HENT hírlevél

A kínálat hiánya ösztönzi az illegális letöltést

Neelie Kroes, digitális politikáért is felelős EU-biztos szerint az egységes digitális piac hiánya és a sok helyütt elégtelen, illetve nem létező legális szolgáltatások felelősek az illegális letöltés Európában tapasztalt jelentős arányáért. A biztos szerint az EU a digitális szolgáltatások piacán jelentősen lemaradt az Egyesült Államok mögött.

A politikusasszony erről egy, az uniós tagállamok telekommunikációs és információs társadalmi kérdésekben illetékes minisztereinek részvételével lezajlott videókonferencián beszélt. Mint mondta, az illegális letöltés arányának növekedéséhez - meglátása szerint - közvetlenül hozzájárult, hogy a tagállamok kormányai és a tartalomszolgáltatók nem tudtak megegyezni az Európai Unió területére vonatkozó közös digitális szabványokról és platformokról, amelynek köszönhetően az egységes digitális piac nem jött létre. Neelie Kroes rámutatott, ma Európában az audiovizuális termékekre vonatkozóan egyetlen egységes digitális piac létezik, mégpedig az illegális.

Kroes beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Államokban létező jelentős méretű legális szolgáltatói piachoz képest Európa jelentős lemaradásban van. "Míg az internet határtalan, az európai online piac nem az" - fogalmazott a digitális politikáért is felelős versenyjogi biztos, hozzátéve, a tapasztalat azt mutatja, hogy az európai állampolgárok gyakran könnyebben tudnak amerikai weboldalakról vásárolni, mint a szomszéd ország online felületeiről. Ráadásul, mint mondta, a fogyasztók sok terméket egyáltalán nem is tudnak beszerezni európai internetes forrásból.

A biztos a konferencia során a már működő legális platformokhoz történő hozzáférést gátló kereskedelmi akadályok lebontását sürgette. Ezek megszűnésével véleménye szerint olyan egységes digitális piac alakulhat ki, amely nagy mennyiségű vásárlói opciót kínálna a fogyasztóknak, támogatná az alkotókat és művészeket, és mint ilyen, anélkül "fogná ki a szelet a kalózok vitorlájából", hogy közben veszélyeztetné az internet lényegét meghatározó nyílt és szabad információáramlást.

A biztos beszédének apropóját az Európai Unió digitális programtervének (European Digital Agenda) ismertetése adta. A program az Európai Bizottság Európa 2020 elnevezésű, az elkövetkező évtized során megvalósítandó célokat tartalmazó stratégiájának részét képezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #16
    "illegális letöltés arányának növekedéséhez " hja hogy a cikkhez is hozzászoljak.Rossz gazdaság, rossz infrastruktúra,rossz mainstream zenék, őskövület felfogás, ez mind hozzájárulnak az illegális letöltések növekedéséhez (a habzószájú kiadók oldaláról, akik 0 újítással is gazdagodni akarnak).SZERINTEM.
    A beatporton 1.8-3dollárért lehet zenét venni, egyenként, AMI megtetszik.Ez sokkal szimpatikusabb mintha 5-6 ezer hufért kötelező lenne megvennem egy albumot, 1 db zenéért..
  • who am I 7 #15
    ilyen létezik...beatport.com ..persze mócártot nem fogsz tudni letölteni, de rengeteg stílus van, és javarészt meglehet külön venni a zenéket, nem kötelező az egész album..és több minőség is van (mp3,mp4,wav)...Ha érdekel valakit..
    Egyébként meg warez mindig lesz, de én már jórégóta vásárolgatok innen, ha tényleg igényes és jó a zene megveszem, ezzel is támogatom az előadót egy kicsit..
  • gemihu #14
    A helyzet az,hogy a "mindent a fogyasztóért" elv nem érvényesül. Sok cég őskövület módjára viselkedik. Aki nem az igények kiszolgálását tartja szem előtt az előbb utóbb el kell hogy bukjon,ide értendő az is,hogy az adott termék hogy jut el a vásárlóhoz Persze nem hiszem ,hogy az illegális letöltések vissza szorulnának egy csapásra. De ha egy szám külön letölthető lenne többféle minőségben, akkor az emberek egy része mégis csak fizetne érte, így jutalmazván az előadót. Persze illegális terjesztés mindig is lesz, de mégis csak több hasznuk maradna a kiadóknak.
  • Venator #13
    Van igazság abban, amit a politikus asszony mondott. Miért is? Mit tudsz a torrent oldalról leszedni amit nem tudsz megvenni?

