Szekeres Viktor

Lesz egyáltalán film a Hobbitból?

Eddig sem volt problémamentes a Gyűrűk ura-történet előzményeinek tervezési folyamata, most viszont a kijelölt rendező, Guillermo del Toro is távozott.

Guillermo del Toro a TheOneRing.net honlapon hivatalosan is bejelentette távozását a Hobbit rendezői székéből. Ettől persze a mexikói filmes továbbra is szerepelni fog a forgatókönyv írói között, de más feladata nem lesz. Persze azt a két évet, amit eddig eltöltött a Hobbit előkészítésével, nem veheti el tőle senki, így a végeredmény részben mindenképp del Toro vízióját is tükrözni fogja.


A távozó rendező sajtóközleményében elmondja, hogy távozásának legfőbb oka a forgatás kezdődátumának folyamatos csúsztatása. (Erről és az MGM stúdió gondjairól már korábban beszámoltunk.) Del Toro kiemeli, hogy milyen nehéz döntés volt a távozás, hiszen két évet töltött a Hobittal, s ez idő alatt tervezte munkatársaival annak gazdag, lélegző világát. Azonban kötelezettségei nem engedik tovább, hogy a bizonytalanságot válassza, hiszen tervezett 3 éves új-zélandi tartózkodása így 5, de inkább 6 évre nyúlt volna.

Guillermo del Toro olyan filmeket követően kapta meg a felkérést a Hobbit rendezésére, mint a Mimic - A júdás faj, a Pokolfajzat 1-2, a Penge 2, az Ördöggerinc, és persze, ami a legtöbbet nyomta a latban, A Faun labirintusa. A filmográfiájából is látható, hogy a rendező, akárcsak Peter Jackson, horrorfilmekkel alapozta meg pedigréjét. A Hobbit rendezésének másik várományosa egyébként Sam Raimi volt, ő kvázi önként jelentkezett a feladatra, de Jacksonék végül del Toro mellett döntöttek, aki ennek hatására egy több filmre szóló Universal-szerződést utasított vissza.

Mi a véleményed a Hobbitról rendezéséről?
  • Kár, hogy elment del Toro.
  • Mindegy, ki rendezi, Jackson úgyis besegít.
  • Csak Peter Jackson képes rá.
Persze a legtöbb rajongó azonnal Peter Jacksonnak szegezte a kérdést, hogy miért nem vállalja el ő a Hobbit két epizódjának rendezését. Azonban a nemrég a Komfortos mennyország című filmjével csalódást keltő új-zélandi hiába vett részt a forgatókönyv elkészítésében, más kötelezettségei miatt nem jöhet szóba - de nem is ajánlották fel neki ezt a lehetőséget. Hiába vetette fel valaki azóta még Neill Blomkamp neve, aki a District 9-t rendezte Jackson produceri felügyelete alatt, ő tapasztalatlansága miatt esélytelen, így a projekt jelenleg is keresi azt, aki képes lehet egy jó Hobbitot letenni az asztalra.


A Gyűrűk ura rendezője is kiadott egy sajtóközleményt, melyben mélységes sajnálatát fejezte ki Guilermo del Toro távozása miatt, s jelezte, hogy a mexikói segíteni fog az átállásban, "betanítja" utódját, s az események miatt további csúszásra nem kell számítani. Egyelőre tehát rendezőt keresnek a Hobbithoz, majd pedig, ha az MGM valamikor megadja az engedélyt a forgatásra, elkezdődhet a szereposztás, s a film készítése, hiszen azt már gigantikus mennyiségű munkával előkészítették a producerek.

Ha minden jól alakul, akkor a 2012. decemberére módosított bemutatódátum tartható lesz, mint ahogy a második Hobbit-mozi is a közönség elé kerülhet rá egy évre. Egyelőre az MGM kivár, hátha rendeződik a helyzete valami módon, s a Hobbit érdekében mindössze annyit tudtak tenni, hogy a koprodukciós partner, a Warner, lett az első számú stúdió a projekt mögött. Azonban a két film terve túl nagy lenne egyetlen stúdiónak, így fel sem merült, hogy a Warner egyedül vigye tovább a Hobbitot. Potenciális vevőként a leggyakrabban egyébként a Summit Entertainment és a Spyglass került szóba.


Az állóháború egyedüli nyertesének a Universal stúdió tűnik, mely így visszakaphatja Guillermo del Torót, akivel a Hobbit előtt olyan filmterveket hoztak összefüggésbe, mint a Frankenstein, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, az HP Lovecraft-féle Az őrület hegyei (At the Mountains of Madness), Kurt Vonneguttól Az ötös számú vágóhíd (Slaughterhouse-Five), Roald Dalhltól a Witches, valamint Dan Simmons regénye, a Drood.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flint Sullivan #10
    Ebben én teljes mértékben igazat adok. Ott egy példa: Most sem értem, hogy az Avatarra hogy a bánatba adott a 20 századi róka fél milliárd dollárt. Oké, Cameron, meg Titanic, ettől függetlenül is kockázatos volt. De hogy az MGM hogy süllyedhetett idáig, az számomra talány, ugyanis észrevehető, hogy évek óta egy általuk készített film nem volt moziban. Legalábbis én úgy vettem észre.
  • Reg5 #9
    Jaj, ne fogjunk már erre mindent. Hány olyan mozi lett világsiker amire épp elméjű ember pénzt nem adna...?

    jAMEsbAUd : Akkora adósság mellett? 2 stúdió lett volna hajlandó megvenni az MGM-et (az egyik a Lionsgate, a másik talán a NLC de nem biztos), de túl "kevés" pénzt ajánlottak (kb 1 milliárddal kevesebbet mint amennyivel tartozik az MGM).
  • jAMEsbAUd #8
    En azt nem ertem, hogy oke, hogy szarul allnak, de nem lehet felvenni erre kolcsont, vagy meg tobb szponzort talalni? Nagyon jol tudjak, hogy ez is legalabb akkora kasza lesz, mint a Gyuruk Ura, pedig az nagyon sokat hozott a New Line Cinema konyhajara...
  • Nethyrrea #7
    jah. a nézők is. annyiban hogy nem nézik meg amit az mgm inkompetens igazgatói pénzeltek filmeket.

    arról a néző nem tehet hogy szart vetítenek (mostanában)
  • Csakezmaradt #6
    Az MGM anyagi helyzete miatt nem megy a forgatás. Arról meg a nézők IS tehetnek.
  • Narxis #5
    nyád MGM
  • culas25hc #4
    Én is azt mondom, hogy ha kell várok 2013 decemberig is az első résszel, de akkor olyan legyen, hogy még 2023 decemberében se unjam meg :D
    Ha ezt a történetet elb..sszák, akkor én örökre kiábrándulok a filmművészetből
  • gombabácsi #3
    inkább késsen, de legyen olyan jó mint a GYU filmek!
  • Chocho #2
    Az őrület hegyei film? Na... arra kíváncsi lennék.

    Én remélem, hogy két év múlva tényleg lesz Hobbit. El tudnám viselni. :)
  • Al Ashrad #1
    Lesz, mert ha nem, akkor felrobbantom az MGM-et.