SG.hu

Elindult a 45 nanométeres Intel chipek tömegtermelése

A mai napon az Intel hivatalosan megkezdte asztali és mobil számítógépekbe, valamint szerverekbe és egyéb eszközökbe szánt új generációs processzorainak tömegtermelését az arizonai Chandlerben található legújabb gyártóegységében, mely kifejezetten a 45 nanométeres gyártástechnológiára szakosodott.

Az új gyártóegység - mely a "Fab 32" nevet viseli - 3 milliárd dollárt érő befektetés. A jövőben itt készülő processzorok előállításánál a 45 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazzák. Ezek a tranzisztorok a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen kevesebb energiaszivárgást engednek. Első ilyen processzorait november 12-én mutatja be az Intel.

"Az arizonai Fab 32 megnyitása kiválóan demonstrálja az Intel folyamatos befektetésen alapuló viszonyát legfontosabb stratégiai értékével, a világ legfejlettebb, legkörnyezetkímélőbb gyártóbázisával" - mondta Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. "A 45nm-es lélektani határ átlépése és az Intel újkialakítású tranzisztorai lehetővé teszik, hogy az Intel nagyteljesítményű, energiatakarékos processzorokkal lássa el ügyfeleit, lefedve minden egyes piaci szegmenst, a legnagyobb számítókapacitást igénylő szerverektől egészen a legkülönfélébb mobileszközökig."

A Fab 32 az Intel hatodik 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyát (wafer) használó üzeme, és a második, amelyben 45 nanométeres lapkák készülnek. Az Intel először januárban a D1D néven ismert oregoni fejlesztői létesítményében állított elő 45 nanométeres processzorokat, és most kezdi a tömeggyártást a Fab 32 megnyitásával. A cég két további, 300 mm-es szilíciumszeleteken 45 nm-es chipek előállítására alkalmas gyár jövő évi beindítását tervezi, név szerint a Fab 28 (Izrael) és Fab 11x (Rio Rancho, Új-Mexikó). A 300 mm-es szilíciumostyák használatával csökken az egy processzorra jutó előállítási költség, és az erőforrások is takarékosabban hasznosíthatóak.

A 17 000 négyzetméter tisztahelységgel (clean room) rendelkező, összesen körülbelül 100 000 négyzetméteres alapterületű Fab 32 akkora, hogy 17 futballpálya is elférne az épületben. Még ennél is figyelemreméltóbb, hogy a gyárnak több mint 1000 dolgozója lesz: többek között folyamattervező, automatikai, anyagtudományi mérnökök és gyártástechnikusok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!