Szekeres Viktor

A november az év egyik legdurvább mozis hónapja lesz

Október hozta magát, nem kevesebb, mint 7 hazai premierfilm került a "remek" kategóriába, novemberben pedig az év egyik legnagyobb sikere lesz látható.

Első látásra azt mondhatnánk, hogy november csak mennyiségben ér fel az októberrel, mely hónap premierjei nem kevesebb, mint hét remek alkotást hoztak el, és pár hatalmas csalódás mellett jó film is bőven akadt a többi bemutató között. A kritikák alapján november is elég jól lekottázható, hiszen mindössze három olyan filmet kapunk, melyeket még nem mutattak be sehol. Az eddigi vélemények alapján ezúttal a minőségi szint erősen hullámzó lesz, nagyszerű és pocsék filmek fogják váltani egymást.


Csütörtökön, azaz november negyedikén mindössze három új filmet láthatunk idehaza, mindez azonban csak vihar előtti csend. A trió sokakat érdekelhet, hiszen egyrészt végre mi is megnézhetjük a Gru (Despicable Me) című animációt, mely Amerikában hatalmas sikerré vált a semmiből, eddig ott 247 millió dollár bevételt hozott. Nem aratott anyagi sikert tavaly a Coen-testvérek új filmje, az Egy komoly ember (A Serious Man), de mivel a Palace Pictures premierje Coen-film, ezért mindenképp a hónap egyik kötelező programja lesz. A heti harmadik premier a Terhes társaság (Due Date) lesz a Másnaposok készítőjétől Robert Downey Jr.-ral és magyar szinkronnal. A meglehetősen klisésnek tűnő filmet talán valamennyire eladhatja a rendező előző komédiája.


Vihar előtti csendet emlegettünk, íme a vihar, mely november 11-től fog lecsapni ránk. A hét legfontosabb premierje természetesen A közösségi háló (The Social Network) lesz. David Fincher rendezőben eddig sem kellett nagyon csalódnunk, de a kritikák és a nézői vélemények megerősíthettek mindenkit, hogy ismét kötelező filmet tett le az asztalra. Aki látta A tetovált lányt, annak A lány, aki a tűzzel játszik (Flickan som lekte med elden) című svéd krimi lesz kötelező, hiszen a Lisbeth Salander történetének folytatásáról van szó. Még egy hollywoodi premier lesz a héten, a csajos Már megint te?! (You Again) című komédia. A trió mellett a magyar Örvényt lehet megnézni, a francia Szerelmi bűnök (Crime d'amour) című krimit Kristin Scott Thomas és Ludivine Sagnier főszereplésével, valamint az Ünnepek utánt (Marti, dupa craciun), mely a feltörekvő román film egyik jeles képviselője, amit a Jelszó - A papír kékre vált rendezője készített.


November 18-tól már hét premiert kell a filmek szerelmeseinek beiktatnia. Aki Hollywood rabja, minden bizonnyal látatlanban is az új Denzel Washington-akciófilmre, a Száguldó bombára (Unstoppable) fog szavazni, esetleg a Jackass 3D-re, vagy az M. Night Shyamalan nevével reklámozott Ördög (Devil) című liftes horrorra. Aki a Jackass-nél kicsit szofisztikáltabban nevetne, de mégsem akarja a filmek IQ-tartalmát túlzásba vinni, az elmosolyodhat Ashton Kutcher és Katherine Heigl romantikus akciózásán a Bérgyilkosékban (Killers), aki pedig komolyabb témákat részesít előnyben, az megnézheti A Föld szeretőjét, mely Zsolnay Vilmosnak állít emléket. A folyamatosan csúszó Nömadak Tx-ről az elmúlt hónapokban már többször írtunk, talán most végre láthatjuk is, az Antikrisztust (Antichrist) viszont mindenképp látni fogjuk (már aki 18 éven felüli) - a filmet reklámozandó elég annyit leírni, hogy Lars von Trier rendezte, bár ezt valószínűleg a filmfanatikusok már tudták.


