CW Számítástechnika

A világ legkisebb tranzisztora

A kanadai Univerisy of Alberta kutatói Dr. Robert Wolkow vezetésével elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát.

A kapcsoló mindössze egyetlen szénhidrogén-molekulából áll. Wolkow és csapata bebizonyították, hogy egy önálló molekulát is fel lehet tölteni úgy, hogy a környező molekulák állapota semleges maradjon, így a molekula képes úgy viselkedni, mint egy tranzisztor.

Az integrált áramkörökben ma használt tranzisztorok átkapcsolásához elektronok millióira van szükség, Wolkowék molekulája - amely sokezerszer kisebb a ma használt legkisebb tranzisztoroknál - azonban egy atom segítségével kapcsolható. "Ez már nem sci-fi. Nem lehet kérdés, hogy a molekulák felhasználhatók elektronikai építőelemként" - mondta a kutatás vezetője. A kanadai tudós hangsúlyozta, hogy a koncepció kétségtelenül működőképes és a létrehozott struktúra valóban tranzisztorként működik, azaz megvan a szükséges három lába.

Wolkow azonban elismerte, hogy a megoldás még igen messze van a gyakorlati használhatóságtól, elsősorban a sebessége miatt: a kísérlet során a molekula-tranzisztor átkapcsolásához percekre volt szükség. "A dolog nem reménytelen. Vannak akadályok, de egyik sem tűnik legyőzhetetlennek" - mondta Wolkow.

A kutatók szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogyan lehet az egyetlen molekulából álló tranzisztorhoz vezetékeket kapcsolni. "Képzeljük el, hogy úgy kell három görögdinnyét összeillesztenünk, hogy azoknak hozzá kell érniük ugyanahhoz a mákszemhez. Ez lehetetlen. Meg lehet csinálni két dinnyével, bár akkor is nehéz lenne a mákszemet a helyén tartani. De a harmadik dinnyét beépíteni lehetetlen. Nem érhetnek hozzá mindhárman az apró mákszemhez" - magyarázta Wolkow.

Wolkow elmonása szerint a nanotranzisztorok széles körű alkalmazása még évtizedekre van, azonban a lehetőség, hogy a jelenleginél kisebb, gyorsabb, energiatakarékosabb és olcsóbb, ugyanakkor bonyolultabb áramkörök hozhatók létre, megéri a befektetett energiát még akkor is, ha a kihívás óriási.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kow83 #9
    Tetsuo: vigyázni kell itt az SG-n, nem értik a viccet sehol :D
  • Tetsuo #8
    Poén akart lenni.
  • babajaga #7
    És a kockásdinnyénél minden egyes darabbal külön kell foglalkozni tudod mit jelent ez munkában, árban?
  • babajaga #6
    "Kockadinnye is van.. Japánban kicsi a hely, ezért ott ilyet csinálnak"

    Attól a helyproblámájuk nem oldódik meg, el se hinnéd hogy egy teherautóra csak mennyivel több kockás dinnye fér mint gömbölyű, jelentéktelen. Viszont a rakodás sokkal nehezebb időigényesebb, instabilabb.
  • babajaga #5
    " erről szól az IC is,"

    Az IC-ben a tranyók áramköröket alkotnak nem a levegőben lóggnak.Persze egyéb passzív alkatrészekkel együtt.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    nem muszály egyből vezetéket kötni a tanzisztorhoz.. erről szól az IC is, ez gyakorlatilag még egy lépés a miniatürizálás útján.. a mai procik mérete (DIE size) 200 mm^2 körüli és 200 millió tranyó van bennük, ezzel a kis újítással ez kb 1000 szeresére nő
  • Hedgehunter #3
    Ez is olyan lesz mint eistein idoutazas elmelete, elmeletben fasza, de soha sem fogjuk gyakorlatba atultetni.. bar ennek a tranzisztornak tobb eselye van megvalosulni......
  • Tetsuo #2
    Kockadinnye is van.. Japánban kicsi a hely, ezért ott ilyet csinálnak. :)
  • dez #1
    ""A dolog nem reménytelen. Vannak akadályok, de egyik sem tűnik legyőzhetetlennek" - mondta Wolkow."

    vs.

    "A kutatók szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogyan lehet az egyetlen molekulából álló tranzisztorhoz vezetékeket kapcsolni. "Képzeljük el, hogy úgy kell három görögdinnyét összeillesztenünk, hogy azoknak hozzá kell érniük ugyanahhoz a mákszemhez. Ez lehetetlen. Meg lehet csinálni két dinnyével, bár akkor is nehéz lenne a mákszemet a helyén tartani. De a harmadik dinnyét beépíteni lehetetlen. Nem érhetnek hozzá mindhárman az apró mákszemhez" - magyarázta Wolkow."

    Nem legyőzhetetlen, csak lehetetlen. Fő a pozitív gondolkodás! :)

    De amúgy eddig mintha úgy tudtam volna, hogy az atomok elektronburka nem csak gömbölyű lehet (hanem össze-vissza torzulhat adott esetben, stb.), nem? Akkor mi ez a mese a dinnyékkel. :P