Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Chrome OS

Eddig mindössze korai előzetesek formájában vehettük kezünkbe a keresőcég készülőben lévő szupergyors web-operációs rendszerét, most azonban végre a hivatalos bejelentésre is sor került, amelyből több fontos részletet is megismerhetünk. A végleges verzió ugyan most sem jelenik meg az üzletekben és a különböző készülékekben, ám a felhasználók egy része megkezdheti a tesztelést, miközben az illetékesek az USA után fokozatosan több más országra is kiterjesztik a noteszgépek és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségét.

A Google blogjában található bejegyzés egyszerre több fejlesztéssel is foglalkozik, nem véletlenül, hiszen ezek egyszerre, egymással párhuzamosan készülnek, illetve csiszolódnak. Az első beszámolókban még arról volt szó, hogy a keresőcég végre lerántja a leplet saját operációs rendszeréről, valamint a Chrome Web Store néven útnak induló online boltról, ám emellett a Chrome böngészőről sem feledkeznek el, hiszen ez egyrészt a Chrome OS magját biztosítja, illetve némely komponensei a másik projekt építőköveiként is visszaköszönnek.

Kiemelik, hogy a böngésző felhasználói tábora idén megháromszorozódott, 40 millió helyett immár 120 millió internetező veszi igénybe nap mint nap annak szolgáltatásait. Azzal a cég is tisztában van, hogy a legtöbben a szoftver által a kezdetektől kínált nagyobb sebességre vágynak. Éppen ezért tovább dolgoznak annak gyorsításán, amely többek között a Javascript motor további finomítását, a WebGL révén a hardveres gyorsítás, valamint az azonnali keresőtalálatok beépítését jelenti. Ezzel tarthatják a terjeszkedés lendületét, és belátható időn belül akár még a Firefox előnyét is kikezdhetik, amivel az első számú kihívóként léphetnének fel az Internet Explorer tovább tartó uralmával szemben.

Az első nagyobb bejelentés a Chrome Web Store elindítása, amely természetesen a külső alkalmazásoknak nyújt megfelelő felületet a felhasználók eléréséhez és a további terjeszkedéshez. Az online bolt egyelőre az Egyesült Államokban elérhető (a Chrome böngésző szerves részeként, illetve önálló weboldalként), ám jövőre további országok és pénznemek támogatását ígérik, miközben a külső fejlesztők már meg is kezdték alkotásaik feltöltését - ingyenes és pénzbe kerülő programok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Tekintettel a Google ismertségére, valamint szolgáltatásai népszerűségére, a webbolt nagy lehetőségeket rejt magában.


A főszerep most december elején azonban nyilván a Chrome OS-nek jut, amelyet már hónapok óta várnak az érdeklődők. Tavaly és idén kezünkbe vehettünk bizonyos korai előzeteseket, ezek azonban még messze álltak a végleges terméktől, így nem lehettünk biztosak abban, hogy mennyire fedik le az általa ígért felhasználói élményt. Sajnos az operációs rendszer még mindig nem elérhető, az illetékesek ugyanis mindössze egy tesztelői program beindítását jelentették be, ez azonban azt jelenti, hogy elérkeztek a sokkal nagyobb és folyamatos visszajelzést igénylő fázishoz, ami mindenképpen jó jel.

Ennek érdekében - elsőként az amerikai felhasználók számára - elérhetővé válnak a tesztelést szolgáló noteszgépek, amelyek mindenféle márkajelzés, név, illetve logó nélkül érkeznek, hiszen feladatuk mindössze a Chrome OS számára megfelelő hardveres környezet biztosítása lesz. Az érdeklődők már most jelentkezhetnek a hivatalos oldalon a programban történő részvételre, siker esetében pedig megkezdhetik a platform tüzetes vizsgálatát. A Google a maga részéről a web minden előnyének kényelmes és egyszerű kihasználását ígéri, mindezt ráadásul korábban nem tapasztalt sebesség mellett.