    - Sorozatokat. (csak én nem tudom hol lehet megvenni?)
    - Bizonyos (inkább régebbi) filmeket.
    - Egyes országokban a 18+ játékokat
    - Szoftvereket amelyek esetleg online nem rendelhetők.

    A többit azért általában be lehet szerezni. Miért használják sokan mégis ezekre is a torrentet? Mert ingyen van? Részben. Mi van azokkal, akik megtehetnék? Azok is torrenteznek.

    - Kényelmes
    - Gyors (jó lenne megnézni egy filmet, de bezárt a téka... ja, hogy 10 p alatt lent van a film? hmmm.)
    - Könnyen kereshető, szűrhető, információ szerepel a "termékről" (kommentek, leírások)
    - Naprakész

    Úgyhogy a torrent sajnos helyzeti előnyben van akárhogy is nézzük.
  • TeDDyRuSh #12
    Én osztozom Julius Caesar véleményén, szerintem is az ingyennél nincs olcsóbb és jobb. Bár a "gyorsabb ingyen cucc" az engem is érdekelne. Lehet, hogy nyugtról az jön le, hogy csak ez a probléma, bár én elég gyakran vásárlok netről és igaza van, de látatlanba, vagy pár másodpercnyi belehallgatás alapján, nem veszek meg egy CD-t. Csak akkor, ha az általam istenített banda tolja az "szintit" a fülembe.

    Szerintem itthon még egy másik nagy probléma a minőség. Faternak vettem szülinapra egy Fonográf DVD-t. Baromira örült neki, és mint egy kislurkó, úgy "lapozgatta" a DVD tokot örömében, miközben vártuk az első képkockákat, és baromi rá kellett jönnie, hogy a cucc, mint termék, egy rakat fos. Baromi kellemetlenül éreztem magam. Az extrák nullák, az a kevés ami volt rajta, a csomagolás ratyi. Ciki a Fonográfnak is az a korong. Amúgy respekt az együttesnek.
  • boond #11
    Nah jah, már rég meg vettem volna az A-team -et ha lenne... (csak 1 évad van az meg van eredetiben)

    Úgyszintén pl a Hegylakó...
  • Lowosan #10
    Osztom a véleményed, jó irányban kapiskál a nagyi.
    [sarcasm on]Még pár év és rájönnek az egyik okra a sok közül hogy miért is torrentezünk [sarcasm off]
  • Mourgul #9
    Szerintem meg ne azt bántsuk aki próbálkozik legális megoldásokkal, végre egy felvilágosultabb politikus aki nem azt írja hogy nyomtassunk csekket a torrentezőknek, hanem más aspektusból vizsgálja a kérdést (piaci rést vélt felfedezni és közzé tenni) - más kérdés hogy akkor is lefogom tölteni azt amit, mert nem veszek zsákbamacskát... Aztán ha 4-5 'mátyásba' kerül akkor legális megvételén is gondolkozom - úgy hogy hajrá hajrá Felvilágosult Politikus néni aki nem a letöltőket bántja!
  • Balintos #8
    Nem hiszem hogy eltalálta volna a lényeget.
  • Magiszter #7
    Nah elmaradott vidéki rendőrök.
    Nekem megvan IP alapján a címe, már küldtem is a kommandót hogy azonnali hatállyal teljes vagyonelkobzás és tarkólövés. Mocskos letöltő-terrorista!!!

    [/irónia]