29
  • vasedeny2
    #29
    1. ez kb azért van, hogy minden videó lassabban jöjjön be, hogy ne tünjön fel, hogy az ie kibaszott lassú (azaz 100% marketing)
    2. mit izgul a világ arra a 10%-20%-os részesedésre? már senki nem használja azt a szart. google: browser statistics, első találat. na mindegy
  • orkaman
    #28
    vihar a biliben. ezek csak bejelentések és szavak. eltelik 1-2 év és simán felülbírálják ezeket.
  • MsUser
    #27
    Ami jobb az jobb, ennek igazából örülni kell.
  • balee66
    #26
    Nem feltétlen szavaz mindenki az ingyenesség mellet, lsd. Microsoft sem.
    A főindok pedig valószínűleg pontosan az, hogy ezzel a lépéssel jóval hátrébb szoríthatja a kicsiket.
    Ha valóban a h.264 nyer, a legtöbb kicsinek annyi. Mozilláék valahogy majd csak megoldják, legfeljebb félreteszik az elveiket, és talán az Opera is perkál, de mi lesz a többiekkel?
    Talán a VP8 megoldja a helyzetet...
  • djw
    #25
    valószínűbb az a kivitel, hogy mindenki támogatja az ingyenes formátumokat, a tartalmak is ebben lesznek (mert fizetni senki sem akar) és lesznek pluginek azokhoz a cuccokhoz, amik alapból nem támogatják az ingyenest.
    Ha a youtube úgy dönt, hogy holnaptól ogg-ban lesz minden vidó, akkor eszeveszett módon fog mindenki oggplayer plugint installálni, mert meg akarják nézni a videókat. Ennyi.
  • Sir Ny
    #24
    "Az epl meg szívni fog egy irgalmatlanul nagyot, ha ilyen csökönyösen ragaszkodik a hülyeségéhez, mert a kutya nem fogja megvásárolni a termékeiket, illetve még a meglévőket is eladják, vagy egyszerűen belezúzzák a kukába.."

    Miért hazudsz? Nem veszi meg senki a terméket => akinek van az el sem tudja adni => hazudozol összevissza, mint egy retardált idióta.
  • alippai
    #23
    Az Ogg Theora látványosan szarabbul tömörít, próbáld ki vagy keress összehasonlítást.

    Egyébként én sem értem, hogy miből állna támogatni az Ogg Theorát, a V8at vagy épp a WMVt. A Microsoft, Apple és a Google meg elmondhatná, hogy az ő böngészőjükben szebbek a YouTube videók mint Mozillában/Operában, mert ők ki tudják/akarják fizetni a licenszdíjat.

    A Google meg nem tett le voksot (és nem is fog), a Chrome az Ogg Theora és H.264 formátumokat is lejátsza (3.0-ás verziótól).
  • Katlan
    #22
    Arról nem is beszélve hogy az Ogg Theora codec, jobban is tömörít, ugyanakkora sávszél mellett, mint a H.264, illetve kisebb sávszél mellett ugyanolyan minőséget produkál, még amellett, hogy ingyenes, és nyílt.

    Úgyhogy szívjanak gázt a zárt szarjaikhoz ragaszkodó divatdiktátorok és süljenek meg a saját zsírjukban !
  • Oláh Herkules
    #21
    nyilván, letárolni minden videot 2 formátumban, vagy on the fly transzkódolni fantasztikus megoldás...
  • Oláh Herkules
    #20
    m$ nem fogja nyílt forráskódtól félnek mint a tűztől :D
  • Katlan
    #19
    Az Opera, a Konqueror, a Firefox és a Chrome támogatja az Ogg Theora codec használatát a html5-ön belül, míg a gyászos, telibevert Safari és az IE , a két legszarabb böngésző , amikre jelen pillanatban nagyívben FOSNAK az emberek, pedig NEM támogatják, mert macsakul, csökönyösen ragaszkodnak a ZÁRT , levédhető rendszerekhez, amiket egyszercsak "hipp-hopp" fizetőssé tesznek aztán majd a Mac, és az IE (esetleg a WinMO7 ?) felhasználók pisloghatnak mint hal a szatyorban, hogy minden egyes jútyúb video megjelenítéséért fizetgethetnek ...

  • dchard
    #18
    Garfield:

    Ez igaz, de pont azon megy a vita, hogy a végleges speckóban mi legyen az egyetemesen támogatott video standard, és a fejlesztők többsége egyértelműem nem H.264 mellett tette le a voksát pont a bizonytalanság miatt, hogy majd egyszer csak lehet hogy fizetőssé válik amelett, hogy nem teljesen nyílt a szabvány.