Google Cr-48

Mindezt úgy érik el, hogy a böngésző kerül az operációs rendszer középpontjába, a fontosabb feladatokat pedig a különböző felhő-szolgáltatásokon keresztül végezhetjük majd el - lásd Google Docs és társai. A teszt noteszgép Cr-48 jelzéssel jelent meg, 12,1 hüvelykes kijelzőt kapott, burkolata pedig fekete, amiről hiányoznak a különböző gyártói jelzések és logók. A teljes méretű billentyűzet és touchpad mellett webkamera, valamint egy SSD meghajtó található a készülékben, hiszen a Chrome OS kizárólag az SSD háttértárolókat támogatja, vagyis lemondhatunk a hagyományos merevlemezek alkalmazásáról.

A 802.11n WiFi és 3G támogatás jelenléte mellett mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy a tengerentúlon a Google megállapodást kötött a Verizon szolgáltatóval, ennek megfelelően pedig a tesztpéldányokat használók naponta 100 MB forgalmat bonyolíthatnak le a készülékeken ingyen és bérmentve, erről pedig az elkövetkező két évben nem is kell majd lemondaniuk. Természetesen további adatcsomag ajánlatok is elérhetők a két cégtől, ezek pedig 10 dollártól indulnak. Ami a mindennapi használatot illeti, az akkumulátor 8 órás üzemidőt biztosít, standby módban pedig több mint 8 napig is bírja a kicsinyke noteszgép. Érdekes, hogy a jelek szerint a Caps Lock és az F-billentyűk hiányoznak a klaviatúráról.


Az operációs rendszer szükség esetén automatikus frissül, mégpedig a Chrome böngésző és a Google Docs segítségével (ahogy az a böngésző esetében jelenleg is működik). A rendszer indulásakor elérhető lesz a Verified Boot névre keresztelt opció, amely jogosulatlan rendszermódosítások esetén egy korábbi állapotra állítja vissza a szoftvert, az interneten keresztüli adatforgalom pedig az illetékesek szerint teljes biztonságban zajlik majd. A bemutató során illusztrálták, hogy az első induláshoz mindössze 1 perc szükséges, ez pedig a további használat során sem változik majd, vagyis a gyors és kényelmes használatra építenek, mint az egyik legfontosabb előnyként.

A Google emellett a virtualizációs platformjáról ismert Citrix céggel is szerződött, ez pedig többek között irodai szoftverek és egyéb alkalmazások (így a példaként említett Excel és Solidworks eDrawings) gondmentes, böngészőn keresztül történő futtatását teszi lehetővé. Részleteket erről nem árultak el, mindössze annyit jelentettek ki, hogy jelentős erőforrást igénylő programok sem jelenthetnek komoly gondot ezen a téren. A beállítások és fontos funkciók szinkronizálása az ugyanazon felhasználó által birtokolt készülékek között nyilván itt is elérhető lesz.

Érthető, hogy a fejlesztők a folyamatos és megbízható internetelérésre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, hiszen ennek hiánya esetén készülékünk (és maga a Chrome OS) nem igazán használható. A böngésző és a különböző felhő-szolgáltatások előtérbe helyezése ezt mindenképpen szükségessé teszi, bár azt még nem tudjuk, hogy pontosan mikor és mely cégek (és ajánlatok) keretében válnak majd elérhetővé ezek a megoldások. Az operációs rendszer mindenesetre a kijelzők és felbontások széles választékát támogatja, így egészen eltérő platformokon is helyet kaphat majd.

