Szekeres Viktor

Az október különösen kemény mozis hónap lesz

Embertelen mennyiségű új filmet nézhetünk meg októberben, többek között Sylvester Stallone új akciófilmjét és két nagyon várt folytatásfilmet is.

Az a nagy szerencséje az idei októbernek, hogy mindössze négy csütörtöki nap került bele, így átlagosan csak heti 6 film vár azokra a filmkedvelőkre, akik kilóra nézik bemutatandó alkotásokat, és nem csak a reklámkampány intenzitásától függően döntik el, hogy mit választanak. A választék hollywoodi szeméttől hollywoodi remekműveken át, európai alkotásokon keresztül, dokumentumfilmekig terjed.


Melyik októberi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 686 szavazat)
  • Az Őrzők legendája
    17 % (118 szavazat)
  • 22 lövés
    8 % (52 szavazat)
  • Ízek, imák, szerelmek
    3 % (23 szavazat)
  • Újabb parajelenségek
    8 % (56 szavazat)
  • Tolvajok városa
    15 % (106 szavazat)
  • Az amerikai
    5 % (35 szavazat)
  • Könnyű nőcske
    6 % (39 szavazat)
  • Fűrész 3D
    36 % (246 szavazat)
Az első októberi premiercsütörtök hetedikére esik, ekkor hat film kerül a hazai mozikba. Természetesen Hollywood fogja érdekelni a legtöbb nézőt, az amerikaiak erre a hétre a Az Őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) című Zack Snyder-filmet szállítják a Táncoló talpak alkotóitól. Mivel a film nagy sikerre nem számíthat itthon, így a Jean Reno főszereplésével készült francia 22 lövés (L'immortel) komoly vetélytársává válhat a nézőkért vívott harcban. A kisebb filmek közül a legérdekesebbnek a Pina Bausch-ról szóló Álomtánc (Tanztraume) című dokumentumfilm ígérkezik, bár remélhetőleg a Mozinet által forgalmazott bolgár Londoni küldetés (Mission London) című komédiára is lesz elég érdeklődő. Ugyancsak dokumentumfilm lesz a Vissza Afrikába (Back to Africa), mely öt afrikai művész történetét meséli el, míg a Méz (Bal) című török dráma egy kisfiúról, és elveszettnek hitt édesapjáról szól.


Október 14-én mindössze öt filmet kell megnéznünk - cserébe A feláldozhatókra (The Expendables) akár több jegyet is vehetünk, ha szeretjük Hollywoodot és az akciófilmeket. Ugyancsak az amerikai kommerszet képviseli a hét másik nagyobb premierje, az Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love) Julia Roberts-szel. A Nömadak Tx még előző hónapról csúszott októberre, s mellette végre láthatjuk a nagyszerű, francia Babák: Az első év (Bébé(s)) című dokumentumfilmet, mely négy, a világ különböző tájain született kisbaba életének első évét meséli el, valamint egy 56-os magyar film is ekkor kerül műsorra, a Kolorádó Kid Vágvölgyi B. Andrástól.


Október 21-től valószínűleg oxigéntartályra lesz szüksége a maximalistáknak, hiszen nem elég, hogy nyolc friss premierrel lesz dolgunk, de azok közül négy hollywoodi, egy pedig a tavaly Oscar-nyertes idegen nyelvű film. Ez utóbbi a Szemekbe zárt titkok (El secreto le sus ojos), sokáig a hét egyetlen kötelező filmjének tűnt, azonban azóta a hirtelen már Oscar-jelölésre is várt Tolvajok városa (The Town) című Ben Affleck krimi is kihagyhatatlannak tűnik. Amerikából még a farkasos Alfa és Omega (Alpha and Omega) című animáció, valamint Jennifer Aniston idei bukása, a Sejtcserés támadás (The Switch) érkezik, no meg az Újabb parajelenségek (Paranormal Activity 2), bár itthon az első rész csendben elhalt, nem robbant akkorát, mint az óceánon túl. A futottak még kategóriába tartoznak azok a filmek, melyek a fentiek zöménél sokkal jobbak, azonban a közönséget nem fogják érdekelni. Ezek Fatih Akin Soul Kitchen című német - török komédiája, a Lourdes (Lourdes) osztrák - francia dráma Léa Seydoux-val, valamint a Minden rendben lesz (Alting bliver godt igen) című dán film a Rekonstrukció rendezőjétől.


A hónapot 28-tól öt film csengeti le, köztük két, a kritikusok által dicsért hollywoodi alkotás, a George Clooney-féle Az amerikai (The American), mely inkább az idősebbeknek kínál izgalmakat, valamint a Könnyű nőcske (Easy A), mely a tiniknek szól és meglepően intelligensre sikeredett. A horrorrajongók, ha a Korhatár Bizottság is úgy akarja, megnézhetik a Fűrész 3D-t (Saw 3D), a művészfilmesek pedig a francia szerelmi háromszöges Képzelt szerelmekre (Les amours imaginaires) zarándokolhatnak el. A hét ötödik premierje a magyar Mindszenty /Szeretlek Faust/, mely Pozsgai Zsolt filmje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #43
    Mi van? Ha olyan filmet akarsz, amire beülnék, akkor arról nem tudhatom, hogy hú de jó. Majd, ha megnézem, akkor derül ki, hogy hú de jó.
  • Laza #42
    Na jó, nem csak a fentiekről, mert a nov-dec ebben nincs benne :)
  • Laza #41
    Ismételten, a fentiekről van szó ...
  • Laza #40
    Mond már meg nekem, hogy a fentiekből melyik az a hú de jó film, amiért beülnél moziba?
  • viasz #39
    Én sem mondanám éppen tininek magam, ellentétben a te hozzászólásoddal.
    Volna egy fogadásom, hogy egy Fűrész részt sem néztél végig.
  • Retechegér #38
    El sem olvasom, már látom a címből, hogy megint az a 10éves írta a cikket mint az összes többi kegyetlenül egetrengetően fantasztikusan kinemhagyható keményen fosszarokat mint eddig. Hogy miket el nem ér az ember az életében... :O
    Kegyetlenül megerőltethető lehet egy jó cikket megírni.
    Sebaj a mozik se járnak jobban, ezeket a reklámozott filmeket csak akkor nézem meg, ha én kaptam róla információt miután mások megnézték, ezekre az összehányt kopípészt cikkekre kicsit sem lehet hagyatkozni.
    Thx hogy erre rájöhettem, egy világ omlott össze bennem.
  • okosan gyerekek #37
    különösen kemény lesz, mint az egy hetes fekália...
  • bippo #36
    Vannak jó filmek, csak válogatni kell. Meg néha el kell nézni valami kisebb moziba is, nem csak a plázákba.
  • kalapos01 #35
    Valójában fogalmad sincs, hogy milyen filmek vannak, csak amit nem ismersz azt leszutykozod és olyanokat nézel, mint a HP. Néhány film reklámját láttad, abból ítélsz, a többit meg leszarozod.
  • Laza #34
    Juj, de király felhozatal ... éppen tegnap néztem végig az összes 2010 megjelenést, és szomorúan konstatáltam, hogy bizony idén már nem megyünk az asszonnyal moziba, max a HP-re ... na nem azért, mert annyira szeretjük (a legutóbbi is dög unalom volt), hanem mert ha már eddig megnéztem, akkor most sem teszek másképp :)

    Magyarul: szutykabbnál-szutykabb filmek vannak!