    Én rengeteget dolgozok H.264-gyel, mert tényleg jól specifikált és kiforrott szabvány, de ebben az esetben - tekintve a jogi környezetet - ilyen feltételekkel nem a H.264-et választanám az biztos.

    Dchard
  • Garfield
    #17
    Valamit benézhettel, mert:

    The current HTML5 draft specification does not specify which video formats browsers should support in the video tag. User agents are free to support any video formats they feel are appropriate.
  • dchard
    #16
    Csak nekem tűnik fel, hogy valami nem kóser a cikkel?

    A HTML5 pont hogy nem a H.264, hanem a VP8 és a Theora támogatásáról szól, ergó ha a Microsoft a H.264-et preferálja, akkor pont hogy nem lesz HTML5 kompatibilis a böngészőjük.

    További olvasmány a témában:
    http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5_video

    Dchard
  • phoenix1
    #15
    Bár úgy lenne. De eddig úgy néz ki, hogy ha a weboldal nem néz úgy néz ki IE alatt mint ahogy ki-kellene néznie, egyszerűen lenézik a fejlesztőt.

    Máskülönben megint csak érdekes trendet kezd el diktálni a Microsoft. Ugye egy jó darabig most ők a jó fiúk mert már igyekeznek a szabványokhoz igazítani az IE-t. De ebből a kijelentésből megint csak az derül ki, hogy két felé válik a böngészők tábora lesz a Microsoft aki azt mondja, hogy csak a H.264 más nem és lesz a másik fele ahol Opensource-ot támogatják. ... érdekes.
  • Katlan
    #14
    "Valoszinuleg a legnagyobb oldalakon ott lesz meg jo ideig flash-ben a regi gepeknek"

    Hát igen, és ha már ma is az emberek 99%-ának a gépén ott figyel a Flesh, akkor kit fog érdekelni a html5 ? Elmondom: senkit, jó nagy ívben tesznek rá egy jó vastagot, mikor a játékokhoz és az online banki bejelentkezésekhez is (unicredit.hu) kell a flashplayer, a böngészőben pedig egy egyszerű flashblockal is lehet blokkolni a nem kívánatos fless kontenteket.

    Az epl meg szívni fog egy irgalmatlanul nagyot, ha ilyen csökönyösen ragaszkodik a hülyeségéhez, mert a kutya nem fogja megvásárolni a termékeiket, illetve még a meglévőket is eladják, vagy egyszerűen belezúzzák a kukába..
  • WorldTorrent
    #13
    Hat nem kell Ie6-5re egyaltalan mar fejleszteni, es majd eszre veszi aki azt hasznalja hogy valtani kell:D
  • Drawain
    #12
    Nagyszerű, nincs is jobb móka mint szerver oldalon letárolni minden egyes videót 4 formátumban... Ez nem lehet megoldás. Valakinek meg kell hátrálnia, különben marad a flash.
  • kvp
    #11
    A microsoft ugy dontott, hogy tamogatja a flash-t es a H.264-et. A google es ezzel a youtube ugy dontott, hogy tamogatja a flash-t, a H.264-et es minden mast is. Az ingyenes bongeszok tamogatjak a flash-t es minden ingyenes codec-et. Mi ebben a kozos? Az, hogy mindenhol megy a flash, kiveve az apple-nel, aki csak a H.264-et tamogatja, de azt is lehetoleg csak az itunes-on keresztul.

