Gyurkity Péter

Anglia nem venné el a neteléréseket

Miközben Franciaországban a HADOPI-törvény immár az utolsó akadályt is sikeresen vette, Angliában az illetékesek leszögezték, hogy bírósági végzés nélkül egyetlen elérést sem korlátoznának.

Pénteki hírek szerint a francia alkotmánybíróság jóváhagyta a sokat kritizált törvény módosított változatát, amely a HADOPI-testület felállítását követően három lépésben oldaná meg az illegális tartalmakat csereberélő internetezők kérdését. Két figyelmeztetés után a gyanús netező ügye egy bíró elé kerülne, aki gyorsított eljárás keretében dönthet majd az elérés legfeljebb egy évig történő felfüggesztéséről, maximum 300 ezer eurós büntetés kiszabásáról, valamint akár börtönbüntetésről is.

Korábban Angliában felmerült, hogy a kormányzat a legszigorúbb változatot fogadná el, ebben pedig elég lenne a vád megfogalmazása a magánfelhasználókkal szemben a hasonló eredmény eléréséhez. Ez ellen élesen tiltakoztak a brit internetszolgáltatók, kihangsúlyozva, hogy a megoldás nagyban korlátozná a felhasználók szabadságát (és nyilván a szolgáltatók pénztárcájának vastagságát), szerintük tehát nem lehet ilyen egyszerűen letiltani a fájlcserélőket a világhálóról. Most a kulturális-, média-, valamint sportügyekkel foglalkozó alsóházi bizottság ülésén hangoztak el újabb részletek, némiképp az érdeklődők megnyugtatása érdekében.

Itt az illetékes miniszter kifejtette, hogy a megvádolt felhasználók csak és kizárólag megfelelő bírósági végzést követően veszíthetnék el ideiglenesen internetelérésüket, ám a döntést követően is lehetőségük lenne a fellebbezésre (egy még homályos elnevezésű fórumon, amelynek helyzete további tisztázásra vár). Az illetékesek szerint az otthoni internetezőket megilleti a jog, hogy megvédjék álláspontjukat, és saját érveiket sorakoztassák fel a vádakkal szemben - a vád puszta megfogalmazása tehát semmiképpen nem vezethet drasztikus döntésekhez. Az már más kérdés, hogy egyes szolgáltatók szerint az otthoni Wi-Fi elérések biztonságának alacsony szintje miatt gyakran előfordul majd, hogy ártatlanokat vádolnak meg kalózmásolatok terjesztésével.

A törvénytervezetet később ismertetik majd a nagyközönség előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Viszont másik oldalról nézve, abból a nyolcvanmillió forintból már egész kellemes úszómedencét tud építeni a jogvédő szervezet egyik tagja. S mivel nem egy emberről van szó, hanem milliós tömegről, abból már akár az óceánt is meg lehetne venni, közbeszerzéses négyesmetróval együtt. Ez így papíron meg táblázatkezelőben biztos jól mutat, akár a gazdasági válságból is ki lehetne lábalni, csakhogy ez FIKTÍV pénz, NEM LÉTEZIK. Ha az illetőnek lenne nyolcvan milliója akkor csak megvenné pár cd-t/dvd-t nemde?!? Beteg...
  • Darth Sith #4
    "aki gyorsított eljárás keretében dönthet majd az elérés legfeljebb egy évig történő felfüggesztéséről, maximum 300 ezer eurós büntetés kiszabásáról, valamint akár börtönbüntetésről is."
    300k€ ~ 79 974 478,582HUF

    Ha egy átlagos DVD árát 3k HUF-ban számoljuk, akkor ez ~26658,15db letöltött dvd-t (amelynek a nagyrészét valszeg nem venné meg vagy nézné meg moziban, ha nem ingyér lenne, de számoljuk ide). Vagy ha 5k HUF-al számolunk egy átlagos zenei CD-t akkor abból is ~15994,89db jön ki, amely átlagosan 13 számot tartalmaz, akkor 207933,64db zene számot jelent. Azért ekkora mennyiség letöltése, még a legnagyobb geek-ek számára is büszkeség lenne úgy érzem. Arról nem is beszélve, hogy pl ~26658db dvd tömörítve is (átlagosan 1GB mérettel számolva) 26658GB=26,658TB tárhelyet igényel. Még ha törölgetik is évek alatt, ez brutálisan sok. ERGO abszurd az egész. Jah meg ehez még plusz börtön is.

    Szerintem nemierőszakért, ahol egy embert egy életre lelkileg sérülté tesznek, vagy késelésért harmad ennyi börtönt nem kap, pénzbüntetést meg egyáltalán nem. Végülis, az, hogy egy embert megnyomorítanak, tönkre teszik az életét senkit sem érdekel, de bezzeg ha valakinek a zsebéből kiveszenk 10 centet, azért háború jár.. Szép új világ.
  • raingun #3
    Ekkora idiótaságot...
  • bertino #2
    "Angliában az illetékesek leszögezték, hogy bírósági végzés nélkül egyetlen elérést sem korlátoznának. "

    -.-'
  • Narxis #1
    Na, ez így már barátságosabb.