Melyik novemberi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 1485 szavazat)
  • Gru
    7 % (104 szavazat)
  • Terhes társaság
    13 % (200 szavazat)
  • A közösségi háló
    7 % (104 szavazat)
  • A lány, aki a tűzzel játszik
    2 % (26 szavazat)
  • Jackass 3D
    7 % (106 szavazat)
  • Ördög
    4 % (58 szavazat)
  • Száguldó bomba
    2 % (37 szavazat)
  • Harry Potter 7
    39 % (584 szavazat)
  • Machete
    15 % (217 szavazat)
  • A többi 14 filmből valamelyik
    3 % (38 szavazat)
November 25-től is hét premierre kell készülni, de aki csak hollywoodi filmeket néz, annak az előző heti 4 után most kettővel kell beérnie. A legnézettebb természetesen a Harry Potter és a halál ereklyéi 1. (Harry Potter and the Deathly Hallows Part I) lesz, melyet csak 2D-ben láthatunk, és alig két hónappal az amerikai premiert követően hozzánk is elért a Machete - hála a Budapest Filmnek a trash-rajongóknak sem csak videón kell látniuk Robert Rodriguez akciófilmjét, mely Amerikán kívül eddig nem sok mozizót izgatott. A heti magyar film ezúttal A vágyakozás napjai Pacskovszky Józseftől, mely a Filmszemlén elnyerte a legjobb forgatókönyv díját, de láthatjuk még a Poézis - Mégis szép az élet (Shi) koreai drámát, mely Cannes-ben nyert ugyancsak egy legjobb szkriptnek járó díjat. Az európai filmeket kedvelők 25-től a spanyol Érzéki csalódás (Ilusiones ópticas) című dramedy-t és az olasz Szerelmes lettem (Io sono l'amore) láthatják Tilda Swinton Oscar-esélyes alakításával, s a kínálatban még megtalálható az ausztrál A fa (The Tree) című dráma is.

Decemberben a szokásos nagyüzem várható, két magyar folytatásfilmmel, négy animációs alkotással, négy 3D-s filmmel, Woody Allennel, Johnny Deppel és az év egyik legjobb képregény-adaptációjával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zorrobomber #66
    uhh, egyedül paranormal activity-t, moziban?? király lehetett, én egyedül moziban még sose voltam, mindig volt még 1-2 elvetemült, akármilyen idióta filmre/időpontra váltottam jegyet :)
  • Rotyoka #65
    Na ma megyek megnézni a Due Dates-t szóval majd beszámolok róla
  • Atisz #64
    Áh ettől én is kész szoktam lenni: a régi jó kommunista "jelentgetős" beidegződés... komolyan mondom, ha látnék is ilyen egyént, akkor sem jelenteném (még jutalomért sem) :)
  • Atisz #63
    A november az év egyik legdurvább mozis hónapja lesz... van olyan hónap ami nem a legdurvább? :)

    Szerintem hanyagolni kéne az ilyen címeket (ha lehet), mert mindenkinek más és más hónap a "durva" a neki tetsző filmektől függően.
  • willcox #62
    A jobb lejátszók csípőből tudják azt, hogy (ha akarod, akkor beállíthatod) egyből a filmet kezdik lejátszani, a többi sallangot kihagyják.
  • immovable #61
    Ezekből a filmekből HP érdekel a többit leszarom. De jó lesz a film majd otthon. Kép jobb, hang jobb, olcsóbb, kényelmesebb.
  • Chocho #60
    Ez szerintem is szánalmas, de sajnos a jogvédők erőszakos fellépése már az élvezeti faktorból is elvesz egy keveset. Várom, hogy mikor kell majd a film alatt végig egy karikát néznem a bal alsó sarokban, mint ahogy azt is, hogy a vászon alján vajh mettől megy majd folyamatosan a szöveg, hogy "Ne lopj! Ne lopj! Ne lopj! ..." :)
  • m minnifield #59
    "akinek nem kultúrált a mozi, az úgyis színházba jár, gondolom."

    a hét oltása!
  • winnie #58
    ja, nem említettem, hogy mennyire abszurd az, ami a dvd-ken is van: kiírták a film előtt, hogy másolni, felvenni, letölteni, tudomisénmi, bűncselekmény és, ha valakit látok felvenni, akkor menjek ki a filmről és szóljak a személyzetnek. vagyis, aki fizet a jegyért, megveszi a dvd-t, az kapja a "ne lopj" dumát:) és, aki szót akar fogadni, az nem fogja látni a film x percét, mert fel kell állnia, hogy jelentse a renittenst.
  • MrPrise #57
    A látványosabb (és hosszabb)filmeket én is moziban szeretem megnézni, ha sikerül.
    A zajokkal, szagokkal nekem sem szokott gondom lenni.
    A reklámokkal, a "szöszös" képpel annál inkább.