Gyurkity Péter

30 ezer brit fájlcserélőt perelnének be

A zenekiadók és filmstúdiók számára segítséget nyújtó brit cég mintegy 30 ezer szigetországbeli felhasználóból sajtolna ki kisebb összegeket, mintegy büntetésül az illegálisan beszerzett alkotásokért.

Az ACS:Law a napokban kapta meg az illetékes londoni bíróság jóváhagyását, amelynek értelmében megkezdhetik a levelek kiküldését mind a 30 ezer felhasználó számára. Ehhez azonban még meg kell szerezniük a gyanúba került felhasználók személyes adatait, amelyben az internetszolgáltatók segítségére számítanak - ennek elmaradása esetében pedig a szolgáltató is komolyabb összezördülésre számíthat.

A friss hírek szerint a nagyjából 30 ezer IP-cím birtokában első körben 15 ezer felhasználó kapna figyelmeztető levelet valamikor 2010 elején, ebben pedig gyakorlatilag két eltérő út közül választhatnak. Vagy kifizetik a jogtulajdonosok által követelt, fejenként 200 és 500 font közötti összeget, avagy a bíróságra mennek, ahol már nyilván komolyabb erőfeszítésekkel igyekeznek majd rajtuk elverni a port. Némely felhasználók kibúvási lehetőséget is kapnak, amennyiben arra hivatkoznak, hogy internetelérésüket engedély nélkül használták fel ismeretlen személyek a letöltések elvégzésére, erre azonban nyilván nem kerülhet sor nagy arányban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a mintegy 30 ezer IP-cím túlnyomó része (nagyjából 25 ezer azonosító) a BT hálózatán belül helyezkedik el, a szolgáltató pedig már korábban összetűzött a jogvédőkkel és a filmstúdiókat képviselő szervezetekkel. A BT arra hivatkozott, hogy az ACS:Law nem tudja teljes biztonsággal megállapítani a gyanús felhasználók kilétét (az IP-címeket ugyanis meglehetősen könnyű elrejteni, megmásítani), mire a másik fél azzal vágott vissza, hogy a szolgáltatónak szégyellnie kellene magát, amiért nem lép fel hatékonyan az illegális fájlcserélés ellen (a BT szerint a komolyabb akciók sértenék saját előfizetőinek jogait).

2010 elején tehát érdekes fordulóponthoz érkezhetünk, legalábbis az Egyesült Királyságban - meglátjuk, mit kezdenek a megszerzett azonosítókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #27
    '500 forintnak megfelelő euró-értékű' ??
  • halgatyó #26
    A gyári előrenyomtatott zenei és film CD-DVD-re gondoltam, azok küzöl is elsősorban az irreális áron terjesztettekre (nem az 500 forintnak megfelelő euró-értékű Mozartra)
  • Flang3r #25
    dögöljenek éhen, vagy menjenek el dógózni, nekik nemGójoknak se fog a karikagyűrű leesni az ujjukról egy kis pöcegödörtúrástól.
  • Sanyix #24
    cd dvd bojkott? Az csak annyit érne, hogy " jaj má nincs igény dvd-re, gyártsunk blúréjt" azt a bojkott végén mehet mindenki blúréj írót venni ha ki akar írni valamit, meg 3000 forintos írható lemezt :D
  • Ruley #23
    Valamiből a kiadóknak is meg kell élni, és hát mivel már senki nem fizet a másolataiért, kénytelenek az idomított jogászfalkáikkal útonállóként lesben állni és elvenni minden pénzedet ha elkapnak.
  • Flang3r #22
    [b]akinek annyi esze sincs, hogy ne húzzon újjat SOK emberrel, tömegekkel, a néppel, azt hamarosan egy sikátorban fogják megtalálni, úgy, hogy a saját farka fel van dugva a saját seggébe. aztán majd titokzatoskodhatnak, meg nyomozgathatnak hogy vajon kiki volt a tettes a sok goromba , dühös polgárból, akiknek felb*szták az agyát... ennyi...
  • Lowosan #21
    Ha ilyen vásárlásbojkott lesz szervezve akkor szóljatok nekem is

    Jah, és #18, ott a pont!
  • halgatyó #20
    Az a baj, hogy az ilyen mocsok nem áll meg az országhatárokon.
    Ha a brit alattvalókkal sikerül megcsinálni, akkor előbb-utóbb mi is számíthatunk hasonló foslék húzásokra. Ez a tapasztalat.
    Sajnos, az EU ebből a szempontból nem éppen pozitív jellegzetességekkel bír.
    Nyelvi, közlekedési, komunikációs, bizalmi, kultúrális és sok egyéb okokból a népek nem tudnak hatékonyan összefogni.
    Az uralkodó "elit" (hadd ne minősítsem) viszont nagyonis össze tud fogni.
    Ez egy új "Szent Szövetség", csak sokkal nagyobb és hatékonyabb (sajnos)

    Ezekből az következik, hogy már az is szerencse és óriási szervezőmunka, ha egy országon belül sikerül valami összehangolt népi akciót véghzevinni.
    Meg kell próbálni a már meglévő szervezeteket befolyásolni. Új szervezetet létrehozni ehhez nagyon sok idő kell, annyi most nem áll rendelkezésre.

    Szerintem első hatásos lépés lehetne egy fél évig tartó bojkott a gyári lemezek (CD, DVD) vásárlására.
    Ez pont ott érintené őket igen kellemetlenül, ahol az egyetlen érzékeny pontjuk van: a pénz. És ez nem is kivitelezhetetlen. Néhány dúsgazdag apuka kölyke talán kilógna az akcióból, de a többség belevonható.
  • nickwearby #19
    sztem nem túl jó ötlet nagy tömegek kriminalizálása,
    az is lehet a hatása, hogy az emberek egyre kevésbé fogjáék elfogadni a törvényeket.

    Az erkölcsi normákról nem is beszélve.

    Szóvla ez hosszú távon sokkal károsabb, de bizots van elég pénzük a rendfenntartó szerveket fizetni....
  • johnsmitheger #18
    3 dolog, amiről minden esetben megfeledkeznek:

    1. Már fizetett minden ember egy csomót a CD-k és DVD-k árában. Vagyis már akkor bűnös vagy ha veszel egy sz@ros DVD-t és már büntetnek is a pénztárnál. Érdekes, ha már fizettél érte, mit akarnak még?

    2. Miért nem értik meg, hogy lehetne pénz szerezni, ha próbálnának közeledni: a kis felbontású cucc ingyen, ez lenne a próba. És ha tetszik, letöltheted nagy felbontásban mondjuk 1 EUR-ért. Már dőlne a lé, de ezek idióták.

    3. GARANCIA: ki garantálja, hogy ha megnézem a filmet nekem tetszeni fog? Én garanciát akarok a filmre és a zenére, hogy tetszeni fog nekem, különben visszakérem a lét. Na ehhez mit szólnának? Vagy az imdb 1.6/10-es filmre is komolyan mint értékre gondolnak? Lóf@szt. A 30 ezer ember perelhetne, hogy a film főleg a sz@rabbja komoly kárt okozott bennük :DDD annyira rossz volt.

    A szolgáltatók köze az egészhez annyi, amennyi az útépítőnek a gyilkoshoz, aki végig sétált az úton...