    Egyelore ugy nez ki, hogy ez kb. olyan eset lesz, mint a jpeg tamogatas. Minden bongeszo megadja, hogy milyen kepformatumokat tamogat, aztan a szerver eldonti, hogy milyen formatumban adja a kepeket. Ha akarja, akkor egy png-t nem tamogato bongeszo kaphat jpeg-et helyette, vagy gif helyett png-t. Ugyanez lesz a videoformatumokkal is. Minden bongeszo megadja a tamogatott codec-eket, a preferencia sorrendjeben, majd a weboldalak eldontik, hogy milyen formatumban adjak az anyagot. Valoszinuleg a legnagyobb oldalakon ott lesz meg jo ideig flash-ben a regi gepeknek, H.264-ben az apple-os hardvereknek es pl. V8-ban az ingyenes bongeszot hasznalo embereknek, ami egyszer a mobilos vilag jo resze, masodszor pedig az osszes alternativ bongeszo. Aztan egy ido utan vagy ingyenesse teszik a fizetos codec-et, vagy fizetni fog mindenki, esetleg kihalnak az ingyenes szoftverek. Negyedik lehetoseg, hogy a vilag egy reszen torvenyileg eltorlik az adott technologia licensz dijat, aztan onnantol senkit sem erdekel, hogy fizetos-e vagy sem.
  • slickboy
    #10
    És mi lenne ha H.264 és Theora kodekeket is támogatná minden böngésző?
  • Julius Caesar
    #9
    nem baj, majd jönnek a kalóz biszbaszok és akkor FF alatt is tudod ezt a valamit nyüstölni.
  • phoenix1
    #8
    A HTML 5 szép és jó, de gondoljunk csak bele, hogy milyen nagy nyomás van a webfejlesztőkön, hogy az IE-n is tökéletesen vagy legalább egy bizonyos szintig használható legyen az oldal. Van egy bökkenője, mert ugye tudjuk, hogy IE az csak egy név, de az IE verzió külön-külön másképp kezelik/jelenítenek meg oldalakat.
    Egy kis idő után áttérünk HTML 5-re, aztán annak ellenére, hogy a Microsoft és a többi cég is nagyon nyomják, hogy frissítsél már böngészőt, sok helyen akkor is alap lesz a IE 6, isten ment esetleg IE 5. Előre lehet fogni a fejet, ... mert ha a honlapot rendelő kliensek 95% nincsen tudatába ennek.
  • Narxis
    #7
    A flash a múlté.
  • Katlan
    #6
    felőlem ki is irthatják egymást, én akkor is a flash-t fogom használni...
  • Cat 02 #5
    Ez így tényleg gáz. Maradjon a flash és kész.
  • TommyGun
    #4
    Nem kell ezen sokat agyalni HTML5-ben van a lóvé szarnak ezek az innovációra...
  • ozric
    #3
    Ez a két idézet eléggé összecseng, ha valaki tudja értelmezni:

    "We think H.264 is an excellent format. In its HTML5 support, IE9 will support playback of H.264 video only."
    Forrás

    "On February 2, 2010 MPEG LA announced that H.264-encoded Internet Video that is free to end users would continue to be exempt from royalty fees until at least December 31, 2015. However, other fees remain in place. The license terms are updated in 5-year blocks."
    Forrás

    Azaz az IE9 kizárólagosan H.264 kodeket fog használni, ami 2015 után a végfelhasználók számára is fizetős lehet (5 évente felülbírálják a díjakat és a használati feltételeket). Nem túlzottan tisztességes módszer ilyen módon keresztbe tenni annak, aki nem IE-t használ. Jelenleg a kodek implementálásáért kell fizetni (az áttételek miatt Magyarországon is), amit az MS röhögve kifizet. Ha meg a felhasználóknak is fizetniük kellene, a Microsoft 100% bizonyossággal azt is kifizeti, hogy az IE használata ingyenes legyen, míg a többi böngésző ezzel fizetős lenne mert nem tudják átvállalni ezt a költséget (Firefox, Opera, stb.), kivéve talán a Chrome-ot.

    Az más kérdés, hogy amire a microsoftos csávó hivatkozik az - szerintem - félhazugság, mivel hiába ipari szabvány a H.264, a szabadalmak miatt mégsem használható olyan jól és széleskörűen, mint amilyennek lennie kellene egy ipari szabványnak. Értelmetlen - és baromira tisztességtelen - szabványokat úgy elfogadni vagy szabadalmakat bejegyezni, hogy a kettő együtt vonatkozik egy dologra. Le a szabadalmaztatott szabványokkal!
  • WorldTorrent
    #2
    Szerintem is jobb lessz a HTML5 csak ido kell;)
  • roliika
    #1
    Hát, vagy mert látták, hogy Jobs mit nyilatkozott a flashről, és hogy ő szerinte (is) a HTML5 a jövő, és nem a múlt (flash) technológiájával kell foglalkozni.

    Redmond meg bólogatott, hogy hú wazze, öcsém, télleg....szerintem az az MS vs Apple nem is annyira vs. :))

    Volt itt nem is olyan régen egy jó kis cikk az iPadről, és Gates ott feszített az almás pólóban, meg mondta, hogy tényleg szép az iPad. :D

    Szerintem ott a háttérben együtt mennek sörözni 1-1 ilyen konferencia után. xD