A Google illetékesei egyelőre annyit árultak el a megjelenést illetően, hogy erre a jövő év első felében mindenképpen sor kerül, a partnerek közül pedig elsőként az Acer és a Samsung dobhat majd piacra ilyen noteszgépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chris05 #40
    Erről tudnék mesélni. HT-s Intel Atom, 1.6, 2 percről 30 mp-re változott a Windows 7 boot. SandForce vezérlős SSD-ről beszélek. Érdemes, ha van annyi pénzed. Aksi idő +90 perc. Szóval jó. :D
  • Madve #39
    Remélem jól elterjed, még az sem érdekel, ha sz*r, az a lényeg, hogy az ssd-k árára legyen jótékony hatással. Ha ez megtörténik, akkor jól bevásárolok, azt még anyám 1.6-os egymagos laptopjába is azt rakok. Szerintem biztos megdobná a sebességét...
  • MsUser #38
    Ez egy folyamat, lehet benne lenni vagy lehet kívülről nézni a fejlődését!
    -Ez nagyon jó én is ezt akartam felhozni: "es ez meg semmi, 2015-tol magyarorszagon vege a papir alapu szamlazasnak, csak elektronikus lesz nullak es egyesek :D ugyhogy tenyleg koltozzetek el a hegyekbe disznot vagni :D" tehát nincs vissza út már nyakig benne vagyunk, ez csak a rendszerezése kihasználása lesz az egész rendszernek. Mellesleg mire használod NET nélkül a géped, mindenki arra törekszik akinek nincs még, hogy legyen! Ha beválik az elképzelésük tovább is lépnek majd!
  • Balumann #37
    Végülis azért ha belegondoltok ennek tényleg lehet egy nagy előnye. Mivel szinte minden netről megy, nem kell bele igazából sok ram, nagy vinyó, gyors proci. Egy jó wifi, egy videókártya+proci ami legkezeli a flasht, videókat, zenét, stb.. Ha elég olcsón tudnak gyártani erre optimalizált kisgépet, akkor ez nem olyan rossz dolog. Feltéve azért ha megoldják, hogy offline is lehessen valamire használni, pl. dokumentumok olvasgatása, multimédia, meg ilyen flash játékokat le lehessen rá tölteni.

    Másrészt másodlagos oprendszernek sem rossz netbookokra/laptopokra, feltételeznem nem fog túl sok helyet elfoglalni, és azért sokszor előfordulhat, hogy nincs szükséged többre, akkor nem kell megvárni míg bebootol a windows/linux.

    Mindenesetre tényleg én sem értem, hogy miért nem csinálnak egy teljes értékű oprendszert, idővel kiüthetnék a Windowst és OSX -et is.
  • Ferrer #36
    Elfogadom, hogy a net ma már inkább alkalmazásokról szól, mint a hagyományos "böngészésről", és oké, hogy Firefoxban vagy Chrome-ban ki lehet tenni pár ilyen App Tabot, na de hogy ez és csak ez legyen egy oprendszer, ami elsődlegesen kezeli a hardverelemeket? Meg különben is hagyjuk már, fájlböngésző sincs benne.
  • vision5 #35
    Ja és netbookokon is megy szintén (meg van saját Jolicloud netbookjuk is).
  • vision5 #34
    Ennél fényévekkel jobbnak találtam a hasonló adottságú Jolicloud-ot. Ott is Chromium a böngésző és HTML5-ben van megcsinálva az app launchere. Persze ettől függetlenül ki fogom próbálni ezt a rendszert is, de a Jolicloud mintha átgondoltabbnak tűnne. Egyébként van rajta OpenOffice és Skype is (meg mivel Ubuntu alapokra épül, sok mást is lehet rá rakni).
  • sanyicks #33
    mondom nagyobb ökörségek felmerülnek, be is vezetik, és meg is marad... ezért olyan magyarországon minden amilyen...
  • Omega #32
    Ha lesz rá több alkalmazás lehet jobb lesz ez még. Pl. egy openoffice nem ártana, a google docs szar.
  • Andr0 #31
    A kezdeményezést én jónak tartom, de nem nekem való! Egyetértek Chris05-tel.

    Akinek kéne nem akar váltani, mert annyira szűk körben használják a Számítógépet, hogy kb az ugrik be nekik hogy Windows és kész.
    Bízom benne, hogy az ára, majd vonzza ezt a réteget.

    Ferrer:

    Szerintem is ez lett volna a jó megoldás, mert úgy is hogy nem felhőalapú az OS, még úgy is sok adatot gyűjthettek volna szerintem.

    Nagyon várok a Google-től egy OSX-es megoldást! úgy érzem ők tudnának jó rendszert kiépíteni jó áron (Windows szar rendszer, jó áron. Mac jó rendszer szar áron.)