Berta Sándor

Megszakadtak a YouTube és a jogvédők közötti tárgyalások

Közel egy éven tartó eredménytelen tárgyalássorozatnak vetett véget a német szerzői jogi társaság.

A GEMA egy éve kezdeményezett egyeztetéseket a YouTube üzemeltetőivel egy új zenehasználati licencszerződés megkötéséről. Ugyan a megbeszélések Németországra vonatkoztak, de a GEMA további nyolc nemzetközi szerzői jogi társasággal áll kapcsolatban, így az ügy kimenetele más országokban is meghatározó lehet. A GEMA álláspontja egyértelmű: a zenének megvan a maga értéke. A szervezet éppen ezért a másik nyolc jogvédő egyesülettel együtt azt követeli a videomegosztó vezetőitől, hogy töröljenek 600, tavaly április elseje óta illegálisan használt klippet a portálról, illetve blokkolják a felvételekhez való hozzáféréseket. A nyolc szerzői jogvédő csoport között van az egyesült államokbeli ASCAP, BMI és SESAC, a francia SACEM, valamint az olasz SIAE.

"A zenei anyagok illegális internetes használatának problémája nemzetközi jelenséggé vált. A YouTube és más hasonló platformok működését nem korlátozzák nemzeti jogszabályok, éppen ezért kell világszerte fellépnünk és emiatt hoztuk létre nyolc másik szerzői jogvédő társasággal a szövetségünket. Ez a nemzetközi szervezet reprezentálja a világ zenei kínálatának körülbelül 60 százalékát. A szerzői jog által védett művek felhasználásából több milliós reklámbevételre szert tevő online platformok üzemeltetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy az alkotók és a tartalomszolgáltatók is megfelelő díjazásban részesüljenek" - nyilatkozta dr. Harald Heker, a GEMA vezetője.

A szervezet egyértelműen jelezni szerette volna, hogy számukra és partnerei számára is elfogadhatatlan a szerzői jog által védett anyagok illegális használata. Bár megtehetnék, hogy minden egyes vitatott felvételt eltávolíttatnak a YouTube-ról, de mégsem szeretnének élni ezzel a megoldással, mivel az ő céljuk is az, hogy minél többen hallgassák a zenéket. "A tárgyalások eddig nem vezettek elfogadható eredményre. Világossá akarjuk tenni, hogy a YouTube is felelősségre vonható az illegális tartalmakért, azokat törölni kellene vagy blokkolni az elérésüket. A célunk azonban az, hogy egy arányos szerzői jogi díjazást érjünk el és ehhez egy olyan új szerződést kössünk a videomegosztó platformmal, amely mindkét fél számára elfogadható" - szögezte le végül dr. Harald Heker.

A GEMA összesen több mint 60 000 művész, zeneszerző, szövegíró és kiadó, valamint több mint 1 millió szerzői jogi tulajdonos érdekeit képviseli, ezzel a világ egyik legnagyobb szerzői jogvédő szervezete. A YouTube tavaly április elsején jelezte, hogy a sikeres megállapodásig - a perek elkerülésére - minden vitatott zenei videóhoz való hozzáférést blokkol. A GEMA és a Német Zenei Kiadók Szövetsége egyébként a MIDEM 2010 kiállításon kezdeményezték egy egységes, EU-szintű szerzői jogi rendszer kidolgozását és bevezetését. Az akcióhoz eddig összesen nyolc európai szerzői jogi társaság, köztük az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csatlakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • closed #6
    Pont ezért lehet komolyan venni őket.
    "Bár megtehetnék, hogy minden egyes vitatott felvételt eltávolíttatnak a YouTube-ról, de mégsem szeretnének élni ezzel a megoldással, mivel az ő céljuk is az, hogy minél többen hallgassák a zenéket."
    Vagyis látják, hogy ez egy jó terjesztési csatorna, nem akarnak kimaradni belőle, viszont szeretnének viszontlátni némi pénzt cserébe.
  • closed #5
    Milyen jogdíjért akarsz jelentkezni? Az "üres adathordozó jogdíj"-at (Artisjus-matrica) a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelője számára fizeted, programozókról szó sincs. (ezért is lehet matricás cd-re legálisan zenét másolni, de programot nem.)
    Mellesleg ha cégnek dolgozol, akkor tuti benne van a munkaszerződésedben, hogy az ott végzett munkáddal kacsolatos szerzői jogok közül a vagyoni jogokkal a cég rendelkezik, szóval egyébként is coki.
    Van persze a programfejlesztő cégeknek is közös jogkezelője, pl. ilyen a BSA, ha a tagja vagy, akkor esetleg náluk verd az asztalt.
  • amitakartok #4
    Világosan látszik a szövegből, hogy a céljuk nem a videók levétele hanem a YouTube reklámbevételéből való részesedés kikényszerítése volt. Így elég nehéz komolyan venni őket...
  • RecoPhile #3
    ezek hol élnek???
    még hogy 60 ezer művész o_O
    Szerintem ennek a töredékét lehetne nevezni MŰVÉSZNEK! Többi meg mehet a levesbe és koldulni az utcákon, velük együtt...
  • djw #2
    még mindig nem tudom, hogy hol kell jelentkeznem a jogdíj részemért, mint programozónak... pedig biztos, hogy az én szoftvereimet is lopják.
  • DeviloftheHell #1
    mikor mennek már el végre dolgozni?