Mert elvárásaim vannak?"

    ebben mi volt az elvárás? mármint abban, amit a kollegának: "Gondolom, nem egy korosztályból származunk, de feltételezem, még hírből sem hallottál Spielberg Párbaj című filmjéről." max lenézés, és a magad tömeg fölé emelése volt, ami érdemtelen, hiszen épp te írod, hogy csupa rossz filmet nézel.
  • MacFly #38
    Kedves B0nFire, mi tart vissza attól, hogy - feltéve, hogy van rá igényed - utánajárj az esetleges jó filmeknek, túl a Filmkatalóguson?
    Valamikor régen még csak újságokat, könyveket olvashattál a témában, most viszont tele a net infóval, persze nyilván sok ilyen vélemény érdektelen számodra, de van annyi, hogy kitúrd magadnak azt ahol a te ízlésednek megfelelőeket találhatod.
    Nem pont az sg.hu pár mondatos beharangozóira kellene építeni, illetve szintén ugyanitt sportot űzni a mainstream filmek fikázásából, amelyek jó része - gondolom nem mondok újat - leginkább egy üzleti vállalkozás, némi(!) kockázattal persze.
    Ha népnevelés a célod, azt pedig nem pont ilyen szavakkal és vehemenciával fogod tudni elérni. Szerintem.
    Mindez csak tanács, nem beszólás, nem kell megfogadni sem.
  • morden #37
    Amúgy nagyon sok jó film volt 2010-ben olyan ami nem került moziba, hátha a 2011-is ilyen lesz.
  • B0nFire #36
    Én annyi filmről tudok, amennyiről tudósít hetente a Filmkatalógus. Hetente vagy kéthetente 5-6 film. Akkor felmászok a Filmkatalógus oldalára, elolvasom az ismertetőt, és az alapján döntök úgy, hogy még annyira sem tudnak felizgatni a mai filmek, hogy a trailert megnézzem. Rémálom az Elm utcában 2010 meg Piranha! Röhögnöm kell. A Piranha helyett miért nem folytatják a fantasztikus Anakondát?

    Tudom, hogy nekem vannak túlzott elvárásaim, mert nálam egy kalandfilm ott kezdődik, hogy Indiana Jones, abból meg nincs minden évben egy-kettő. De attól, hogy az én igényeim nagyok, ez még nem menti fel a mai filmkészítőket, hogy futószalagon gyártják a trágyát. Attól, hogy a 80-as 90-es években teljesen mások voltak a filmbéli elvárások, mások voltak a stílusok, az nem jelenti azt, hogy az Avatarnak bármilyen eredeti mondanivalója lenne az égadta világon. Összevissza lopkodott ötletek papírfigurákkal. 0 karakterrel. Szép színes volt, igen. De mióta színes tévénk van, azóta ez a faktor nem játszik túl nagy szerepet nálam. Ha színeket akarok, akkor bámulom a monoszkópot, vagy a médialejátszó valamelyik vizualizációját. Ammán frankó. Csak el kéne adni, mint filmet. Sok agyamputált arra is beülne.

    Arrogancia? Magas ló? Miért? Mert elvárásaim vannak? Hagyjuk már! Ha sértődékeny ember volnék, én is nyugodtan egy flémelő, analfabéta, csicska trollnak titulálhatnálak – de szerencsére nem vagyok az, így nem teszem.
  • Merces #35
    #34..légyszives, Viktornak is, ráférne.....
    #22..Sohasem ertettem, hogy mitol nevetseges az, ha csetlik-botlik valaki....hát ezért botladozol itt?
    #28..ezekröl miért nem irsz legalább havonta egyszer , hogy mi is tudjunk már róluk....tudod nem mindenkinek munkája hogy filmeket nézzen
  • joco1114 #34
    Nem védem Viktort, hiszen azt sem tudom, ki ő, de nem olyan egyszerű olyan cikkeket írni, ami mindenkinek tetszik. Könnyű a kész munkában hibát találni, inkább meg kellene köszönni, hogy traktál minket az újdonságokkal. Másik dolog: lehet, hogy nem a legjobb minőségűek a cikkei, mégis mindig ugyanazok olvassák és fikázzák... :) Ajánljak esetleg más oldalakat? :D
  • BobaFett #33
    Viktorkának így is minden honap rettenetes/brutális/stb hónap volt, már nem tudott újabb jelzőt kitalálni egy egész évre...