MTI

Kilenc nanométernél járnak a tajvani chipfejlesztők

A mikrochipek miniatürizálása terén újabb áttörést sikerült elérniük a tajvani kutatóknak, akik a jelenlegi gyártási határnak tekintett 20 nanométerhez képest már a lényegesen kisebb, 9 nanométeres technológiát fejlesztik.

A tajvani szakemberek célja az olyan szupervékony mikrochipek kifejlesztése, amelyekkel lényegesen könnyebb és olcsóbb laptopokat, mobiltelefonokat lehetne előállítani. Az észak-tajvani Hszincsuban (Hsinchu) kormányzati támogatással üzemeltetett Országos Nanoeszköz Laboratórium (www.ndl.org.tw) közlése szerint az eddigi 20 nanométeres technológiai határhoz viszonyítva az új - 9 nanométeres struktúrával készült - lapkák nagyságrendekkel több információt hordozhatnak.

A jelenleg kapható memóriamodulhoz képest az új kísérleti chipeken hússzor több információ tárolható, míg a működtetéshez is csak töredék energiára, azaz a jelenlegi chipek elektromosáram-igényének kétszázad részére van szükség. A kutatók egy évvel ezelőtt még a 16 nanométeres gyártási technológián dolgoztak; a 9 nanométeres fejlesztés azt jelenti, hogy a szilíciumlapkára sűrített tranzisztorok között mindössze 9 nanométer a távolság.

Az alapterület csökkentésével egyetlen működő processzormag legyártásához kisebb szilíciumlapkákra van szükség, illetve egy szilíciumostyából több hibátlan, vagy nagyobb teljesítményű processzor gyártható. "A laboratóriumi szinten lévő 9 nanométeres technológia ipari felhasználása csak évek múlva várható, pedig egy ilyen lapka 1 négyzetcentiméteres területére 1 millió képkocka vagy 100 órányi térhatású mozifilm férne el" - magyarázta Jang Fu-liang (Yang Fu-liang) intézményvezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • atys2 #6
  halgatyó:

  valóban meg lehetne írni, de ki tudja kivárni azt az időt míg megírják?
 • halgatyó #5
  Az a rengernyi pénz, amit arra költenek, hogy az általam annyira utált 300-szintes (layer) fosszoftverek meg a winfos v10 még épp eltűrhető lassúsággal fusson,
  abból a pénzből meg lehetne írni assembly-ben egy rakás villámgyorsan futó, a jelenlegi szoftverek ezrelékében mérhető méretű programokat.
 • halgatyó #4
  A megbízhatósággal lesznek gondok, nem is kicsik.
  Ezeknek a túlparányított alkatrészeknek a várható élettartama nem lesz több pár évnél, de alsó határ a véletlenszerű meghibásodások tömege az 1 hét -- 1 év időintervallumban.

  Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem sokkal fontosabb, hogy a proci/alaplap/mobiltelefon/stb..
  akár 10 év múlva is hibátlanul működjön,
  mint az, hogy kéjelegve dicskedhessek néhány újgazdag hülyegyereknek,
  hogy micsoda 9 nanométeres csodatelóm van ááámmm! (Aztán 2 hónap múlva újat vegyek... fuj.)
 • qdot #3
  Egy atom 0,1 nanométer átmérőjű.
 • lotsopa #2
  Azért megdöbbentő hogy ilyenkor néhány tíz atomról beszélünk. :)
  Jó lesz amikor egy-egy atomot pakolgatnak ide-oda. :)
  HAJRÁ!
 • Rotcsa #1
  Kár,hogy csak évek múlva várható...
  Mire az ilyen eszközöket elkezdik gyártan, már nem is nanométeren fogjuk mérni a legújabb fejlesztéseket, hanem pikométerben!