Ötvös Tibor

Per indul a Terminator 2 készítői ellen

Egy független bíróság hétfőn úgy határozott, hogy egy ausztrál pár beperelheti a mára már klasszikusnak számító "Terminator 2: Az ítélet napja" készítőit.

Filia és Constantinos Kourtis szerint ők előálltak az 1987-es "The Minotaur" című filmben egy karakterrel, melyet az említett filmben az engedélyük nélkül használtak fel. A pár - állításuk szerint - felbérelt egy írót, bizonyos William Green-t, hogy készítse el a forgatókönyvet. Ám az író megosztotta a "T2" rendezőjével és társ-szerzőjével, James Cameron-nal a kész forgatókönyvet, aki ebből átemelte a film gonoszának, a folyékony robotnak az alakját a saját filmjébe.

A film, amely végérvényesen sztárrá avatta a napjainkban már csak az amerikai politikusokkal harcoló Arnold Schwarzenegger-t világszerte hatalmas sikert aratott. Új megvilágításba helyezte az akciófilmek műfaját, melyet sajnos a harmadik, talán befejező rész nem tudott folytatni.A hír eddig tart és most - ha nem gond - szeretném megosztani a kedves olvasókkal a saját véleményemet. Egyszerűen ostobák az emberek. Ha valóban ellopták az ötletüket, akkor eddig minimum a Marson kellett kapálniuk, hogy ne halljanak a filmről. Miért nem a bemutató után pereltek?

Ennyi erővel én is állíthatnám, hogy én találtam ki Bobo és Góliát alakját. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy James Cameron-nak, aki megalkotta a - szerintem - legjobb "Alien"-epizódot és a mai napig több millió nőt megríkató "Titanic"-ot bárhonnan is lopnia kellene. Ha bármi folytatása lesz az ügynek, az SG beszámol róla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saw1234 #13
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=10&t=9160151&na_order=


    akit érdekel
  • noss #12
    egyébként ennek a dolognak a szakterülete a jog, így aki abban nem jártas, az (saját maga érdekében) ne próbáljon meg okoskodni, mert az kínosan is elsülhet...*

    *: noss okoskodását olvashattátok a bölcsesség szakterületének határmezsgyéjét súrolván =]
  • noss #11
    :D
  • TheZsenyka #10
    A cikk szerzője nyíltan kijelentette, vagy inkább határozottan utalt rá, hogy ostobának tartja a perlőket, függetlenül attól, hogy ez végül nem állta meg a helyét. A felháborító a dologban mégsem ez, hanem sokkal inkább az, hogy befolyásolja az emberek kialakított véleményét, ez esetben helytelenül. Természetesen egy szót sem szólhattam volna akkor, ha a cikkíró nem helyezi el saját véleményét a cikkben, sőt, valószínűleg utána sem olvastam volna a történetnek, hiszen ez egy vagy több cikk összevont fordítása. Az viszont elsőre szemet szúrt, hogy többen vele tartottak ebben a kis kalandban, adva a cikkíró alá a lovat, annak ellenére, hogy nagyon életszerűtlenül hangzott: tizennégy éve jelent meg a film, de az "ostobák" csak most perelnek.

    Szeretnék valami mást is hozzáfűzni: természetesen a cikkíró (hiszen a magánvélemény hozzáfűzése után nem "egyszerű" fordításról van szó) maga is a nem kielégítően informáló eredeti források szerzőinek áldozatává vált. Talán egy "picit" érdesen fogalmaztam a kritikus hozzászólásom készítésekor.

    Ha megbántottalak Tibor, akkor elnézést kérek érte.
  • irkab1rka #9
    A mátrix alapötlete az enyém, a vizszintes lift is és a vizsugaras meghajtás is, mégse sirok vaze.

    1, TheZsenyka, gratulálok, hogy nem irtál privátba az írónak, hogy lécci javitsa ki a cikket, mert nem teljeskörű, és hiányzik pár fontos tény.
    2, Ötvös, gratulálok, hogy korrektül elismerted, hogy nem mindennek olvastál utána. A legtöbb ujságíró leszarta volna a hozzászólást (hát még az írott sajtó :)))

    Mindenki dolgozzon a maga módján, hogy az SG színvonalas legyen.
  • Ötvös Tibor #8
    Én a The Hollywood Reporter cikke alapján írtam meg a cikket, ahogy a Cinescape és a Hollywoodnevű neves honlapok is. Miután a Washington Post nem éppen filmekkel foglalkozó újság, így eszembe sem jutott az említett 3 honlapon kívül azt is megnézni.
    Azonban, ha a Post cikke igaz, elismerem hibámat és a továbbiakban az eddigieknél is jobban utánajárok a dolgoknak!
  • TheZsenyka #7
    Csak hogy lássátok, "mennyire ostobák az emberek", és mennyire szubjektív tud lenni egy újságíró, vagy magát annak mondó szerkesztő, idézet a Washington Post cikkéből:

    "Green, who alleged that he owned the copyright to the screenplay, filed a copyright infringement lawsuit against Cameron and others after the movie was released, but the lawsuit was ultimately dismissed."

    Tehát beadták a keresetet a film bemutatója után, csak éppen elutasították a beadványt. Azóta is harcolnak a vélt vagy valós igazukért. További sok sikert kedves Ötvös Tibor, egy napon talán még Pulitzer díjat is kapsz kimerítő oknyomozó riportjaidért. "Ki tudhassa?"

    Washington Post cikke
  • Prof William #6
    Az egész Dűnét én találtam ki. Megy a GYu-t is! Tolkien tőllem lopta az ötletet 60-éve. (Mondjuk 22 vagyok de ez nem fog senkit sem zavarni.)

    Szóval 50% ot kérek az eddigi összes Gyu-könyv film reklámbevételből! De izibe!
  • Esrohnoil #5
    Jah, most jut eszembe, H.R. Giger bátyónak én adtam az alienek ötletét...
    Hm. Gyorsan megyek és beperelem a filmgyártókat, hátha pottyanik nekem is 1-2 milka. :D
  • alien47 #4
    Csak gratulalni tudok a cikkironak. Ebben egyet ertek vele. Az emberek nagyresze hulye.... bar mit lehet varni a Balazs&Monika show-t bamulo egyszeru foldmívesektol :)