HENT hírlevél

Eljárás indul a Bombák földjén megosztói ellen

Az Oscar-díjas Bombák földjén producerei jelentős jogi eljárást terveznek indítani több ezer olyan magánszemély ellen, akik illegálisan töltötték le a filmet az internetről. A keresetben megnevezett internetezőkkel megpróbálnak egyezségre jutni.

A Bombák földjén alkotói napokon belül beadhatják a bíróságra azt a keresetet, amelyben több ezer internező ellen indítanak eljárást az Oscar-díjas produkció kalózmásolatának letöltésének vádjával. A filmet gyártó Voltage Pictures a szerzői jogi esetekre szakosodott U.S. Copyright Group szakértőit kérte fel a jogi képviseletre, amely ez év elején már indított magánszemélyek jelentős számát érintő jogsértési eljárást. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy összesen hány, az illegális letöltéshez köthető IP-címet gyűjtöttek össze a keresethez, de a szám a több ezret is meghaladhatja, hiszen a film jelentős sikernek számított a BitTorrenten.


A TorrentFreak adatai szerint a Bombák földjén screener kópiája öt hónappal az amerikai bemutató előtt szivárgott ki elsőként az internetre jelentős számú letöltést produkálva. Ez a mutató aztán látványosan megugrott, amikor az alkotás mind a legjobb film, mind a legjobb forgatókönyv és legjobb rendező díját elnyerte a 2010-es Oscar-díjátadón. A nyertesek bejelentését követően összesen hárommillió alkalommal töltötték le a filmet, amelynek köszönhetően teljes letöltési száma immár meghaladja a tízmilliót.

A U.S. Copyright Group képviselője a keresettel kapcsolatban annyit közölt, hogy az eljárás más Voltage Pictures filmeket is érinteni fog, továbbá, hogy elsőként arra koncentrálnak, hogy meggyőzzék a bíróságot a masszív jogsértés tényéről, egyúttal elérjék, hogy a testület az IP-címek mögött rejlő személyi adatok kiadását jóváhagyja. A jóváhagyás megszerzése esetén felveszik az internetszolgáltatókkal a kapcsolatot az illegális letöltők azonosítása érdekében. A cég közlése szerint az azonosított kalózokat nem kívánják feltétlenül bíróság elé állítani, e helyett a peren kívüli megegyezésre törekszenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faby #20
    Sem a film Oscar díjazását, sem a film ajnározását nem értem. Láttam a filmet moziban, nagyon nem érte meg a jegy árát. Nekem nem jött be egyáltalán a film, lassú, értelmetlen konfliktusok halmaza. Semmit nem tesz hozzá az sem, hogy női a rendező, nincs benne semmi női nézőpont, semmi nem különbözteti meg egy férfi által rendezett háborús illetve háborús övezetben játszódó tucat mozitól.

    Azt a véleményt a készítők részéről, hogy a film azért nem lett sikeres, mert sokan letöltötték, már kiröhögni sem tudom (ráadásul, ha valóban anyagilag sikeres, tehát több bevételt hozott, mint amennyibe került, akkor ez jónagy öngól. Ja, hogy nem giga mega bevételi rekord? Na és?), számtalanszor bebizonyították már filmek, zenék stb kapcsán, a letöltéseknek nincs ekkora hatása. Ha valami jó (legyen az film, zene, sorozat stb) akkor az látszik a sikerekben is, ha valami pocsék, nem éri meg a jegy/dvd árát, akkor annak híre megy, és azért nem hoz bevételt, nem azért mert ennyien vagy annyian letöltötték.

    Köztünk szólva, én a Becstelen Brigantik iránti lelkesedést sem értettem, Christoph Waltz ugyan jó volt benne, talán megérdemelte az Oscart is, de maga a film, hát... elég nagy katyvasz. Szerintem. Pedig Tarantino eddigi munkái tetszettek, de ez nem.
  • Lacee83 #19
    Örüljenek az Oscarnak és nyugodtan töltse a nép gőzerővel ugyanis a film kb 1 db jó minőségű üres lemez árát éri. Vagy javaslom büntetésként h vetessék meg eredetiben a Bombák földjén-t a "bűnös" letöltőkkel.
  • Evin #18
    CaptainRumi
    Ez is 2008-as film! Valószínűleg azért hozta fel.
  • Lipi1980 #17
    Na én meg a D9-et nem bírtam végignézni! Pedig nekifogtam 3x is.

    Nem vagyunk egyformák...
  • Gilgamesh #16
    Egyébként én meg a District 9-et bombáztam volna díjakkal. :)
  • Gilgamesh #15
    Szélmalomharc.
  • CaptainRumi #14
    Gran Torino? 2008-as film...2010-et írunk ember!
  • kwzatz #13
    Én meg rohadtul a Gran Torinónak adtam volna az Oscart, ami a közelébe sem jutott... A Bombák földjén tényleg szimplán unalmas, közepes film, az Avatar meg szórakoztató, látványos, és végtelenül egyszerű, nem igazán érdemel Oscart.
  • Daell Drow #12
    Az Inglourious Basterdsben Christoph Waltz teljessen megerdemelte az oscart. Nagyon jo szineszi jateka volt.
  • pixx #11
    Lehet velem van a baj, de egyik általad említett film sem érdemelt oscart...

    Hiába a filmek színvonal nagyot esett, viszont a sorozatok nagyon jók...